Ez a helyzet most a SZÉP-kártyával

A járvány kapcsán meghozott kormányrendelet módosította a juttatás nettó értékét és a munkaadói költségeket is, ez pedig a munkavállaló és a munkáltató számára sem közömbös. A munkáltató és a munkavállaló számára sem közömbös, hogy mikor érkezik az utalás a SZÉP-kártyára, hiszen a járványügyi rendelkezések kapcsán több ponton változtak a juttatás terhei, és ezek befolyásolják a felhasználható összeget és a munkaadói költségeket is – írja az Adózóna információja alapján a hvg.hu.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A SZÉP-kártyára utalt juttatások szociális hozzájárulás adó módosításának hatásáról szólva előre bocsátják, a cafeteria-elemek kialakítása nettó alapon és bruttó elvek szerint is történhet. Nettó garantált juttatásoknál nincs külön teendője a munkáltatónak, ha az adómértékek év közben változnak. Ám a vészhelyzetben elfogadott módosítások eredményeképpen a nettó alapon juttatott SZÉP-kártyára történő utalások után a munkaadót terhelők közterhek alakulása mégis rendhagyó, írja az Adózóna.

A munkáltatónak érdemes megfontolnia, hogy mekkora összegű juttatást képes biztosítani június 30-áig, tekintettel arra, hogy ebben az időszakban elutalt összegek után csak 15 százalék szja fizetendő. Ez a rendelkezés nem csupán a cafetéria keretében adott SZÉP-kártya juttatásra alkalmazható. Bruttó elszámolásnál, cégszintű költségkeret mellett adott juttatásoknál lényeges különbség – a nettó garantált juttatásokhoz képest –, hogy a munkavállaló részesül magasabb juttatásban.

Ha korábban a juttatás bruttó összegéről nyilatkozott a munkavállaló, akkor automatikusan magasabb lesz a SZÉP-kártyára utalt nettó juttatás értéke. Ha a nettó juttatás értéke alapján választhatott a munkavállaló, akkor a munkáltató nyilatkoztathatja a dolgozót, hogy milyen juttatásra kívánja felhasználni a megtakarítást. A gyakorlatban ugyanakkor más megközelítések is előfordulhatnak, derül ki.

Idén több alkalommal is foglalkozni kell a dolgozói juttatásokkal az Adózóna szerint. Ez annak köszönhető, hogy a 140/2020. (IV. 21.) kormányrendelet több tekintetben is módosította a béren kívüli juttatások adókötelezettségére vonatkozó szabályokat.

A maximálisan adható keretösszeg is nőtt, június 30-áig nem terheli szociális hozzájárulás a SZÉP-kártya számlára utalt béren kívüli juttatásnak minősülő összeget és július 1-jétől ennek mértéke a juttatások adóalapként meghatározott összegének 15,5 százaléka.

Forrás: Adózóna / hvg.hu


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.