hirdetés
hirdetés

Utazás - Noszvajon skanzen és termelői piac is lesz hamarosan

2020-ban is folytatódik az Eger környéki Noszvajon a helyi értékekre épülő kulturális turizmus törekedve az állandó attrakciók növelésére és a fenntarthatóságra.

hirdetés

Különleges helyszíne Noszvajnak az archaikus lakóterület, a Mátyás-tér, ahol a speciálisan noszvaji barlanglakástípus, a gádoros barlanglakás újra megtekinthető lesz egy a terület rehabilitációját célul tűző projekt eredményeként. Hosszú kutató munka és tervezés után elkezdődött a terület rehabilitációja, elkészült az első présház felújítása, a Vármúzeummal együtt működve helyi gyűjtést követően még az idén megnyílik egy helyi borászat történetét feldolgozó kiállítás. Az Önkormányzat elképzelései szerint az elkövetkező évek során a Mátyás-téri 17 ingatlanból álló ingatlanegyüttes skanzenszerűen fog működni, élő közösségi térként. Az egykori barlanglakások, barlangok, pinceházak interaktív bemutató tereknek, műhelyeknek adnak majd otthont.

2020 második félévében várható a helyi termelői piac átadása a falu közepén. Az egykori falusi lakóház és udvarának felújításával egy újabb különleges tér alakul ki a településen. Állandó piacnapok mellett az önkormányzat szeretne állandóan megrendezésre kerülő vásárokat, különböző típusú rendezvényeket szervezni itt, valamint lehetőséget teremteni a helyi ajándéktárgyak forgalmazásának is. Noszvaj jellegzetes és ismert helyi termékei: a szilvalekvár, lekvárok, birsalmasajt mellett beszerezhető lesz itt a noszvaji kertek zöldség-, virág- és gyümölcsválasztéka, a helyi sajtok, füstölt áruk is. A tervek szerint az idei Kemencés Nap egyik új színhelye lesz a piac, hiszen itt is épül egy jellegzetes noszvaji kemence. 

Idén Bálint-napon debütált Noszvajon a „felnőtt Meseút”, kifejezetten felnőtt témákkal a szerelemre, a párkapcsolatokra hangolva. Az országban ebben a formában egyedülálló gyermekeknek szóló, közkedvelt, évi 1200 látogatót vonzó Meseút mellett így újabb 10 meseházzal bővült a falu, amelyek a faluban élő emberek munkái. Ezek a meseházak is állandóan elérhetőek, önállóan bejárhatóak, szabadon tervezhető időkerettel, útvonallal. Induló állomások a Harmónia és a Rozika Cukrászda.

A noszvaji rendezvénynaptár 2020-ban is különösen gazdag eseményekben, 24 turisztikai vonzerővel is rendelkező rendezvény kerül megrendezésre. Különlegessége, hogy a programok megvalósításában az önkormányzaton kívül 3 civilszervezet, 4 helyi vállalkozó is szerepet vállal. A hagyományőrzést fókuszba állító rendezvények mellett (Húsvéti vendégvárás, Szilvanap, Birsünnep, Kemencés Nap, Márton-nap) növelik a falu népszerűségét a privát szervezésben megvalósuló rendezvények a Glamping Piknik, Ügyvédfesztivál, és az első alkalommal megrendezésre kerülő Várkút Nap, valamint a Csendülő, kulturális fogadó színes kulturális programpalettája.

Különösen „erős” lesz 2020-ban a Glamping Piknik, hiszen a 10 SVÉT-es étterem jelezte részvételi szándékát, és 1500 résztvevőre számítanak a síkfőkúti Nomád Hotelban. A családokra gondoltak idén is Noszvajon: Tájházak Napja, a MeseErdő gyereknapon, a húsvéti Tojáskeresés a terepfutóversennyel, a Búcsú remek családi programokat jelentenek. 

2020 szeptember 12-13-án kerül megrendezésre a XXII. Kemencés Nap, bortúrával és a Kemencében Készített Ételek Versenyével. Helyi érték Noszvajon a kemence, a kemencében sütés- főzés tudása. A dolog különlegessége abban rejlik, hogy az új közösségi tereket is gazdagítják kemenceépítéssel. A szervezők idén megújítják a Kemencés Napot, ezt a vendégek körében is népszerű rendezvényt, új helyszínek bevonásával, és új rendezvénystruktúrával. Így szeretnék fenntartani és növelni vonzerejét, népszerűségét. A rendezvény fókusza most is a kemencés főzőverseny és a hagyományápolás.

Különlegesek Noszvajon a szállások is. A méltán ismert lombkoronaházak, a Treehouses nem egyedülálló a különlegességben, hiszen Noszvajon barlangban, barlanglakásban, glampingban, buborékban, konténerházban és a trendi „tiny”-ban is lehet szállást foglalni. A szállások sokféleségének, a szolgáltatások színvonalának köszönhetően is 2019- ben jelentősen nőtt a vendégéjszakák száma, remélhetően ez a tendencia tovább folytatódik 2020-ban is.

 

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai