hirdetés
hirdetés

A vidék turizmusa is vesztese a határzárnak

Nem csak a budapesti szállodákat érinti rendkívül negatívan, hogy a kormány szeptember elsejétől ismét lezárta a beutazók elől a magyar államhatárt. Az mfor.hu menedzsment szakportál elemző cikkét idézzük.

hirdetés

Szeptemberben a balatoni szállodai vendégéjszakák száma 342 ezer, ezen belül a belföldi 184 ezer, a külföldi 158 ezer volt, olvasható az MSZÉSZ tavalyi elemzésében, az mfor.hu cikke alapján.

123rf
123rf

Vagyis a Balatonnál közel 50-50 százalék volt az arány a magyarok és a külföldiek között. Idén nyáron a belföldi turizmus élénkülésével még némileg lehetett pótolni a külföldieket, de a statisztikák szerint a magyar vendégek augusztus végével gyakorlatilag eltűnnek a tó környékéről. A külföldi utazás ugyanakkor továbbra is kockázatos, mert naponta változnak a visszatérés szabályai, így a hazai szezon kitolódhat akár október végéig.

Nem kérdés, hogy Budapest a legnagyobb vesztes

A legnagyobb csapás azonban természetesen a budapesti szállodákat éri majd. Tavaly szeptemberben a fővárosi szállodák foglaltsága 84 százalékos volt. A közel egymillió vendégéjszakából pedig 857 ezret a külföldiek hozták össze. Egyes vélemények szerint szinte az összes budapesti szálloda bezárhat, bár ez azért nem valószínű, hiszen a tavaszi szigorítások idején sem mindenki tett lakatot hoteljére. Ugyanakkor például a Danubius-lánc több háza (Astoria, Hilton) március vége óta eleve zárva van folyamatosan. A Gellért és a margitszigeti szállodák pedig egyelőre nyitva maradnak.

Ebből is látszik, hogy a budapesti turizmus a határzár nélkül is rendkívül rossz állapotban van. Bár a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) elég optimistán nyilatkozott a júliusi számokról: 78 ezer vendég érkezett a fővárosba és összesen 236 ezer vendégéjszaka adatát regisztrálták.

A budapesti turizmus igazából március vége óta padlón van, a koronavírus-járvány miatt főleg a fővárosi turizmus omlott össze, ennek ellenére a kormány egy fillérrel sem támogatja a budapesti szálláshelyeket, míg a vidéki szálláshelyekre valósággal öntik a pénzt, írja a menedzsment szakportál.

A teljes cikk itt olvasható el. 

 

(forrás: mfor.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai