hirdetés
hirdetés

A pálinkáról lett híres, de a kultúra tartja a köztudatban

Egy faluban, ahol amúgy 600 ember lakik, a nyár egy hétvégéjén 8000 fordul meg - ennek a családias légkör és a magas minőség lehet az oka. A PanyolaFeszt sajtótájékoztatóján, a Mozsár Bisztróban jártunk, ahol pálinkás volt a délelőtt. Meg töltöttkáposztás.

hirdetés

Elsőként Márta István, a Magyar Fesztiválszövetség elnöke beszélt, elmondta, hogy Panyolának igen jó adottságai vannak: jó a fekvése, szép a táj, 3 folyó is folyik a térségben. Ehhez társult egy álom, egy gondolat, amit sikerült is megvalósítani. A szakember felhívta a figyelmet rá, hogy egy kulturális összművészeti fesztivál esetén nehéz a forrás megteremtése, emellett sok munkával és optimizmussal is jár. 

forrás: panyolafeszt.hu

Márta István szavait azzal zárta, hogy ma Magyarországon 4500 fesztivált (magát fesztiválnak nevező eseményt) tartanak, ebbből nagyjából 300 olyan, amire büszkék lehetünk. Komoly teljesítmény egy ilyen mezőnyből kiemelkedni - főleg kis fesztiválként. A Panyola Feszt márpedig kiemelkedik, ezt a Magyar Fesztivál Szövetség Beke Pál-nívódíjjal jutalmazta.

Muhari Zoltán, Panyola polgármestere, a PanyolaFeszt egyik vezetőjétől megtudtuk: a fesztivál előkészületeiben és lebonyolításában az egész falu részt vesz. Ez nem csak egy zenei fesztivál, a kultúra és a családiasság egyaránt  jellemző rá. A portaprogramokon ugyanúgylehet kiállítás, ahogy autósmozi is. Ez utóbbi nem a hagyományos, hanem gyerek változat: az egyik panyolai lakó kertjében magyar meséket vetít majd, amiket a kicsik kartonpapírból készült autókból nézhetnek.

Az idei év izgalmas újítása, hogy a fesztivál szervezői debreceni és nyíregyházi utazási irodákkal működnek együtt annak érdekben, hogy a fesztivál napjaira különböző túrákat szervezzenek, melynek része az autentikus ebéd, a környék és a fesztivál értékeinek felkeresése is.

forrás: panyolafeszt.hu

A fesztivál másik újdonsága a Festivize applikáció, amelyben a kereshetünk a hely, az időpont, valamint a kategóriák alapján, és a térkép segítségével el is jutunk a kiválasztott eseményre. Amennyiben kiválasztottunk egy programot, amin később szeretnénk részt venni, az alkalmazás figyelmeztet, hogy ne késsük le azt. Az applikáció használatáról szóló szerződést a felek (Muhari Zoltán és Pór Szabolcs) a csütörtöki rendezvényen írták alá.

A sajtótájékoztatót szatmári ízek zárták, többféle házi sütemény, töltött káposzta, és bár még nem múlt el dél, egy kis Panyolai Elixír is. Mind meggyőző volt, olyannyira, hogy szívünk szerint egy másik portára sétáltunk volna tovább.

Kottász Adél, online szerkesztő
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai