hirdetés
hirdetés

"Életem legnagyobb jótevői az utazások és álmok voltak"

Elmúlt a nyár, pezseg az ősz: a szünetet követő első MUISZ-vacsorára a budapesti Hard Rock Caféban szeptember 17-én, hétfőn került sor.

hirdetés

Az estet a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnöke, Dr. Erdei Bálint nyitotta meg, és örömmel jelentette be, hogy ez a nyár csőd nélkül telt. Említette azt is, hogy szeptember végére végre rendeződhet a városligeti parkolás helyzete, hiszen az ígéret szerint több buszparkolóhely áll majd rendelkezésre, ami hosszabb távon is megoldást jelenthet.

Szó volt továbbá a szakmai ellenőrző hatóság jogköréről, melynek kapcsán a MUISZ egy tanulmányt juttatott el a Magyar Turisztikai Ügynökségnek. Céljuk, hogy a lehető leghatékonyabban lehessen az utazási irodákat, az utazásszervezőket ellenőrizni, a jogosulatlan utazásszervezőket kizárni.

A bevezető végén a fent említett hatóság július elején megjelent jogértelmezése került terítékre. A BFKH kiadott egy közleméyt, melyben az állt, hogy mindenki, aki beutaztatással foglalkozik, és B2B kapcsolatai vannak, az nem utazásszervező. A MUISZ azonnal utánament a kérdésnek, hiszen ha így van, az nem tesz jót sem az országnak, sem a szakmának. Az utazásszervezői tevékenységet, - amihez korábban tevékenységért felelős személy kellett, meg iroda, meg fax kézülék, stb. -  eszerint az értelmezés szerint egyszer csak bárki végezheti. Ráadásul az MTÜ célja minél több adatot begyűjteni az ágazatból, miközben ha nem szükséges a tevékenység folytatáshoz engedély, az jelentősen megnehezíti az adatgyűjtést.

Hardy Mihály a Budapest Airport kommunikációs vezetője a szárnyaló repülőtérről tartott előadást, melyben nagy hangsúlyt kapott, hogy egyre növekszik az utaslétszám (idén már szeptembernben eléri a 10 millió főt). Az egyre növekvő forgalom miatt a hármas terminálról tárgyalnak, efelől kedden születik döntés. Valószínűnek tűnik, hogy 2021-re fel is építik. Remekül megy a szálloda, épül parkolóház.

Horváth Vilmos az MKIK Turisztikai Kollégiumának elnöke rövid összefoglalót tartot az iparkamarák múltjábol, jelenéből és a MUISZ-szal való együttműköés jövőjéről. Megjegyezte például, hogy senkinek sem használ, ha a tour operátorok előbb küldik ki a törzsvendégeknek a katalógust, mint a partnereiknek. Javalsolta, hogy változtassnak  ezen a gyakorlaton. Említette a szakma (túl)szabályozását). Kiemelte, hogy a versenyt a szolgáltatás színvonala dönti el. Horváth Vilmos továbbá megjegyezte, hogy az utazási irodák ajánlataiban érdemes volna egy bruttó árat feltüntetni, amihez már csak a fakultatív programok árát szükséges kalkulálni. "Életem legnagyobb jótevői az utazások és álmok voltak" - zárta előadását Horváth Vilmos ezzel a Zorbából vett Kazantzakisz-idézettel.

Frissítésel hamarosan jelentkezünk!

 

Kottász Adél, online szerkesztő
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai