MTSZA: a SZÉP-kártya módosítás segítség a szakmának

MTSZA: a SZÉP-kártya módosítás segítség a szakmának 

A kormány hétfőn bejelentett gazdaságvédelmi intézkedései értelmében július 1-je és december 31. között ismét megnyílik a SZÉP Kártyás fizetés lehetősége hidegélelmiszer vásárlására. Ezzel egyidejűleg pedig a SZÉP Kártyára kedvezményesen juttatható összeghatár 200 ezer forintos megemeléséről is döntés született. Az év végéig folyamatosan érkező újabb feltöltések pedig további forgalmat generálhatnak a turisztikai szektor vállalkozásainál. A SZÉP Kártya felhasználását érintő legújabb bejelentések a kártyabirtokosok és az elfogadóhelyek számára egyaránt kedvezőek - tájékoztatta lapunkat a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA).
A szálláshely-szolgáltatók egyik szeme sírhat, a másik nevethet

A szálláshely-szolgáltatók egyik szeme sírhat, a másik nevethet 

Gazdaságvédelmi akciótervet fogadott el a kormány: árplafon lesz az áramra egyes szektorokban, és hidegélelemre is felhasználható lesz a SZÉP-kártya - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn Budapesten, a Kormányinfón.
Változás az MKB SZÉP Kártyáknál

Változás az MKB SZÉP Kártyáknál 

A cafeteria kártyát is érinti az MKB Bank és a Takarékbank közelgő egyesülése. Május elsejétől kezdődően az új SZÉP Kártyákat MBH SZÉP Kártya névvel bocsátják ki.
Jó hír a SZÉP-kártya tulajdonosoknak

Jó hír a SZÉP-kártya tulajdonosoknak 

Megjelent a Magyar Közlönyben a Széchenyi Pihenő Kártya alszámláinak megszüntetését szabályozó rendelet: 2023. január 1-jétől összevonásra kerülnek a korábbi szálláshely, vendéglátás és szabadidő „zsebek", ezáltal összeadódnak az azokban feltöltött összegek.
Így kell fizetni a SZÉP-kártya büntetést

Így kell fizetni a SZÉP-kártya büntetést 

Egyszeri büntetéssel ösztönzi a kormány a SZÉP-kártyásokat arra, hogy mielőbb költsék el a munkáltatójuktól kapott juttatást. Az erről szóló új rendelet határidejét elmulasztók bukják a pénzük 15 százalékát – írja a Bank360.hu.
SZÉP-kártya: új határozat ösztönzi a költéseket

SZÉP-kártya: új határozat ösztönzi a költéseket 

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium javaslata alapján, a kormány arról döntött, hogy a 2022. október 15-ig Szép-kártyán jóváírt összegek 2023. május 31-ig használhatók csak fel kedvező adózás mellett.
Rekordmértékben nőtt a SZÉP-kártya első féléves forgalma

Rekordmértékben nőtt a SZÉP-kártya első féléves forgalma 

A kártyakibocsátók adatai szerint idén az első félévben rekordmértékben növekedett a SZÉP-kártya forgalma - közölték a kibocsátók az MTI érdeklődésére.
Csúcson a SZÉP Kártyás fizetések

Csúcson a SZÉP Kártyás fizetések 

Az első negyedévben fokozatosan emelkedtek a SZÉP Kártyás fizetések, januárban 23,2, februárban 26,8, márciusban 34,4 milliárd forintot költöttek a kártyákról. A bővülés jelentős, 2020-hoz képest kétszeres, de 2019-hez képest is háromszoros a növekedés.
Minden SZÉP kártyát elfogadnak élelmiszer vásárlásra a SPAR-nál

Minden SZÉP kártyát elfogadnak élelmiszer vásárlásra a SPAR-nál 

Élelmiszerek vásárlására is felhasználhatók 2022. február 1-től a Széchenyi Pihenő Kártyát kibocsátók (OTP, MKB, K&H, Edenred) alszámlái a SPAR, City SPAR és INTERSPAR áruházakban.
Még egy évig átjárhatók a SZÉP-Kártya zsebek

Még egy évig átjárhatók a SZÉP-Kártya zsebek 

A hétfő esti közlönyben megjelent rendeletmódosítással a kormány messzebb tolta a határidőt.

Rekord növekedés a SZÉP Kártya felhasználásában 

A feltöltést és a költéseket tekintve is rekord eredményeket ért el júliusban a turizmus  motorjának számító SZÉP Kártya, amely a  korábbiakhoz hasonlóan ismét komoly segítség a belföldi forgalom élénkítésében - közölte az Magyar Turisztikai Ügynökség.

Bejött az alszámlák közti átjárhatóság 

Az alszámlák közötti átjárhatóságnak is köszönhetően hatalmas érdeklődés van a SZÉP kártya iránt. 2021 első felében duplájával emelkedett a K&H SZÉP kártya elfogadóhelyek száma és a szálláshely, valamint a szabadidő alszámlák használata is megkétszereződött az előző év azonos időszakához képest. Ezzel az első félévben a K&H SZÉP kártya költések elérték a 11 milliárd forintot.

62 százalékos foglaltsággal üzemelnek a Mahart nyaralóhajói 

Több hónapos késéssel, de a válsághoz képest sikeresen indult a MAHART Nyaralóhajózás Program.

Változás az OTP SZÉP kártyánál 

Az OTP Pénztárszolgáltató azt a tájékoztatást adta, hogy áprilisban és májusban elengedi a lejárt egyenlegek után járó díjat az OTP SZÉP kártyabirtokosai számára.

Jövőre is a SZÉP-kártya lehet a legnépszerűbb elem a cafetéria-rendszerben 

Közölte a BDO Magyarország az MTI-hez eljuttatott elemzésében.

Jövőre már kisvasúton is felhasználható lesz a SZÉP-kártya 

Jövő januártól a keskenynyomközű vasúton, így akár a felcsúti kisvasúton is felhasználható lesz a SZÉP-kártya. Ehhez a szolgáltatóknak be kell szerezniük a kártya elfogadásához szükséges terminált.  

Juttatásból nagyvonalúan költünk pihenésre 

Az OTP SZÉP kártya és a Szallas.hu is optimistán tekint az őszi-téli szezon elé; a jelenlegi adatok alapján 30 százalékkal több foglalás érkezett be tavalyi év ugyanezen időszakához képest.

SZÉP kártyáról és a külföldiektől dőlt a pénz a szállodákhoz júniusban 

Júniusban 2,6 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma a hazai szálláshelyeken 2018. azonos időszakához képest, míg a szállodák árbevétele 13,3 százalékkal emelkedett.

Egy picit nehezebb lesz a munkáltatóknak 

Ahogy arról már korábban beszámoltunk 2019-ben az eddigi cafeteria rendszer jelentős mértékben átalakul. A munkáltatói juttatások közül kizárólag a SZÉP-kártya három (vendéglátás, szállás, szabadidő) alszámlájára utalt támogatás minősül kedvezményes adózással adható béren kívüli juttatásnak.

BDO: a legnépszerűbb cafeteria elemek jövőre is elérhetők maradhatnak 

A SZÉP-kártya mellett jövőre várhatóan a már bérhez hasonlóan adózó Erzsébet-utalvány, valamint a lakáscélú és utazási támogatások lesznek a leggyakrabban választott cafeteria juttatások, így a munkáltatók által kínált legnépszerűbb cafeteria elemek jövőre is elérhetők maradhatnak - közölte a BDO Magyarország az MTI-vel.

30 százalékkal többet is fizethetnek SZÉP-kártyával jövőre  

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) előzetes várakozásai szerint 30 százalékkal is nőhet a turizmusban SZÉP-kártyával elköltött összeg jövőre az ideihez képest - mondta Könnyid László, a szervezet elnöke az MTI kérdésére csütörtökön, a 2019. évi adótörvényekben megfogalmazott változások kapcsán.

Az utolsó pillanatok voltak a legizgalmasabbak 

Az OTP SZÉP kártyákra két éve feltöltött 77,2 milliárd forintnak mintegy 98 százalékát elköltötték a kártyabirtokosok. Csak májusban mintegy 1,4 milliárd forinttal csökkent a hónap utolsó napján lejáró feltöltések összege. Ez azt jelenti, hogy a munkavállalók egy része most is az utolsó pillanatban használta fel a SZÉP kártyára töltött összeget. 

A SZÉP-kártya használatáról megjelent hírek között több pontatlanság is szerepelt 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége évről-évre felhívja a munkavállalók figyelmét a SZÉP kártyán felhalmozott, május végén lejáró összegek felhasználására. A SZÉP kártya, mint juttatási forma a legnépszerűbb cafeteria elemek egyike, hiszen nő a feltöltött valamint a felhasznált összeg is. A Kártyakibocsátó Bankok tájékoztatása szerint jelenleg kb. 300.000 SZÉP kártyán mintegy 4 milliárd forint 2016-ban feltöltött összeg található - hivta fel a figyelmet a Szövetség kedden.

Hogyan költsünk el 3,5 milliárdot két hét alatt? 

Lehet, hogy ezt a SZÉP-kártya tulajdonosok is tudni szeretnék.

1,36 milliárd forintot költöttek a SZÉP kártyások május első hétvégéjén 

A május elsejei hosszú hétvégén 146 millió forinttal csökkent a SZÉP kártyákon május 31-én lejáró összeg. Ezzel az OTP Csoport által kibocsátott SZÉP kártyákra 2016-ban töltött 77,2 milliárd forintnak több mint 96 százalékát már felhasználták a kártyabirtokosok. A munkavállalóknak egy hónapjuk maradt arra, hogy elköltsék a még kártyákon pihenő 3 milliárd forintot. 

Határidős pihenés: 4,3 milliárdért 

Több mint 4,3 milliárd forint idén május 31-én lejáró, 2016-ban kapott juttatás van még a Széchenyi Pihenőkártyákon - derült ki az MTI által megkérdezett kártyakibocsátók tájékoztatásából. A fel nem használt pénzek automatikusan visszakerülnek a befizető munkáltatók bankszámláira.

Egyre népszerűbb a Széchenyi Pihenőkártya 

Egyre népszerűbb a Széchenyi Pihenőkártya a munkáltatók és a munkavállalók körében, a kártyák száma, a feltöltött és a felhasznált összeg is emelkedik - tudta meg az MTI a kártyakibocsátóktól. 

Még két hónapjuk van a SZÉP-kártyásoknak 

Még két hónapjuk van a SZÉP-kártyák tulajdonosainak a 2015. évi feltöltésekből maradt összegek elköltésére - hívta fel a figyelmet a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Menni vagy maradni? 

Külföldön vagy itthon jobb? Milyen szempontok alapján döntenek ma a pályakezdő fiatalok és az aktívan dolgozók a munkavállalásról? Erre keresett választ a „Munkatársat keresünk” című, egész napos konferencia október 14-én, a Falk 1 Edutus Rendezvényközpontban.

A vendéglátás a SZÉP kártyák igazi nyertese 

Az év elejétől szeptember végéig közel 20 ezerrel nőtt az MKB SZÉP kártyák száma, a kártyatulajdonosoké pedig már elérte a 160 ezret - közölte az MKB Bank szerdán az MTI-vel. Az elköltött összeg az alszámlák között úgy oszlott meg, hogy vendéglátásra 24 milliárd, szálláshelyre 7 milliárd, szabadidőre 5 milliárd forintot költöttek.

Rekordot döntött az OTP SZÉP kártya 

Három hónap alatt 23 milliárd forintnyi juttatást használtak fel az OTP SZÉP kártya birtokosai. Ezzel az idei lett az eddigi legsikeresebb nyári szezon az első kártya kibocsátása óta. A napi 257 millió forintos költésből a vidéki régiók közül legnagyobb részben a balatoni részesedett. Itt 3,3 milliárd forintot használtak fel a pihenni vágyók.

A szállodák foglaltsága és a bevétel is nőtt idén 

Júniusban több mint egymillió vendég 2,5 millió éjszakát töltött el hazánk kereskedelmi szálláshelyein. A vendégszám 6,7%-kal, a vendégéjszaka-szám pedig 4,9%-kal haladta meg a tavaly ilyenkor mért értéket. A vendégek 13%-kal többet fordítottak a szállásra, mint előző évben, az ebből származó bevételek meghaladták a 20,5 milliárd forintot, és mindeközben a szállodák foglaltsága és az átlagár is tovább emelkedett.

A hétvégén lejártak a SZÉP kártyák 

A Nemzetgazdasági Minisztérium ismét felhívja a figyelmet a SZÉP Kártyákra 2013-ban utalt összegek május 31-i lejárati időpontjára. A két éve kapott juttatásokat e hét végéig lehet felhasználni, utána a kártyakibocsátó bankok a lejárt összeget visszautalják a munkáltatóknak. A kártyák három zsebében a 2013-ban feltöltött 67,8 milliárd forintból még 1,47 milliárd forint várja, hogy tulajdonosaik valamilyen szabadidős tevékenységre, szállásra, éttermi fogyasztásra elköltsék a hátralévő napokban.

SZÉP-kártyások, figyelem! Már csak egy hónapig költhető el a kártyán lévő összeg 

Májusban két hosszú hétvége is lesz (az 1-3-i és a 23-25-i pünkösdi hétvége), ami jó alkalom arra, hogy a hónap végén lejáró SZÉP-kártya összegeket pihenésre, üdülésre, feltöltődésre költsék a munkavállalók. Örvendetes, hogy az elmúlt két hét során 400 millió forinttal csökkent kártyákra 2013-ban feltöltött és 2015. május 31-ig felhasználható összeg. A Széchenyi Pihenőkártyák három zsebében a két éve feltöltött 67,8 milliárd forintból még 2,4 milliárd forint várja, hogy tulajdonosaik valamilyen rekreációs célú szabadidős tevékenységre, szállásra, éttermi fogyasztásra költsék el az elkövetkező hónapban. Az NGM szakértői elképzelhetőnek tartják, hogy idén 1 milliárd forint alá csökken a „bent ragadó”, tehát a munkáltatókhoz visszautalt pénz.

1,35 milliárd forintot utaltak vissza a bankok 

2014-ben a kereskedelmi szálláshelyeken a SZÉP Kártyával összesen 15,9 milliárd forintot fizettek, 3,9%-kal többet, mint az előző évben, ugyanakkor a bankok 1,35 milliárd forintot utaltak vissza a munkáltatóknak, mivel ezt az összeget nem költötték el az év során a munkavállalók.

Az OTP és az MKB SZÉP kártya is tarolt 2014-ben 

Több tízmilliárd forint áramlott a gazdaságba a SZÉP kártyákról 2014-ben. Rekordévet zárt az OTP SZÉP kártya, száznegyvenezer felett az MKB Széchenyi Pihenőkártyák száma.

Rekordévet zárt az OTP SZÉP kártya 

Minden eddiginél élménydúsabb volt a SZÉP kártya 2014-es éve, soha ennyi szolgáltatást nem vett még igénybe az OTP SZÉP több mint 800 000 kártyatulajdonosa. A munkavállalók is előszeretettel választják és használják ezt a béren kívüli juttatási formát – a felmérések szerint nem utolsó sorban egyszerű kezelhetősége miatt.

Az MSZÉSZ örömmel fogadta a Parlament döntését 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége örömmel fogadta, hogy a Parlament által megszavazott 2015 évi adóváltozások a tervezettől eltérően változatlanul hagyják a nem pénzbeli juttatások közterheit.

A MSZÉSZ állásfoglalása a Szép kártya szabályozásának változásaival kapcsolatban 

A MSZÉSZ állásfoglalása a Szép kártya szabályozásának változásaival kapcsolatban

Mégsem változik a cafeteria adója 

Nem változik jövőre a cafeteria adóterhe - emelte ki az adótörvény-javaslathoz benyújtott módosítások közül Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfői sajtótájékoztatóján.

A VIMOSZ állásfoglalása a SZÉP Kártya védelmében 

A SZÉP Kártya 2011-es bevezetése növekedési pályára állította a belföldi turizmust: mind a szálláshelyadók, mind a vendéglátók jelentős többletbevételhez jutottak, és a rendszer jelentősen hozzájárult az ágazat kifehéredéséhez. A VIMOSZ (Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége) aggodalmát fejezi ki a béren kívüli juttatások, különösen a SZÉP Kártya közterheinek 2015 évre előjelzett növekedése miatt.

Aggódik az MSZÉSZ a SZÉP kártya adóterhei miatt 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége aggodalommal fogadta azt a múlt heti hírt, amely szerint a béren kívüli juttatások adóterhelése 2015 január 1-től az eddigi összesen 35,7%-ról 51,17%-ra emelkedne. Ez a Széchenyi Pihenőkártya esetében közel 16 százalékpontos emelkedést jelent. 

Egyre közkedveltebb a Széchenyi Pihenőkártya 

Egyre közkedveltebb a Széchenyi Pihenőkártya: szeptemberben már közel a 135 000 munkavállaló birtokolt MKB SZÉP kártyát. Több mint 5 000 munkáltató él a népszerű béren kívüli juttatás lehetőségével, amelyet országszerte több mint 16 ezer szolgáltatási helyen fogadnak el.

Már nem olyan népszerű a cafeteria 

Újból csökkent a cafeteriában gondolkodó vállalkozások aránya, jelenleg a cégek csupán 44%-a tervez valamilyen béren kívüli juttatást nyújtani dolgozóinak. A különböző cafeteria elemeket tekintve továbbra is az Erzsébet-utalvány a leggyakrabban alkalmazni kívánt juttatási forma, amit a munkába járás költségtérítése és a SZÉP Kártya követ. Míg az ipari cégeknél ugrásszerűen megnőtt, a szolgáltató szektorban számottevően visszaesett a cafeteriát nyújtó vállalkozások aránya – derül ki a K&H kkv bizalmi index legutóbbi adataiból.

Pang a cafeteria piac 

Újból csökkent a cafeteriában gondolkodó vállalkozások aránya, jelenleg a cégek csupán 44%-a tervez valamilyen béren kívüli juttatást nyújtani dolgozóinak. A különböző cafeteria elemeket tekintve továbbra is az Erzsébet-utalvány a leggyakrabban alkalmazni kívánt juttatási forma, amit a munkába járás költségtérítése és a SZÉP Kártya követ. Míg az ipari cégeknél ugrásszerűen megnőtt, a szolgáltató szektorban számottevően visszaesett a cafeteriát nyújtó vállalkozások aránya – derül ki a K&H kkv bizalmi index legutóbbi adataiból.

Újabb rekord a belföldi turizmusban 

Továbbra is lendületben van a belföldi turizmus, a Szallas.hu adatai alapján 10 százalék feletti volt a bővülés a második negyedévben 2013 hasonló időszakához képest. Nemcsak többször, de átlagosan többet is költöttünk, amiben a SZÉP-kártya felhasználása is kulcsszerepet játszott.

SZÉP kártya: több mint 1 milliárdot kapnak vissza a munkáltatók 

Több mint 1 milliárd forint maradt két bank összesítése alapján a Széchenyi Pihenőkártyákon a még 2012-ben feltöltött összegekből, amelyeket május 31-éig lehetett elkölteni. A fel nem használt összegeket visszautalják a munkáltatóknak.

Horváth Viktória a belföldi turizmus motorjáról beszélt 

A SZÉP kártya a belföldi turizmus motorja - jelentette ki a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Hajdúszoboszlón.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!