Ezeken a helyszíneken nemsokára csak helyi idegenvezető dolgozhat?

Kedden tartotta a MIE (Magyar Idegenvezetők Egyesülete) Idegenvezetői Fórumát. Az online esemény fő témája az idegenvezetői törvény módosítása volt. A tagság Ujhelyi Istvántól azt tudta meg, miért köti a kormány a bilaterális szerződéseket a védettségi igazolványok elfogadásáról, amikor hamarosan itt az uniós vakcinaútlevél.

“Most, hogy ismét napirenden van az új idegenvezetői törvény, a két idegenvezetői szervezet -  a MIE és a Magyar Idegenvezetők Szövetsége (MISZ) - folyamatosan együttműködve és teljes összhangban meghatározta azokat a pontokat, prioritásokat, melyek szakmai szempontból mindenképpen a legfontosabbak ahhoz, hogy a mai és a következő idegenvezetői nemzedék rendezett és méltányos körülmények között dolgozhasson. Ez természetesen nemcsak az idegenvezetők, de az egész szakma érdeke, de a törvény létrejötte mégis az idegenvezetőknek a legfontosabb” – hangsúlyozta Deák Judit, a MIE elnöke.

A szakember lapunk kérdésére elmondta, hogy a kiemelt célok között szerepel az idegenvezetés mint szakma elfogadtatása, prezstízsének tisztázása. Deák Judit szerint fontos meghatározni az idegenvezető fogalmát is a munkák típusa szerint. A külföldre csoportokkal utazó csoportvezető idegenvezető kategória esetében várhatóan az a kitétel is bekerül majd az új törvénybe, hogy a csoportvezető külföldön idegent vezethet, de csak a helyi jogszabályban meghatározott mértékig. Számos külföldi államban az úgynevezett védett helyeken jogszabályilag kötelesek az utazásszervezők a csoportvezető kolléga mellett helyi idegenvezetőt alkalmazni. Akadnak azonban hazai kiutaztató irodák, amelyek a költségen spórolva nem hajlandók erre, és ezt a feladatot is a csoportvezetőre bízzák, akit így illegális tevékenységnek tesznek ki, amelynek akár büntetőeljárás is lehet a következménye. A törvénytervezet szerint ez a rizikófaktor megszűnhet a külföldre járó kollégák számára.

Deák Judit arról is beszélt, hogy javasolták, hogy az uniós jogharmonizáció jegyében hazánkban is jelöljenek ki védett helyeket a hatóságok, ahol kötelező a helyi idegenvezetők alkalmazása a kül- és belföldi csoportok számára. Az intézkedés védené a hazai kollégák érdekeit, és helyzetbe hozná őket a megbízások terén. A MIE közel 20 helyszínt javasol Budapesten és vidéken:

  • Budapesten a Duna-partok, a Budai Várnegyed, az Andrássy út és a Hősök tere
  • Hollókő ófalu teljes területe
  • Pannonhalmi Bencés Főapátság
  • Pécs (Sopianae) ókeresztény temetője, Pécs város főtere - Széchenyi tér
  • Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj - Tokaj város főutcája
  • Fertő / Neusiedlersee kultúrtáj -  az Esterházy kastéllyal és Nagycengi Széchenyi Mauzóleummal
  • Győr óváros övezete
  • Szeged - Dóm és Dóm tér
  • Debrecen - Kossuth tér
  • Kecskemét - Szabadság tér
  • Sopron - óváros övezete
  • Balatonfüred - Tagore sétány
  • Eger - Egri Vár
  • Esztergomi bazilika
  • Szentendre - óváros övezete
  • Ópusztaszer - Emlékpark

Nagyon lényeges és régóta fennálló problémát orvosoló javaslat a jogosulatlan idegenvezetők kiszűrése, szankcionálása, és a rendszeres ellenőrzés is. Ahogy a szakembertől megtudtuk, a Magyar Turisztikai Ügynökséggel való egyeztetés jelen állása szerint a kormányhivatalhoz tartozik majd a jogosulatlan idegenvezetés, és a helyi közterület felügyelet munkatársai lesznek jogosultak elkérni a magyar munkatársaktól az idegenvezetői igazolványt, a külföldiektől pedig a határon átnyúló engedélyt.

A törvénymódosítási csomagban szerepel az a célkitűzés is, hogy valós képet kapjanak az idegenvezetői szervezetek a munkatársak számáról. Az MKEH nyilvántartásában 15 000 kiadott engedély szerepel, ehhez képest valószínűsíthetően 4000-4500 munkatárs dolgozik aktívan jelenleg a piacon. Egy igazolványcserével pontosan kideríthető volna az aktuális létszám. Az új igazolvány már egy korszerűbb, QR kódos okmány volna a tervek szerint.

A keddi Fórumon meghívott vendég is jelen volt, Dr.Ujhelyi István, az EP közlekedési és turisztikai bizottságának alelnöke, akit két kollégája is elkísért Brüsszelből.

A több, mint 1 órás előadásban széleskörű tájékoztatót adott Ujhelyi a friss hírekről, a július 1-én bevezetésre kerülő EU-s digitális védettségi igazolványról, amely majd lehetővé teszi a ki- és beutazásokat a 27 európai tagállam polgárai részére. Deák Judit lapunknak elmondta, hogy az alelnök tájékoztatása szerint a magyar kormány folyamatosan tárgyal a hazánk számára fontos küldő- és fogadóországokkal (pl. Görögország, Olaszország, Spanyolország, Németország, stb.) a védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról, amelyek lehetővé teszik az utazást hazánk és az adott országok között. Korábban a turizmusonline.hu-n már írtunk arról, hogy mely országokkal sikerült eddig megállapodást kötni. A hazai tömeges ki- és beutazás szempontjából ezek kevésbé fontos államok, kivéve Horvátországot és Törökországot, valamint volumenét tekintve Csehország is fontos piac. Ezért sok turisztikai szereplő tűkön ülve várja a további szerződéskötéseket.

A bileterális szerződéskötésekre azért van szükség, mert a július 1-jével bevezetésre kerülő uniós vakcinaútlevél esetében a tagállamoknak csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett oltóanyaggal (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen) és a WHO listáján szereplő, a veszélyhelyzeti alkalmazási engedélyt kapott oltóanyaggal (Sinopharm) oltottak védettségi igazolványát kell elfogadniuk. Azt, hogy olyan vakcinával elvégzett oltásról szóló igazolást is elfogadnak-e, amelyet egy másik tagállam saját eljárásban engedélyezett, az EU a tagállamok saját hatáskörébe utalja. Tehát minden uniós tagállam maga dönti el, hogy fogadja-e a Szputnyik V vakcinával oltottakat. Ez már március elején 7 millió embert és akár potenciális utazót jelentett világszerte. Magyarországon az orosz oltóanyag a Pfizer után a második legnagyobb számban beadott vakcina (május közepéig 1 millió érkezett országunkba Szputnyik oltóanyagból). Hazánknak tehát fel kell készülnie arra, hogy garantálni tudja az orosz vakcinával oltott utasok tömegeinek zavartalan ki- és beutazását az uniós kártya bevezetése után (is).

Ujhelyi István a fórumon kiemelte a FEG, az Idegenvezetők Európai Szervezetének aktív munkáját és jelenlétét az EP-ben, mely nemzetközi szervezetnek a MIE már 3. éve a tagja. A Fórum vendége volt a MISZ elnöke is, Caesar Éva, aki szintén a legfontosabb pontokról és a két idegenvezetői szervezet együttműlödéséről beszélt.

A következő online Idegenvezetői Fórum június 22-n lesz, de addig is több alkalommal személyes megbeszéléseken, egyesületi tagok és független idegenvezetők javaslatai alapján elkészül a új törvényre vonatkozó átfogó szakmai anyag.

Forrás: Turizmus Online


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?