hirdetés
hirdetés

Ezeken a helyszíneken nemsokára csak helyi idegenvezető dolgozhat?

Kedden tartotta a MIE (Magyar Idegenvezetők Egyesülete) Idegenvezetői Fórumát. Az online esemény fő témája az idegenvezetői törvény módosítása volt. A tagság Ujhelyi Istvántól azt tudta meg, miért köti a kormány a bilaterális szerződéseket a védettségi igazolványok elfogadásáról, amikor hamarosan itt az uniós vakcinaútlevél.

hirdetés

“Most, hogy ismét napirenden van az új idegenvezetői törvény, a két idegenvezetői szervezet -  a MIE és a Magyar Idegenvezetők Szövetsége (MISZ) - folyamatosan együttműködve és teljes összhangban meghatározta azokat a pontokat, prioritásokat, melyek szakmai szempontból mindenképpen a legfontosabbak ahhoz, hogy a mai és a következő idegenvezetői nemzedék rendezett és méltányos körülmények között dolgozhasson. Ez természetesen nemcsak az idegenvezetők, de az egész szakma érdeke, de a törvény létrejötte mégis az idegenvezetőknek a legfontosabb” – hangsúlyozta Deák Judit, a MIE elnöke.

A szakember lapunk kérdésére elmondta, hogy a kiemelt célok között szerepel az idegenvezetés mint szakma elfogadtatása, prezstízsének tisztázása. Deák Judit szerint fontos meghatározni az idegenvezető fogalmát is a munkák típusa szerint. A külföldre csoportokkal utazó csoportvezető idegenvezető kategória esetében várhatóan az a kitétel is bekerül majd az új törvénybe, hogy a csoportvezető külföldön idegent vezethet, de csak a helyi jogszabályban meghatározott mértékig. Számos külföldi államban az úgynevezett védett helyeken jogszabályilag kötelesek az utazásszervezők a csoportvezető kolléga mellett helyi idegenvezetőt alkalmazni. Akadnak azonban hazai kiutaztató irodák, amelyek a költségen spórolva nem hajlandók erre, és ezt a feladatot is a csoportvezetőre bízzák, akit így illegális tevékenységnek tesznek ki, amelynek akár büntetőeljárás is lehet a következménye. A törvénytervezet szerint ez a rizikófaktor megszűnhet a külföldre járó kollégák számára.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Deák Judit arról is beszélt, hogy javasolták, hogy az uniós jogharmonizáció jegyében hazánkban is jelöljenek ki védett helyeket a hatóságok, ahol kötelező a helyi idegenvezetők alkalmazása a kül- és belföldi csoportok számára. Az intézkedés védené a hazai kollégák érdekeit, és helyzetbe hozná őket a megbízások terén. A MIE közel 20 helyszínt javasol Budapesten és vidéken:

 • Budapesten a Duna-partok, a Budai Várnegyed, az Andrássy út és a Hősök tere
 • Hollókő ófalu teljes területe
 • Pannonhalmi Bencés Főapátság
 • Pécs (Sopianae) ókeresztény temetője, Pécs város főtere - Széchenyi tér
 • Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj - Tokaj város főutcája
 • Fertő / Neusiedlersee kultúrtáj -  az Esterházy kastéllyal és Nagycengi Széchenyi Mauzóleummal
 • Győr óváros övezete
 • Szeged - Dóm és Dóm tér
 • Debrecen - Kossuth tér
 • Kecskemét - Szabadság tér
 • Sopron - óváros övezete
 • Balatonfüred - Tagore sétány
 • Eger - Egri Vár
 • Esztergomi bazilika
 • Szentendre - óváros övezete
 • Ópusztaszer - Emlékpark

Nagyon lényeges és régóta fennálló problémát orvosoló javaslat a jogosulatlan idegenvezetők kiszűrése, szankcionálása, és a rendszeres ellenőrzés is. Ahogy a szakembertől megtudtuk, a Magyar Turisztikai Ügynökséggel való egyeztetés jelen állása szerint a kormányhivatalhoz tartozik majd a jogosulatlan idegenvezetés, és a helyi közterület felügyelet munkatársai lesznek jogosultak elkérni a magyar munkatársaktól az idegenvezetői igazolványt, a külföldiektől pedig a határon átnyúló engedélyt.

A törvénymódosítási csomagban szerepel az a célkitűzés is, hogy valós képet kapjanak az idegenvezetői szervezetek a munkatársak számáról. Az MKEH nyilvántartásában 15 000 kiadott engedély szerepel, ehhez képest valószínűsíthetően 4000-4500 munkatárs dolgozik aktívan jelenleg a piacon. Egy igazolványcserével pontosan kideríthető volna az aktuális létszám. Az új igazolvány már egy korszerűbb, QR kódos okmány volna a tervek szerint.

A keddi Fórumon meghívott vendég is jelen volt, Dr.Ujhelyi István, az EP közlekedési és turisztikai bizottságának alelnöke, akit két kollégája is elkísért Brüsszelből.

A több, mint 1 órás előadásban széleskörű tájékoztatót adott Ujhelyi a friss hírekről, a július 1-én bevezetésre kerülő EU-s digitális védettségi igazolványról, amely majd lehetővé teszi a ki- és beutazásokat a 27 európai tagállam polgárai részére. Deák Judit lapunknak elmondta, hogy az alelnök tájékoztatása szerint a magyar kormány folyamatosan tárgyal a hazánk számára fontos küldő- és fogadóországokkal (pl. Görögország, Olaszország, Spanyolország, Németország, stb.) a védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról, amelyek lehetővé teszik az utazást hazánk és az adott országok között. Korábban a turizmusonline.hu-n már írtunk arról, hogy mely országokkal sikerült eddig megállapodást kötni. A hazai tömeges ki- és beutazás szempontjából ezek kevésbé fontos államok, kivéve Horvátországot és Törökországot, valamint volumenét tekintve Csehország is fontos piac. Ezért sok turisztikai szereplő tűkön ülve várja a további szerződéskötéseket.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A bileterális szerződéskötésekre azért van szükség, mert a július 1-jével bevezetésre kerülő uniós vakcinaútlevél esetében a tagállamoknak csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett oltóanyaggal (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen) és a WHO listáján szereplő, a veszélyhelyzeti alkalmazási engedélyt kapott oltóanyaggal (Sinopharm) oltottak védettségi igazolványát kell elfogadniuk. Azt, hogy olyan vakcinával elvégzett oltásról szóló igazolást is elfogadnak-e, amelyet egy másik tagállam saját eljárásban engedélyezett, az EU a tagállamok saját hatáskörébe utalja. Tehát minden uniós tagállam maga dönti el, hogy fogadja-e a Szputnyik V vakcinával oltottakat. Ez már március elején 7 millió embert és akár potenciális utazót jelentett világszerte. Magyarországon az orosz oltóanyag a Pfizer után a második legnagyobb számban beadott vakcina (május közepéig 1 millió érkezett országunkba Szputnyik oltóanyagból). Hazánknak tehát fel kell készülnie arra, hogy garantálni tudja az orosz vakcinával oltott utasok tömegeinek zavartalan ki- és beutazását az uniós kártya bevezetése után (is).

Ujhelyi István a fórumon kiemelte a FEG, az Idegenvezetők Európai Szervezetének aktív munkáját és jelenlétét az EP-ben, mely nemzetközi szervezetnek a MIE már 3. éve a tagja. A Fórum vendége volt a MISZ elnöke is, Caesar Éva, aki szintén a legfontosabb pontokról és a két idegenvezetői szervezet együttműlödéséről beszélt.

A következő online Idegenvezetői Fórum június 22-n lesz, de addig is több alkalommal személyes megbeszéléseken, egyesületi tagok és független idegenvezetők javaslatai alapján elkészül a új törvényre vonatkozó átfogó szakmai anyag.

Forrás: Turizmus Online

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk