Dombság, golfkirályság, halak, sajtok, kerékrépa és társai

Zalacsányban, a Zala Springs-ben jártunk. És ha már arra vetett minket a jó sors, benéztünk egy kézműves sajtműhelybe és egy helyi halneveldébe is.

Sokan hallottak már róla: a zalai lankás dombság övezte Zalacsány szélén Magyarország egyik kivételes méretű beruházása épül: egy 18 szakaszos golfpályával övezett luxusapartman komplexum, amely már most egész évben látogatható. A még épülő Resort jövőbeli terveiről elmondható, olyan, egyszerre ezer főt is luxuskörülmények közt kiszolgáló sport- élménykomplexuma van kialakítás alatt, ahonnét sehova, de tényleg sehova nem kell kimozdulnia majd a vendégnek, ha egyszerre szeretné élvezni az aktív sportolás, a prémium wellness, a szabad tavi termálfürdőzés, a pihenés, az élményvilág, köztük akár a shoppingolás élményét.

Maradjunk egyelőre a realitás talaján

Zala Springs Golf Resorts a teljes neve a készülő pazar létesítménykomplexumnak, és egy ír tulajdonos által elkezdett projektről van szó. Az ő érdeme, hogy megnyerte a sok éve elkezdett és megálmodott golfpálya megtervezéséhez és kialakításához a világ egyik leghíresebb (ha nem a leghíresebb) golfpályatervezőjét, Robert Trent Jones Jr.-t, aki egy 6351 méter hosszú, tavakkal tarkított, 18 szakaszos, tényleg meseszép, dimbes-dombos bajnoki pályát hozott létre, aminek 2015-ben történő megnyitása óta csodájára járnak a golfsport szerelmesei, és a vérprofi versenyzők is. Eddig már több mint 13 ezer aktív golfos járt Zalacsányban, köszönhetően annak, hogy a Jones Jr. által tervezett pályák mindig is nagy vonzerőt jelentenek a világban, és sokan szeretnék kipróbálni, hogy mit alkotott a mester most éppen magyarországi körülmények között.

A golfpályánál egy nagyon trendi, indusztriális stílusban felépített klubház is helyet kapott, amelyben olyan étterem működik Sztana Ferenc executive séf vezetésével, amely nemcsak a klubtagok, vagy a golfozni érkezők által igénybe vehető, hanem kívülről is gond nélkül látogatható. Sokan meg is teszik ezt a környékről, hiszen a séf úr konyhája immár évek óta híres különleges fogásairól. Például az általa készített egyik helyi jellegzetesség, a dödölle, vagy a rántott korosajt egy másik, tipikusan helyi zöldségfélével, a kerékrépával kísérve, valamint a mester sajttortája tényleg párját ritkítja.

A luxustelepülés végleges kialakításán egyébként ma is éjjel-nappal dolgoznak, új tulajdonosi háttérrel, hiszen az ír befektetőtől 2012-ben a luxusprojekt máshoz, egy hazai nagyvállakozóhoz került, akinek irányításával a golffalu immár harmadik condominium épülete is kész, benne eladó a 18 db exkluzív, 1-2 hálószobás lakás, golffal bélelt kondícióval.

Sok a külföldi érdeklődő, a vevőkör is többségben közülük kerül ki, de már bőséggel akadnak hazaivevők is, akiknek nagy hívóerő a luxuskörnyezet, a minőség, és a tökéletes élményt jelentő golf lehetősége is. Ha felkeltette érdeklődését a zalai hely, még többet megtudhat róla itt

Boróka, Tarka és Barka meg a többiek

A Zala Springs-től csak rövid autózásra van Nemesbük, ahol Korosa András portáján a sajtok szerelmesei találhatnak szájuknak ízletes portékát. És persze itt legel a ház hátsó kertjében Boróka, a végtelenül szelíd és kedves természetű jersey fajtájú tejelő tehén. Aki vígan megosztja a füvet két párhetes báránnyal, Tarkával és Barkával is.

Jó hír különben Korosa uram portájáról, hogy náluk nincs vágóhídra küldött állat egy sem, "akit" magukhoz vesznek, vagy náluk születik, mind nevelik tovább és életük végéig gondozzák. A Korosajtról elhíresült András amúgy Székelyföldről származik, és akkor most szakítsunk a szűkszavú székelyek klisével, mert nála ízesebben és bőbeszédűbben kevesen mesélik el sorsukat, meg azt, hogy tulajdonképpen hogy keveredtek egy teljesen más területről a kézműves sajtos készítői körbe.

Termékei pedig saját tudását minősítik, tényleg páratlanul finomak, és különleges érlelésűek, valamint fűszerezésűek, érdemes végigböngészni a kínálatot: itt.

A magyar bor világhírére még várni kell, de a magyar tokhal már simán lehetne az

Zalai kalandozásunk során jóval csendesebb vizekre evezünk, ugyanis felkeressük a Panarini Halházat Szentgyörgyváron, ahol Németh Sándor, a telep vezetője mutatja meg a halnevelőt (a feldolgozóba szerencsére nem mehetünk be), és tőle tudjuk meg azt is, hogy az 1 hektáros területen, zárt rendszerű termelés folyik, ahol a 21 db kádban szibériai tokhalakat és európai harcsákat nevelnek, amelyek aztán a megfelő kor és súly elérése után mind a szomszédos feldolgozóba kerülnek.

Két lépcsős szűrőrendszerről, meg megfelelő oxidációs folyamatokról is hallunk, miközben megtekintjük a hatalmas, egyenként 23 m3-nyi víz befogadására alkalmas kádakat, ahol a halak lubickolnak - amíg, ugye, megtehetik.

Kiderül, ikra formájában, vagy ivadékokat vesznek máshonnét, saját nevelésű mind egytől-egyig, kézzel takarmányozzák az állatokat, és a legfontosabb, hogy kivédjék a különféle betegségeket, fertőzéseket, a legoptimálisabb körülmények közt, a higiéniai szempontok maximális figyelembe vételével és megtartásával folyik a nevelésük és tartásuk a halházban, amelynek bejáratánál különben mind kapható a halakból készült termék. Bővebb információ a halházról: itt

x x x

Két napos zalai utazásunk során megtudtuk, mi lesz a közeljövőben Hévíz komoly vetélytársa, valamint azt, hogy készül a híres dödölle, és mi jó készülhet korosajtból, valamint a zalacsányi séf sajttortájának receptjét is ellestük. Megtudtunk egyet mást az angol oktatótól a golfozás alapjairól, és arról, milyen konstrukcióban vehet magának valaki egy lakosztályt a Zala Springs-nél, ha éppen arra vágyik. A Resort vendégkörét, speciális igényeit is feltérképeztük, pontosan megtudtuk és eláruljuk, hogy érhető el, és szolgálható ki sikeresen a golfozó vendégkör. Minderről részletesen számolunk majd be print kiadványunk, a Pont Itt magazin következő lapszámában.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


A Hotel Clark nem akármilyen elismerést zsebelt be

A Hotel Clark nem akármilyen elismerést zsebelt be 

A TripAdvisor idei győztesei közt ott találjuk a Lánchíd budai-hídfőjénél, a Vár tövében található hotelt.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Változás a Mellow Mood Csoport egyik vezetői pozíciójában

Változás a Mellow Mood Csoport egyik vezetői pozíciójában 

Bayer Bence másfél év kihagyás után visszatért a Mellow Mood Hotels-hez.
Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában

Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában 

Mától látogatható Fischer Judit Mundane Romance c. egyéni kiállítása a Hilton legújabb budapesti szállodájában.
A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.
Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?