hirdetés
hirdetés

Nagyobb megbecsülést az idegenvezetői szakmának!

A Magyar Idegenvezetők Egyesülete szeptember 6-án tartotta éves közgyűlését a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban - tájékoztatta szerkesztőségünket a MIE.

hirdetés
Ha már ilyen különleges volt a helyszín, az érdeklődő idegenvezetők még a közgyűlés előtt megtekintették a múzeum új, "Fiume, kapu a nagyvilágra" c. kiállítását.
 
Deák Judit elnök beszámolójában az év nehézségeiről és az egyesület munkájáról beszélt. Megköszönte az eltávozott elnökségi tagok sok éves munkáját, majd a zárszámadás és a jövő évi költségvetés megszavazása után a közgyűlés elnökségi tagnak választotta Cobino Istvánt. A legtöbb hozzászólás a készülő idegenvezetői törvénnyel kapcsolatosan hangzott el. A közgyűlés bizakodó légkörben zárult; a MIE tagjai nagyon sokat várnak az új idegenvezetői törvénytől. Deák Judit elnök kiemelte, hogy a törvényben is elsőként azt fogalmazták meg, hogy az idegenvezetés egy szakma amit nemcsak a civilek nem mindig értenek, de turizmus szakmán belül sem tudja mindenki helyesen értelmezni. Még az sem sikerült eddig, hogy saját TEÁOR száma legyen az idegenvezetőknek - a 7990, ami a számlán szerepel, az "egyéb foglalás", ahol sok más mellett megtalálható az idegenvezetés is.
 
Az elnök azt is kiemelte, hogy évtizedek óta próbálják az idegenvezetők megértetni azt, hogy bár viszonylag kevesen vannak - 4-5000 az aktív idegenvezetők száma-, de ugyanolyan fontos akár kiutazó vagy beutazó csoport mellé a jó idegenvezető, mint a minőségi szálloda, a kényelmes autóbusz, vagy a kifogástalan vendéglátás. Minden szervezés tönkremegy, ha nem jól működik az idegenvezető és a leggyengébben megszervezett programot is korrigálni tudja egy tapasztalt, kiváló szakember, hiszen ő áll az utas előtt, ő gondoskodik a program végrehajtásáról, ő képviseli a szervezőket, a turizmus szakmát, és végső soron az országot!
 
Az idegenvezetői törvény módosításának kezdeményezéséről korábban már részletesen ITT írtunk.
 

A közgyűlés levezető elnöke Papp Gergely elnökségi tag volt, aki beszámolójában szintén az új idegenvezetői törvénnyel foglalkozott. Reményét fejezte ki, hogy az a több hónapos munka, amit a MIE és a MISZ tagjai közösen beletettek, hogy a kollégáik szakmai véleményét képviseljék, meg fog jelenni a törvény végső szövegében, a jogászok által megformált végső variációban is.

Szintén a törvénnyel kapcsolatban Czakó Zsolt hozzászólásában arról beszélt, hogy szükséges szakmán belül a társszervezetek, más civil szakmai szövetségek támogatását megszerezni, velük párbeszédet folytatni, annak érdekében, hogy világossá tehessék az idegenvezetők: az új törvény nemcsak a saját érdekükben készül, hanem az egész szakmának szüksége van rá. Fontos az is, hogy a törvény segítségével átláthatóan, tervezetten, és jogkövetően dolgozhassanak az idegenvezetők, és megtisztuljon a piac a végzettséggel nem rendelkező kontároktól.

Koranis Laokratis alapító tag ezt fejtette ki bővebben, hogy mennyire fontos a jogosulatlan idegenvezetés felszámolásához a folyamatos és komoly ellenőrzés, amire kitér a törvénytervezet, és aminek a megvalósításához a Belügyminisztérium segítsége lesz szükséges. Ez lenne a sok más országban már jól bevált "Tourist Police", amelynek tagjai a tervezet szerint jogosultak volnának dokumentumokat ellenőrizni és adott esetben büntetni is.

Tamási Krisztina a MIE nemzetközi kapcsolattartója a FEG (az európai szervezet) és a WFTGA (a világszervezet) ez évi munkájáról, és egy jövő februári nemzetközi konferenciáról számolt be.hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai