hirdetés
hirdetés

A szezon első charteres csődje

1800 utas, több tucat viszonteladó partner és ki tudja, hány külföldi szálloda bánja az 5 Kontinens utazásszervező csődjét.
hirdetés

A társaság meggyengült anyagi helyzetével kapcsolatban már tavaly nyáron is lehetett híreket hallani, míg végül idén júniusban a dolog, íme, bekövetkezett. Egy vállalkozás fizetésképtelenné válása a kapitalizmus világában – tetszik, vagy nem – mindennapos dolog. Magyarországon, az utazási szakmában, 2009-ben annyiban más a helyzet, hogy nem csupán egyetlen cégnév marad meg mindazok emlékezetében, akik nyaralásukat az 5 Kontinenssel képzelték el, hanem az egész utazási irodai szakma hírneve került – ismét – veszélybe.

Elgondolkodtató ugyanakkor, hogyan működhetett csupán 40 millió forintos kaucióval az iroda, miközben a szezon kezdetekor 2000 honfitársunk már befizetett náluk egy nyaralásra. El kell ismerni persze, hogy ez az 5 Kontinens nem azonos a tavalyi 5 Kontinenssel, amely akkor még 130 millió forintra volt biztosítva. Mindenesetre tény, hogy a 40 milliós kaució személyenként csupán 20 000 forintot fedez – így nem csoda, hogy legjobb esetben is csupán a befizetett összeg töredékét kaphatják meg a pórul járt utasok. A szakma presztízse szempontjából viszont katasztrofális a dolog, hiszen, gondoljuk csak végig: ha a 2000 szerencsétlen mindegyike csak 10 embernek mondja el, hogy járt, máris tízszer annyian lesznek nagyon óvatosak az utazási irodákkal szemben. Egy ideje a MUISZ-tagság sem garancia az utasok számára, hiszen az 5Kontinens is tagja volt a szervezetnek, a csőd bejelentése előtt néhány nappal még képviseltették is magukat a szövetség közgyűlésén. A szakma nagy öregjei mindenesetre nem sok jóra számítanak a nyár hátralevő részében. Szerintük az első idei csőd valószínűleg nem az utolsó volt.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai