Nyáresték, kísértetkalandok és élő történelem a szentendrei Skanzenben

Nyáresték, kísértetkalandok és élő történelem a szentendrei Skanzenben 

A múzeum nyáresti hangulatát megtapasztalni vágyók sem maradnak élmények nélkül ezen a nyáron.
Kádár-kockák a Skanzenben

Kádár-kockák a Skanzenben 

A kockaház. Lakóház, életforma és annak reprezentációja a Kádár-korban címmel nyílt kiállítás június 21-én a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Skanzen Galériában.
Tánc és a századforduló szerelmi élete a Szentendrei Skanzenben

Tánc és a századforduló szerelmi élete a Szentendrei Skanzenben 

Tánc, tűzugrás, szerelmi jóslás és csoki bonbonok - izgalmas lesz az idei Múzeumok éjszakája a Skanzenben.
Hétvégén fénybe öltöznek a Skanzen épületei

Hétvégén fénybe öltöznek a Skanzen épületei 

A zenés fényfesztiválon a nagyközönség Budapest szomszédságában találkozhat számos világszinten ismert hazai fényfestő művész alkotásával.
Hamarosan indul a Közösségek Hete a Skanzenben

Hamarosan indul a Közösségek Hete a Skanzenben 

A Közösségek Hete egyhetes időszakában hét különböző tematikához kapcsolódóan több mint 150 intézmény és szervezet közel 300 programmal várja a látogatókat az ország 120 településén.
Innovációs díjat kapott a Skanzen

Innovációs díjat kapott a Skanzen 

Az előremutató projekt egyesíti a kultúrát a gondoskodással, egyedülálló módszertani és mentálhigiénés erőforrást biztosítva.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Megnéztük a Szentendrei Skanzen új tájegységét

Megnéztük a Szentendrei Skanzen új tájegységét  

Bejártuk a Szentendrei Skanzen legújabb régióját és csodákat láttunk.
Alicante megérkezett Mohácsra

Alicante megérkezett Mohácsra 

Két ország, két város és két kultúra találkozik a spanyol Bruno Vigneron és Farkas-Mohi Balázs fotográfusok képein.
Egy sorozat arról, hogy mit tartogat számunkra a múlt

Egy sorozat arról, hogy mit tartogat számunkra a múlt 

Új tudományos podcast-sorozatot indított a szentendrei Skanzen. A sorozat epizódjaiban a múzeum tudományos kutatói mesélnek kedvenc témáikról, és hozzák közel a hallgatókhoz a néprajz- és életmódkutatás világát. Beszélgetőtárs Lukács Zsolt rádiós műsorvezető. Hallgatni arany a Skanzent Spotify-on is!

Szent Márton Újborfesztivál és Libator a Skanzenben 

Kézműves borászatok borai, ízletes libaételek, lámpás felvonulás, kézműveskedés, mesék és koncertek várják az érdeklődőket.

’56 falun - Tematikus hétvége a Skanzenben 

A nemzeti ünnep hétvégéjén az ’56-os forradalom időszakának falusi mindennapjait idézi meg a szentendrei Skanzen.

Járó malmok, aktív közösségek a Skanzenben 

Szeptember 16-án ismét az ország különböző pontjairól érkező tájházakat, hagyományőrző egyesületeket, néptánccsoportokat lát vendégül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.

Ötödjére is Guiness-rekorder lett a dinnyési Várpark 

A dinnyési Várpark és Skanzen idén immár ötödik alkalommal lett világrekorder három új váruknak köszönhetően. A Várpark alapítója, alkotója Alekszi Zoltán januárban nyújtotta be igényét az új Guiness-rekordra, amit most meg is kapott. Negyvenhét vár élethű makettje áll a nem mindennapi parkban.

Nehéz überelni a szentendrei Skanzent  

Idén Az Év Múzeuma elismerést a "nagy múzeumok" kategóriájában a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a "kis múzeumok" kategóriájában a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum nyerte el - közölték a szervezők az MTI-vel hétfőn.

Sárközi táncosok, egri fertálymesterek a Skanzenban 

Két napon át örökség bemutatók, színpadi produkciók, kézműves foglalkozások, zenei és táncos programok várják a látogatókat a Skanzenben, ahol negyvenhárom szellemi kulturális örökségét őrző közösség találkozik egymással és a látogatókkal.  

Tojást is berzselhetünk húsvétkor a Skanzenban 

Ismét színes programkavalkáddal várja a látogatókat húsvétvasárnap és -hétfőn a Skanzen. Tavaszváró mulatsággal, hímes tojással, hétfőn vödrös locsolkodással kelnek életre a régi falusi ünnepek. 

Rangos díjra jelölték a Skanzen legújabb tájegységét 

Egyedüli múzeumként választották be a Szabadtéri Néprajzi Múzeumot a 2022-es év legkreatívabb teljesítményei közé - tájékoztatta lapunkat a Skanzen Press.

Rengeteg programmal készül idén a Skanzen 

2023-ban húszéves az UNESCO szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló egyezménye. A Skanzen Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága által koordinált egész éves ünnepségsorozat olyan kézműves, gasztronómiai, dramatikus és előadóművészeti hagyományokat, városi szokásokat hoz közel, mint a lipicai lótartás, a kalocsai népművészet, a dunamenti halászat vagy akár a magyar cirkuszművészet.

Újborfesztivál és libator a Skanzenben 

Az őszi időszak legismertebb napja a Márton-nap, amelyhez számos népszokás, hiedelem, az újbor kóstolása és a libalakoma kapcsolódik. Márton-napi hagyományok, lámpás felvonulás, kézműveskedés, borkóstoló, a Skanzen Étteremben libaételek várják a látogatókat november 12-13-án.  

A Skanzenban kiderül, milyen volt '56 falun 

A nemzeti ünnep hétvégéjén a Skanzenben autentikus környezetben elevenednek meg az '56-os forradalom időszakának falusi mindennapjai - tájékoztatta szerkesztőségünket a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.

Felszentelték a Skanzen unitárius templomát 

Ünnepélyes istentisztelet keretében október 15-én felszentelték a Skanzen Erdély épületegyüttes Nyárádgálfalvi unitárius templomát - tájékoztatta lapunkat a Skanzen.

Hagyományőrzés a Skanzenben 

Az események középpontjában ebben az évben a lakodalom áll. Lakodalmi sütemények, zenés, táncos programok, kézműveskedés várja a látogatókat.

Finomságokkal is készül az ünnepi hétvégére a Skanzen 

Augusztus 20-21-én a bringatúrák és tárlatvezetések, a kézműves foglalkozások és játékok, a mesemondók meséi is az ételekről szólnak a szentendrei Skanzenben. Az ünnepi hétvégén gasztronómiai kalandozással és számtalan múzeumi attrakcióval várja a Skanzen a látogatókat.

Pünkösdi Örökség Ünnep a Skanzenben 

Két napon át szellemi kulturális örökség bemutatók, színpadi produkciók, kézműves foglalkozások, zenei és táncos programok várják a látogatókat a Skanzenben.

A múzeum és a színház szerelemgyereke a Skanzen új Erdély tájegysége 

A májusban nyíló, várva várt új attrakció bejárására a Magyar Utazási irodák Szövetsége tanulmányutat szervezett tagjai számára, amelyre lapunk is meghívást kapott. Abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy maga a főigazgató, dr. Cseri Miklós vezetett körbe bennünket, így első kézből kaptunk információkat, ráadásul a szakember egyedülálló stílusával és humorával fűszerezve.

Májustól már Erdély is megcsodálható a Skanzenban 

Májusban nyílik meg a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Erdély épületegyüttesének első kiállítási egysége.

Így készül a húsvétra a Szentendrei Skanzen 

Két év kihagyás után ismét megrendezi a falusi húsvéti népszokásokat életre keltő programsorozatát a Szentendrei Skanzen, amely április 17-én és 18-án locsolkodással, hímes tojással, tavaszváró mulatsággal is várja az érdeklődőket .

Bővül a Skanzen, korszerűsödik Vértesszőlős 

22 milliárd forintból folytatódnak idén a kulturális beruházások és fejlesztések hazánkban. A projektek között vannak jelentős turisztikai vonzerők is.

Utazás - Noszvajon skanzen és termelői piac is lesz hamarosan 

2020-ban is folytatódik az Eger környéki Noszvajon a helyi értékekre épülő kulturális turizmus törekedve az állandó attrakciók növelésére és a fenntarthatóságra.

Idén szintet lép a Skanzen 

Az új 500 fős rendezvényteremmel, incentive csoportok számára is ideális programokkal és egy hamarosan nyíló 100 fős szállodával vetné meg a lábát a rendezvénypiacon a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum.

Megelevenedik Erdély a szentendrei Skanzenben 

Erdélyt fogja idézni áttelepített épületekkel a szentendrei Skanzen új tájegysége. 

Borscs, kovászos kenyér és káposztás lapcsánka 

Tájjellegű és nemzetiségi ételeket, így például borscsot, "zúzós" lét, kovászos kenyeret és káposztás lapcsánkát készítenek el a meghívott főzőcsapatok A régi Magyarország ízei elnevezésű gasztronómiai fesztiválon vasárnap a nyíregyházi Sóstói Múzeumfaluban.

Erdélyi tájegységgel bővül a szentendrei Skanzen 

Erdélyi tájegységet hoznak létre a szentendrei Skanzenben - mondta Cseri Miklós, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

Nyíregyházán megtudhatja, milyen egy tirpák lakodalom 

Több új rendezvénnyel, így Árpád-kori kalandozással, tirpák lakodalommal és pálinkafesztivállal bővül a Sóstói Múzeumfalu idei programja.

Füstös életmódmúzeum 

Van egy különleges hely Budapesten, a Ráday utca egyik mellékutcájában, a neve Skanzen, ahogyan meghatározza önmagát: „közösségi tér”. A betérők maguk csapolnak magyar kézműves söröket, és az amszterdami „barna kocsmák” hangulatát idéző miliőben, a Dohánymúzeum kihelyezett „műtárgyai” között, dohányozva fogyaszthatják el azokat. A hely magánlakás, a dohányzási tilalom bevezetése után három nappal indult, és akkoriban gyorsan felhívta magára a média és a hatóságok figyelmét. A hely (lakás) tulajdonosával, Tóth Imre kultúrantropológussal beszélgettünk.

Elhunyt Füzes Endre, a szentendrei Skanzen egykori főigazgatója 

Életének 84. évében szerda hajnalban elhunyt Füzes Endre néprajzkutató, muzeológus, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum egykori főigazgatója – közölte a Skanzen sajtóreferense az MTI-vel.

Hamarosan Erdélyt is bejárhatjuk a Szentendrei Skanzenben 

Felgyorsult a Skanzen új, Erdély tájegységének kialakítása, jövő év végéig a beszerezni kívánt épületek és tárgyegyüttesek nagyobb hányada a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Közalapítvány birtokába kerülhet - tájékoztatta az MTI-t a múzeum főigazgatója, a közalapítvány kuratóriumi tagja.

A nehézségek után megnyithat az újabb mini Magyarország 

Hosszú határidő-tologatást követően úgy tűnik, márciusban megnyitja kapuit a mórahalmi skanzen, ahol a történelmi Magyarország műemlékeinek makettjei lesznek láthatók.

Magyar weboldal és lobbifilm kapott nemzetközi díjat Moszkvában 

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum honlapja, valamint a magyar szellemi kulturális örökséget bemutató és népszerűsítő film kapott díjat Moszkvában egy nemzetközi audiovizuális fesztiválon.

Szusi, fajita és lapcsánka Sóstógyógyfürdőn 

A nagyvilág ízeit kóstolhatják meg szeptember 13-án, szombaton a Sóstói Múzeumfalu látogatói a Kóstolja meg! Hagyományok, ízek, nemzetek elnevezésű gasztronómiai fesztiválon.

Árpád-kori falu épül a nyíregyházi skanzenben 

Megkezdődött egy Árpád-kori falu építése a Sóstói Múzeumfaluban - közölte a nyíregyháza-sóstógyógyfürdői skanzen igazgatója csütörtökön az MTI-vel.

A turizmus lehet a kitörési pont a palóc gyöngyszemben 

Mikófalva jövője a turizmus fejlesztésére épülhet – mondta a Turizmus Online-nak Kelemen Károly, a falu polgármestere.

66 milliós feladat Szentendrétől 

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum nettó 66,38 millió forint értékű szerződést kötött rendezvényes tenderének nyertesével. A Hamu és Gyémánt, valamint az AG-Média és a PLT konzorciuma indult. 

Tilolók, gerebenek, guzsalyok 

Foglalkoztató térrel kiegészített két új állandó kiállítás látogatható a Sóstói Múzeumfaluban, ahol már-már elfeledett falusi használati tárgyakat mutatnak be, köztük tilolókat, gerebeneket, guzsalyokat, motollát és szapulókádat, sőt a valamikori "mosóport", a hamulúgot is megismerhetik a látogatók.

Több mint szomszéd 

A horvát népi kultúra eddig kiállításon soha nem szerepelt tárgyaiból mutat be reprezentatív válogatást a Néprajzi Múzeum szeptember 11-től.

Kétszáz éves az első hazai ipari műemlék 

Évente több ezer turista fordul meg a Lillafüredhez közeli Massa Múzeumban. A skanzen és az idén 200 éve üzembe helyezett Fazola-kohó Európában is ritkaságnak számít.

Permakultúrás gazdálkodás és konyhakert a megújuló szennai skanzenben 

A Kaposvár melletti Szennán a Szabadtéri Néprajzi Gyűjteményben gőzerővel folynak a felújítási munkálatok, hogy korszerű, minden igényt kielégítő infrastruktúrával fogadják vendégeket.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!