hirdetés

Európa legnagyobb sugárvédelmi konferenciáját rendezheti Budapest

Szoros versenyben dőlt el, hogy 2022-ben Budapesten tanácskozhat az európai sugárvédelmi szakértők krémje.

hirdetés

Szoros versenyben Magyarország nyerte el a rendezés jogát a négy évente megrendelésre kerülő európai sugárvédelmi konferenciának - adta hírül a konferencia (http://irpa2022.eu) lebonyolítására pályázó szervezőbizottság. Közleményük szerint várhatóan több mint ezer külföldi kutató fog 2022. május 30-tól június 5-ig a Budapest Kongresszusi Központban eszmecserét folytatni a sugárzás elleni védekezésről.

A rendezés jogáról a Nemzetközi Sugárvédelmi Szervezet (IRPA) valamennyi európai tagországának képviselője szavazhatott a Hágában megrendezett 5. európai IRPA konferencián. Magyarország mellett Spanyolország és Ausztria is pályázott a rendezés jogára. A szavazás előtt Ausztria visszalépett Magyarország javára, ennek is köszönhetően, a hazai kezdeményezés 12:9 arányban megnyerte a szavazást a spanyol pályázattal szemben. A magyar csapat mindent elkövetett a sikerért, a kampány alatt megígérték még azt is, hogy győzelem esetén elmennek úszni a Hága melletti néhány fokos Északi tengerbe. Ezt az ígéretüket aztán be is váltották. 

Az utóbbi időben a sugárvédelem jelentős figyelmet kapott, a Csernobil minisorozatnak köszönhetően. Mivel a budapesti konferencia jelmondata: "Radiation Protection for Everyone", ami annyit jelent, hogy sugárvédelem mindenkinek, ezért a szervezők azt tervezik, hogy online közvetítés formájában a nagyközönség számára is elérhetővé tesznek olyan előadásokat, amelyek sokakat érdekelhetnek.

A tradicionális nukleáris és radioaktív sugárvédelmi témák mellett, a nem ionizáló sugárzás elleni védelemnek (mobil telefon, 5G hálózatok) a szervezők külön szekciót biztosítanak.

A konferencia alatt kerül lebonyolításra az Ifjú Kutatók Versenye. A helyi szervezők bizakodnak, hogy a rendezvény népszerű lesz a fiatalok körében és végre sikerül magyar "Európa bajnokot" hirdetni ezen a tudományos megmérettetésen.

A helyi szervezőbizottságban képviselteti magát az MVM Paksi Atomerőmű, a Semmelweis Egyetem, az Országos Atomenergia hivatal, a Budapest Főváros Kormányhivatala Metrológiai és Műszaki Felügyeleti Főosztálya, a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpont, a GAMMA Zrt., az Országos Frédéric Joliot-Curie Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet és az Országos Onkológiai Intézet szakemberei.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Elfogadják-e a vouchert az utasok, vagy a pénzüket kérik vissza?

Kiadónk társoldalai