hirdetés
hirdetés

Egyszerűsödhet a külföldről való hazaérkezés adminisztrációja

Jelentősen egyszerűsíti a külföldről hazatérő állampolgárok esetében a karantén elrendelésének adminisztrációját a kormány törvényjavaslata, amely szerint emellett kötelezővé válik az elektronikus ellenőrzés, továbbá naponta akár hatszázezer forint is lehet a szabályszegők büntetése - írja az AIRportal.hu.

hirdetés

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken közzétett videójában arra hívta fel a magyar állampolgárok figyelmét, hogy az európai járványhelyzetet tekintve ne tervezzenek külföldi utazást a téli időszakban. Pénteken este a kormány benyújtott egy törvényjavaslatot a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatban, amely számos ponton egyszerűsíti és gyorsítja a hatóságok és az állampolgárok számára a karanténnal kapcsolatos ügyintézést.

A járványügyi készültség alatt a vonatkozó kormányrendeletben meghatározott országokból történő beutazás esetén, a hatósági házi karantén elrendelésénél nem kell egyedi közigazgatási hatósági eljárást lefolytatni, elegendő az, ha a határellenőrzést végző rendőri szerv a karanténkötelezett személyt tájékoztatja. A karanténra kötelezettnek a személyes és kapcsolattartási adatai mellett meg kell adnia, hogy hol tölti majd az elkülönítést. Ezt követően az utas köteles közvetlenül a karantén helyszínére menni, és annak bejárati ajtaján a határellenőrzést végző rendőri szerv által a részére átadott jelölést jól láthatóan elhelyezni – írja a törvényjavaslat.

Lehetőség van tömegközlekedés használatára is, de az utazást nem lehet megszakítani. Az utas az országba érkezését megelőző 24 órával is megadhatja az adatait a rendőrség hivatalos honlapján, valamint a karantén választott helyének címét is bejelentheti: ez egyszerűsíti és gyorsítja az ügyintézést a határon történő belépéskor.

Kötelező lesz a karantén ellenőrzésére szolgáló mobiltelefonos alkalmazás használata is. A szoftvert a karanténra kötelezett személy a hatósági házi elkülönítés lejártát követő napon távolíthatja el a telekommunikációs eszközéről – áll a törvényjavaslatban.

Naponta akár hatszázezer forint is lehet a büntetés

A törvényjavaslat 5000 forinttól 150 000 forintig terjedő közigazgatási bírság kiszabását teszi lehetővé számos esetben, köztük például a karanténlakásra figyelmet felhívó jelzés kihelyezésének elmulasztása esetén.

A bírság halmozható, tehát azonos napon több egymást követő ellenőrzés alkalmával megállapított újabb jogsértések esetén ismét kiszabható. Az azonos napon ugyanazon személy által elkövetett jogsértések miatt kiszabható bírságok összege legfeljebb 600 000 forint lehet.

(forrás: Airportal.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai