hirdetés
hirdetés

Nincsenek veszélyben a Natura 2000 területek

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet vagyoni körébe tartozó, Natura 2000 védettséget élvező földrészletek értékesítése nem hoz változást, ezen területek tulajdonostól függetlenül többszörös védelemben részesülnek - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) csütörtökön az MTI-vel.

hirdetés

A tárca hangsúlyozza: jogszabályok rendelkeznek arról, hogy a Natura 2000 területen csak a fenntartási cél elérését nem veszélyeztető tevékenység folytatható, a mindenkori tulajdonosnak a természetvédelmi hatóság engedélyére van szüksége számos tevékenység végzéséhez.

A természetvédelmi elvárások betartását számos önkéntes támogatási program ösztönzi - emeli ki közleményében az FM, megemlítve a legjelentősebbet, az agrár-környezetgazdálkodási programot.

Példaként említik, hogy az új európai uniós költségvetési időszakra kialakított Vidékfejlesztési Programban az agrár-környezetgazdálkodási intézkedéseken belül olyan túzokvédelmi előíráscsomagot alakítottak ki, amely a korábbinál jobban lefedi a hazai túzokállomány tényleges előfordulási területeit, részletesebb, szakmailag megalapozottabb előírásokat tartalmaz.

Az adás-vételi szerződések a természetvédelmi előírások rögzítésével további garanciákat jelentenek a közösségi jelentőségű fajok és élőhelyek kedvező természeti állapotának megőrzésében. Amennyiben az eladáskor rögzített előírásokat az új tulajdonos nem tartja be, az államnak visszavásárlási joga keletkezik - írja közleményében a szaktárca.

A nemzeti park igazgatóságok természetvédelmi őrszolgálata, az illetékes hatóságok folyamatosan ellenőrzik a Natura 2000 területeket - tulajdonviszonyoktól függetlenül -, jogsértés esetén szankciókat szabnak ki, eseti korlátozás elrendelését kezdeményezik a természetvédelmi hatóságnál - fogalmaz közleményében a Földművelésügyi Minisztérium.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai