hirdetés
hirdetés

Hévíz súlyos bevételkieséssel kalkulál

A hazai gyógyturizmus fellegvára másfél milliárd forintos bevételkieséssel számol, derül ki Hévíz önkormányzatának tájékoztatójából.

hirdetés

Az év végéig tartó időszakban mintegy másfél milliárd forint bevételkieséssel számol Hévíz önkormányzata, amely 6,2 milliárd forintos költségvetéssel tervezte az évet - közölte tájékoztatóján a város polgármestere.

Papp Gábor elmondta, az alapvetően a turizmusból élő településen a kieső bevételek legnagyobb tétele a mintegy 650 millió forintos idegenforgalmi adó, és hozzátette, a város fejlesztései ennek ellenére nem állnak le, jelenleg is zajlik az állami és európai uniós forrásokból elnyert pályázatok megvalósítása.  

A város ugyanakkor várja már azt a pillanatot, amikor újraindulhat a turizmus, az érdeklődés a vendégek részéről jelenleg is folyamatos, ezért azt remélik, hogy júniusban legalább a belföldi vendégforgalom elindulhat.

Papp Gábor elmondta, a jelenlegi időszakban az önerős pályázatok sem álltak le teljesen, egy részüket ugyan áttervezték, de például a most 66 kamerából álló közterületi rendszer bővítése is zajlik, folytatódik az új parkolási rendszer kialakítása is. A Hévíz-Balaton Airport fejlesztése sem állt le, a norvég pilótaképző is jelezte, hogy megvalósítja a Sármellékre tervezett pilótaiskolát.

Az önkormányzat kiadásait csökkenti idén, hogy még januárban több mint másfél milliárd forintért értékesítette az Aquamarin szállodát működtető céget, így annak működtetése, fejlesztése és a dolgozók bérének finanszírozása nem az önkormányzat, hanem az új tulajdonos feladata - ismertette Papp Gábor. A polgármester ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a vendégforgalom indulását követően - még ha a kormányzati döntés szerint a turistáknak idén nem kell is idegenforgalmi adót fizetniük - a szállásadóknak továbbra is kötelező lesz az ezzel kapcsolatos adóbevallás. Ez azért fontos, mert az állam a kieső idegenforgalmi adót ez alapján téríti meg az önkormányzatoknak, illetve ez az összeg az alapja minden évben a bevallott összeggel azonos állami támogatásnak.

H. Horváth Orsolya polgármesteri főtanácsadó ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az önkormányzat továbbra is támogatja a helyi magánszállásokat azzal, hogy már ötödik éve minőségfejlesztési pályázatot biztosít számukra. Április végéig kötik meg az idei támogatási szerződéseket - eddig 16 millió forintra érkezett igény -, ami az előző évben befizetett idegenforgalmi adó 50 százalékos mértéke lehet egy-egy magánszállásnál. Hozzátette, hogy az önkormányzat döntése alapján jövőre is a 2019-es bevallások alapján pályázhatnak az igénylők, így nem éri őket hátrány az ebben az évben mérséklődő vendégforgalmuk alapján. A pályázók így nemcsak megőrzik, de erősíteni is tudják a versenyképességüket.

A Hévízre érkezők mintegy 80 százaléka visszatérő vendég, aki a gyógyulás miatt látogat a városba, ezért remélik, hogy a gyógyturizmus krízisálló ágazat marad - mondta H. Horváth Orsolya.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai