Eldőlt, melyik cég üzemelteti felújítás után a Gellért Hotelt

Eldőlt, melyik cég üzemelteti felújítás után a Gellért Hotelt 

A nemzetközi hírű, felsőkategóriás hoteleket üzemeltető Mandarin Oriental szállodalánc működteti majd Budapest emblematikus, történelmi szállodáját, a Gellért Hotelt, amely várhatóan 2027-től nyitja meg újra kapuit egy teljes körű, értékteremtő felújítást követően. 
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kettő az egyben: belépett a TRIBE márka az ibis-szel karöltve a hazai szállodapiacra

Kettő az egyben: belépett a TRIBE márka az ibis-szel karöltve a hazai szállodapiacra 

Az Accor egyik legdinamikusabban növekvő európai hotelmárkája, a TRIBE pénteken megnyitja első szállodáját Budapesten. Az újonnan épült, az ibis márkával közös dual-branded szálloda a pesti, ferencvárosi Libertyben, a WING egyedülállóan többfunkciós projektjében kap helyet. A siker garantált - többek közt a tökéletes lokációnak köszönhetően. Körülnézhettünk a szállodában, az első vendégek érkezését megelőzően.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.
Hazai alapanyagok a Dorothea Hotel éttermének kínálatában

Hazai alapanyagok a Dorothea Hotel éttermének kínálatában 

Két hónapon át járták a ház éttermének séfjei az országot, hogy megtalálják azokat a helyi termelőket, akiktől beszerzik azokat az alapanyagokat, amelyekből a magyar konyhára alapuló, újragondolt fogásaikat megvalósítják. A szálloda középpontjában, a csupa élő zöld növényerdőben álló Pavilon Restaurant & Barjában kipróbáltuk a ház szezonális ajánlatsorát. 
A magyar konyha ünneplése

A magyar konyha ünneplése 

15 éves lett a hely, ahol az emberek szeretnek egy kicsit többet enni, kicsit hangosabban beszélni és kicsit több bort megkóstolni, mint egy étteremben általában.
Mit esznek a magyarok karácsonykor?

Mit esznek a magyarok karácsonykor? 

Ha a karácsonyi menüre gondolunk, elsőként mindannyiunknak a halászlé, a töltött káposzta, a mákos guba és a bejgli jut eszébe. A lehetőségek azonban ennél jóval messzebbre mutatnak. A frissen nyílt VIRTU Restaurant reprezentatív kutatásában annak járt utána, milyenek ételek kerülnek valójában a magyarok asztalára az ünnepek során.
Valami régi, valami új – az újranyitott N28 séfjével beszélgettünk

Valami régi, valami új – az újranyitott N28 séfjével beszélgettünk 

Az N28 borétterem egy hosszúra nyúlt nyári szünet után, szeptember közepétől új koncepcióval várja a vendégeket. A gasztronómiai kínálat megalkotását Nagy Szabolcs séfre bízták.
Cirque du Matild & Wolfgang Puck ünnepi pulykavacsorája

Cirque du Matild & Wolfgang Puck ünnepi pulykavacsorája 

A Matild Palota cirkuszi forgataga nem csak a látványról, hanem az ízekről és az illatokról is szól. A luxusszálloda falai között megbújó Spago by Wolfgang Puck Budapest december 1. és 23. között páratlan, háromfogásos ünnepi menüvel készül, mely a szezonális alapanyagok és ízek mesteri kompozíciója. 

„Egy étterem akkor jó, ha a vendég bárhol leül egy székre, és úgy érzi, az övé a legjobb hely.” 

A tavalyi Klasszis TopDesign versenyünk győztes tervezője, a Zazie Bistro & Bar belsőépítésze, vezető tervezője, Radnóczy Eszter többek között arról mesél, hogy miért lehet jó egy éttermi design.

Egy nap a tarcali Gróf Degenfeld Szőlőbirtokon 

Úton vagyunk a Tokaji borvidék egyik ismert pincészetéhez, a tarcali Gróf Degenfeld Szőlőbirtokra, amelynek a monarchia korát idéző elegáns Gróf Degenfeld Kastélyszálló, és ennek 60 főt befogadni képes patinás étterme is része.

Egyre mélyülő kutyabarátság Budapest első Hampton by Hilton házában 

Hogy pontosabban szóljunk, nemcsak kutyákat, hanem más házikedvenceket is szívesen látnak a pesti belváros egyik új, idén ősszel megnyitott házában. Ahová "kutyás próbaalvásra" szerkesztőségünk is meghívást kapott. Naná, hogy éltünk ezzel a szokatlan invitálással.

József nádor hitvese, Dorottya - luxushotel névadójaként visszatért 

Habsburg József nádor, József Antal főherceg háromszor nősült hosszú élete során. Első alkalommal egy orosz nagyhercegnőt vett el, majd annak szülést követő halála után egy osztrák hercegnőt vitt az oltár elé, és amikor ő is meghalt gyermekágyi lázban, akárcsak elődje, akkor következett a sorban Mária Dorottya württembergi főhercegnő, aki a főváros egyik legszebb helyén most debütáló luxushotel névadója lett.

Belépett a budapesti szállodapiacra a Four Points by Sheraton 

Jött, látott és győzött. Már a nyári próbaüzem alatt mesés foglaltsági számokat produkált a pesti Dunapart ékköveként, a Szent István park szomszédságában magasodó, kétfunkciós ház. A november 16-án tartott ünnepélyes megnyitó alkalmával pedig egy, azaz egyetlen szobát tudnak megmutatni a meghívottaknak a szállodabejárás alkalmával – a többiben ugyanis szerencsére vendégek tartózkodnak.

Beszédes vendégszámok, SZÉP kártya-tervek, közelgő HOTREC közgyűlés 

A vadonatúj Balatonfüred Kongresszusi Központban több mint 250 regisztrált szállodás és 66 kiállító társult tag részvételével november 15-én tartotta 2023. évi őszi közgyűlését - sorban az 58-at - a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ), amelyen sokakat érintő szakmai információk, érdekességek, aktualitások hangzottak el az egész napos programfolyam során. Helyszíni beszámolónk következik.  

Október 7-e után 8 ezer Izraelben dolgozó idegenvezető vált munkanélkülivé 

Köztük van Bodrogi Zsuzsa, aki 25 éve rendelkezik hivatalos engedéllyel idegenvezetői munkára Izrael területén. 

Zengő Öcsi, Tarcali Kék, Csóka poharazva és a többiek 

Különleges boros program új gasztrokoncepció mentén felsorakoztató vacsorával egybekötve az Andrássy Gardenben - régi magyar fajták társaságában.

A hotelesek kezdenek ráébredni a kutyabarátság fontosságára 

Az ebtulajdonosok szívesen viszik magukkal négylábú kedvencüket, ám ahhoz, hogy a kirándulás vagy hosszú hétvége minden résztvevő számára kényelmes és pihentető legyen, némi felkészülésre és megfelelő szolgáltatókra van szükség. Ebben segítenek a kutyabarathelyek.hu szakértői. 

Közel-keleti események: Amerika átsorolta Izraelt 

Az amerikai kormány engedélyt adott, hogy az izraeli diplomáciai képviseletein dolgozók egy része és családtagjaik elhagyják a közel-keleti államot. A hivatalos besorolás szerint Izrael és Ciszjordánia esetében a kormány arra kéri az amerikaiakat, hogy fontolják meg az odautazást.

Izrael most a gyász, az ellencsapás országa, nem a turizmusé 

Több száz halott, több ezer sebesült és legalább száz túsz – ez a pillanatnyi mérlege annak a példátlan méretű terrortámadásnak, amelyet a Hamasz indított izraeli területek ellen, szombat hajnalban. A legfrissebb információk szerint hamarosan érkezik izraeli oldal felől a Gázai övezet felé a szárazföldi megtorló ellentámadás.

Tirol titkos világa 

A jódlis-hüttés Tirol havas hegyei között megbújik egy furcsa kristályvilág, ahol az Óriás őrzi a Csodakamrákat.

Turistamentes úti célok, egyre több szabadban töltött szabadidő, desztinációk helyett közös élményterek  

Eljött az újturizmus kora. A Turizmus Világnapján, szeptember 27-én nagyszabású, nemzetközi konferenciát rendezett a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) Turizmus Intézete, amelynek témái a fenntartható, felelős és regeneratív turizmus kilátásai és lehetőségei voltak. Helyszíni beszámolónk következik.  

Dübörgő budapesti nyár, a vártnál kevesebb külföldi a Szigeten, zöld lámpa a Rác fürdőnek 

A Turizmus Világnapja alkalmából, szeptember 27-ére Fővárosi Turisztikai Kerekasztalt hívott össze a Budapest Brand nZrt., Faix Csaba vezetésével, amelynek fő témája a Tourism & Green Investments volt. A nyári aktivitásokról eredményekről először a vezérigazgató számolt be a meghívott közönségnek, majd a szakmai program további részeként Kádár Tamás, a SZIGET Kulturális és Menedzser Iroda Kft. cégvezetője, őt követően Szűts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. vezérigazgatója, végül dr. Böröcz Lajos, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének főtitkára tartottak előadást, illetve válaszoltak Faix kérdéseire.

Egom, Babits, Botticelli és még sok minden más 

Ahogy vendéglátóink segítségével egyre több érdekességről hallunk városuk történetéből, lassan kibontakozik a kép: kevés olyan utazó lehetett a múltban, aki Magyarország felé tartva, vagy onnan útban máshová, ne került volna valamiképp kapcsolatba az egykori magyar koronázó székhellyel, Esztergommal.  

Szeptemberi barangolás Friuliban  

A szlovén és osztrák határ melletti Friuli-Venezia Giulia az egyik legkisebb olasz tartomány, de változatossága rabul ejtő. Tengerpart, gazdag kulturális örökség és megmászni való hegyek, szurdokok sora. Akár bringával is.

Lengyelország: szép, új, hűvösebb világ 

Kialakulóban Európa-szerte egy merőben új turisztikai trend, amely hosszú távúnak mutatkozik, és amely a pokoli hőség, a viharok és a tűzesetek miatt a nyugodtabb, kellemesebb klímát részesíti előnyben. Mindez a Baltikumnak, Skandináviának, Németországnak, és nem utolsósorban a lengyel vidékeknek, elsősorban a tengerpartjának kedvez.

Három hónapig ingyenszállással várják a digitális nomádokat Szardínián 

Érdemes sietni, az első jelentkezők már be is  költöztek.

Itt a hazai Michelin-csillagosok idei teljes listája 

Megőrizték Michelin-csillagjaikat és minősítéseiket a magyar éttermek, sőt újak is csatlakoztak a tavaly elismerést szerzők közé, áll az MTÜ friss közleményében.

Belépett a budapesti piacra az amerikai Hampton by Hilton-lánc 

Hampton by Hilton Budapest City Centre néven, a fővárosba érkező turistáknak tökéletes lokációval, egy hete berobbant a budapesti szállodapiacra a háromcsillag superior besorolású szálloda. Az épület tulajdonosa az izraeli érdekeltségű Long Bridge Dessewffy utca Kft., üzemeltetője az amerikai Hilton.

Három rangos designdíj - egy hotelnek 

Azért egy designversenyen három fődíjat bezsebelni – ez nem mindenkinek adatik meg. A Matild Palace Budapestnek azonban tavaly sikerült simán behúznia egyszerre ezt a díjesőt. Nem véletlenül mondta megérkezésünkkor a ház igazgatója, Selim Ölmez: „Remélem, most is ugyanolyan jó élményekkel távoznak tőlünk, mint egy éve, amikor a díjakat kaptuk”. 

Marokkóban a helyzet változatlan? 

A földrengés sújtotta desztinációra utaztató iroda vezetője és a MUISZ elnöke válaszol kérdéseinkre.

A Nemzeti Filharmonikusok a Balaton-felvidék egyik eldugott kis falujában? 

Így igaz: a gyönyörűen felújított  monoszlói református templomban adtak szeptember 8-án nagysikerű kamarazenekari koncertet annak okán, hogy idén 100 éve alapították Magyarország legismertebb, legnagyobb múlttal rendelkező zenekarát.

A budapesti szálláshelyeknek nagyon bejött az atlétikai vb 

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján a verseny ideje alatt több mint 170 ezer vendég, majd 460 ezer vendégéjszakát töltött el a fővárosban. A fővárosi szállodák szobakapacitás-kihasználtsága átlagosan 80 százalék feletti volt a világbajnokság napjaiban.

Alaposan átalakította ruhatárát a szegedi Novotel 

És elbúcsúzott minden régi darabtól a szobákban, vendégterekben, ami a múltat idézte.

Név- és koncepcióváltás az Andrássy út egyik ismert helyén 

Régebben La Perle Noire néven ismerte közönsége azt a Mamaison Hotel Andrassy Budapesttel egy épületben található, a Hősök terére vezető Andrássy út felől is bejárattal rendelkező fine dining vendéglátóhelyet, amely most nevet és egyben koncepciót is váltott. 

15 éve jelen hazánkban a JAB 

Új termékbemutatóval egybekötött lazulós, igazi extravagáns kertipartival ünnepeltek.

Szallas.hu: 1-2 éjszakás foglalásdömping, az apartmanok a nyár nagy nyertesei 

A szállásfoglaló portál adatai alapján idén főként az 1-2 éjszakás foglalások vezettek. A tavalyi évvel összehasonlítva 15 százalékos a visszaesés, az augusztus viszont kimondottan erős hónap volt, itt 2022-höz képest 7 százalékos volt a csökkenés.

Élő interjú egy űrhajóssal szeptember 1-jén, az Emirates járatain 

„Földöntúli” meglepetés vár azokra az utasokra, akik aznap 10 kilométeres magasságban repülnek a légitársaság valamelyik repülőgépén. Ugyanis élő interjút nézhetnek az Emirates fedélzeti szórakoztató rendszerének csatornáján egy 400 kilométeres magasságban repülő űrhajóssal, aki hathónapos tudományos küldetését teljesíti a Nemzetközi Űrállomáson.

Tópanoráma, felnőtt elvonulás, telt házas hétvége és kutyaetikett 

Egy éves Balatonfüred egyetlen tókapcsolattal rendelkező ötcsillagos szállodája, a 78 szobás LUA (Luxurious Unconventional Adult) Resort. Mivel tavalyi Klasszis TopDesign versenyünkön fődíjat nyert spa & wellness kategóriában (Az év Klasszis TopDesign spa & wellness részlege 2022), valamint short list-es lett a ház lobbija, és ott szerepelt a legjobb új szállodák között is, ezért úgy gondoltuk, azon zsűritagok közül, akik még nem látták a házat, meglátogatjuk, az idei verseny lezárta előtt körülnézünk. És mivel a füredi luxusszálloda ismerten és felvállaltan kutyabarát szálláshely – négylábú kísérőkkel érkezünk.  

Spanyol mének, tüzes borok, fehér városok 

Napfény és tenger, isteni vörösborok és vágtató paripák, szent kegyhelyek és fehérre meszelt házak – laptársunk, a Privátbankár.hu Világjáró rovatának e heti állomása: Andalúzia.

Áriával indították az Aria Hotel impozáns szülinapi partiját 

Épp nyolc éve nyitották meg az ötcsillagos belvárosi luxusszálláshelyet, az Aria Hotel Budapestet. A nem mindennapi születésnapi partin mi is jelen lehettünk, ráadásul nem csak meghívott vendégként.

Szallas.hu: legtöbben két éjszakás belföldi úti célra indulnak 

A nyári foglalások harmada két éjszakás, negyede egy, ötöde pedig három éjszakára szól a legnagyobb hazai szállásfoglaló portál adatai szerint. Nem csak az olcsóbbra van igény: balatoni négycsillagos hotelt többen foglaltak idén, mint tavaly nyáron. Vízpartjaink közül a Tisza-tó átlagára a legkedvezőbb, egy főnek egy éjszaka 9 400 forint. 

Első bálozó igazgató, Epres Panni a ház arca, olasz design luxusenteriőr 

Alig fél éven át tartó, teljes átalakítást követően, stílusosan az idei Anna-bál eseményére megnyílt a balatonfüredi Anna Grand Hotel. Az újjászületett, négy csillag superior besorolás-várományos ház, immár nevéhez méltóan, igazi luxust kínál. A hotel nagyköveti feladataira, az átalakítás ideje alatt is végig jelen lévő új üzemeltetők, az Accent Hotels szakértő csapata, Epres Pannit kérte fel.

A rodoszi erdőtüzek idején ott lévő turisták vesztesekből nyertesekké léptek elő 

Jövőre egy hét ingyenes nyaralásra visszatérhetnek Rodoszra a szigetet sújtó erdőtüzek miatt vakációjukat megszakítani kényszerülő turisták, jelentette be szerdán Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök.

Változnak az utazási szokások, felértékelődnek a közép-európai úti célok  

Sőt, változnak a nyaralások helyszínei is. Az elviselhetetlen, tartós hőség és az egyre gyakoribb erdőtüzek miatt a nyaralni indulók kénytelenek lemondani Európa délebbi felén fekvő, eddig közkedvelt úti céljaikról, és inkább a veszélytelenebb közép-európai célpontok felé indulnak.

Egy elragadó kisváros a Kvarner-öbölben: Novi Vinodolski 

Pár évtizeddel ezelőtt még fél nap volt eljutni a „jugó” tengerpartra, ez ma már autópályán megoldható lenne öt és fél óra alatt is. Társlapunk, a Privátbankár Világjáró rovatának cikke azonban arról számol be, hogy különféle útfelújítások, illetve ismeretlen okból eredő forgalmi dugók miatt néha még most is tíz órába telik a lejutás.

Wolfgang Puck: Egy szállodának szüksége van jó étteremre, ez jó befektetés 

A világ egyik legismertebb séfje, számos elismerésben részesült (kapott csillagot a Hollywood Walk of Fame sétányon Hollywoodban, több étterme Michelin-csillagos - a szerk.), Beverly Hillstől kezdve Isztambulon át Szingapúrig vannak éttermei. Budapesten is nyitott egyet,  az ötcsillagos belvárosi hotel luxus-vendéglátóhelyeként. Exkluzív interjú az osztrák származású, Amerikában élő sztárszakáccsal, Wolfgang Puckkal.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!