Baricska-buli borral, barátokkal, Balatonnal

Idén tavasszal látványos megmozdulás keretében – a tó közepén, a Kelén hajó fedélzetén – a Balaton húsz ismert borásza és vendéglátósa megalakította a Balatoni Kör elnevezésű közhasznú szerveződést annak érdekében, hogy ezentúl közösen tevékenykedjenek a tópart turizmusának fellendüléséért, a növekvő vendégforgalom érdekében, illetve hirdessék, megismertessék és megszeretessék a tó halaiból és környékének termékeiből készült kulináris örömöket.

Fő céljuk, hogy mindnyájuk lakhelye, a Balaton partja mások számára egész évben, mind a négy évszakban élhető és élvezhető legyen, és akkor is jelentős számban érkezzen a tóhoz vendég, amikor vége a mindössze néhány hetes nyári főszezonnak.

Sétáló kóstoló Füreden

Az összefogást azzal a céllal hozták létre, hogy régiós szintű érdekvédelmet szervezzenek: a helyi borokat, ételeket és alapanyagokat szeretnék előtérbe állítani, magyarázza egy jóféle pohár balatoni bor kíséretében Kardos Gábor szervező, akivel az alakulásuk óta immár a harmadik közös akciójuk helyszínén, a balatonfüredi Baricska Csárda szőlővel bélelt, panorámás teraszán találkozunk. Itt éppen sétáló kóstolót tartanak, amelyen a szerveződés tagjai közül tíz borászat és négy vendéglátóegység képviselteti magát. De, mint megtudom, volt már rendezvényük korábban Keszthelyen és a Balaton déli partján is.

Várnak másokat is

Mindenki a saját csatornáit, hirdetési és kommunikációs lehetőségeit is „bedobta a közösbe”, mondja a júniusi esemény házigazdája, Martonosi Zsolt, aki külön hangsúlyozza, a kör tagjai vállalták, hogy a Balaton környéki borokat népszerűsítik, és éttermeikben az alapanyagokat elsősorban a környék gazdáitól szerzik be. Tőle tudom meg azt is, nem egy elit, zárt klubot alapítottak, szívesen veszik, sőt várják mások jelentkezését is, ha a céljuk egyezik az övékkel.

A Baricska különben tavaly nyitott új tulajdonosaival – akik a veszprémi Chianti étterem vezetésével már bizonyítottak –, és kiderült, nem zártak a nyitóévben sem rosszul: július–augusztus hónapban mind vendégforgalomban, mind a gazdasági mutatók terén többet produkált a ház a tervezettnél. Idén is már kedvezően alakul a szezon, változást pedig mindössze annyit hozott 2014, hogy az étlapjuk újabb helyi alapanyagokból – például tapolcai pisztrángból – készülő ételekkel gazdagodott.

Új szemlélet a nagyobb vendégforgalomért

A hagyományos tömegturizmushoz képest magasabb szintre kívánják emelni a gasztronómiát. A szándék szerint ez több egyszerű vendéglátásnál: a tó környéki szerveződéssel a balatoni régióhoz tartozó hat borvidék és három megye között húzódó adminisztratív megosztottságot szeretnék csökkenteni a kör tagjai. Például tudatosan egységes arculatot alakítanak ki, egységes logóval.

„Azzal, hogy a helyi, környékbeli termékekre helyezzük a hangsúlyt, a munkahelyteremtésben is szerepet szeretnénk vállalni” – mondja Kardos Gábor. Tervezik még a Balaton borának megteremtését is, ez várhatóan a térség egyik tradicionális bora, az olaszrizling lesz. A vendéglátás területén a balatoni halaknak kiemelt szerepet szánnak, igaz, mindannyiuknak nagy nehézséget jelent, hogy a balatoni halászat felfüggesztése miatt idén gyakorlatilag már nem juthatnak legálisan balatoni halhoz az éttermek, ami turisztikailag is komoly versenyhátrányt jelent a horvát tengerparttal vagy akár Európa nagy tavaival szemben.

A Balatoni Kör alapító tagjai 


Bergmann Ernő (Bergmann Cukrászat – Balatonfüred) 
Bezerics Dániel (Bezerics Borház – Keszthely) 
Bujdosó Ferenc (Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet – Balatonlelle) 
Csapody Balázs (Kistücsök Étterem, Borpince és Vinotéka – Balatonszemes) 
Dobai András (Kredenc Borbisztró – Balatonfüred) 
Gál Attila (Miakő Étterem és Borház – Köveskál)
Istvándy Gergely (Istvándy Pincészet – Badacsony) 
Jásdi Attila (Jásdi Pince – Csopak) 
Légli Ottó (Légli Szőlőbirtok – Balatonboglár) 
Kardos Gábor (szervező, a Badacsonyi Kör ügyvivője)
Kovács Tamás (Szent Donát Birtok – Csopak) 
Konyári Dániel (Konyári Pincészet – Balatonlelle)
Laposa Bence (Laposa Birtok – Badacsony) 
Martonosi Zsolt (Baricska Csárda – Balatonfüred)
Nagy László (VSOP Balaton-felvidék, a Sabar borház borásza) 
Nagy Miklós (Hotel Bonvino, Neptun Panzió, Borbarátok Vendéglő – Badacsony) 
Pach Gábor (Zimek Pálinka Manufaktúra – Zamárdi) 
Szeremley László (Szeremley Birtok – Badacsony) 
Trombitás Tamás (Trombitás Borház – Szentbékálla) 
Váli Péter (Válibor – Badacsony)

Forrás: Vendég & Hotel


Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
Sok magyar hitelből nyaral idén - árstop nem lesz a balatoni szolgáltatóknál

Sok magyar hitelből nyaral idén - árstop nem lesz a balatoni szolgáltatóknál 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.
Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.