hirdetés
hirdetés

Bukik a Tarom?

A tervezett veszteség négyszeresével zárta a tavalyi évet a Tarom, Románia állami légiforgalmi vállalata, annak ellenére, hogy az ország reptereinek forgalma 23 százalékkal nőtt. A cég hamarosan a Malév sorsára juthat.

hirdetés

Sorozatban a kilencedik évet is veszteséggel zárta a Tarom, a románnemzeti légitársaság - adta hírül a Maszol. A mínusz ezúttal 172 millió lej volt (12 milliárd forint, egy kisebb focistadion ára), ami négyszerese a tervezett veszteségnek. A vállalat 2016-ban "csak" 47 millió lej deficitet könyvelt el.

A Tarom utasainak száma stagnált 2017-ben, 2,4 millió volt, miközben a Wizz Airrel 6,8 millióan repültek, 28 százalékkal többen, mint egy évvel korábban. A román fapados társaságnál, a Blue Airnél 39 százalékkal 3,6 millióról 5 millióra ugrott az utasok száma. A romániai utasoknak ma már csak a 15 százaléka repül a Tarommal, amely 2011-ig piacvezető volt, míg jelenleg a harmadik. Szakemberek szerint rövidesen leszorul a dobogóról, ugyanis a  Ryanair erőteljesen terjeszkedik Romániában.

fotó: 123rf

Csak idő kérdése, hogy a Tarom eltűnjön a piacról - nyilatkozta az év elején Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója. Elmondása szerint a fapados társaság évekkel ezelőtt kidolgozott egy tervet erre az esetre, céljuk az, hogy minél hatékonyabban tölthessék ki a Tarom esetleges megszűntével létrejövő piaci űrt.

A kormány egyelőre vélhetően politikai megfontolásból nem vette le a kezét a zuhanórepülésben levő cégről, amelynek megszűnése nagy presztízsveszteség lenne. Mihai Tudose korábbi kormányfő nemzeti szimbólumnak nevezte az állami légitársaságot, s kizárta, hogy privatizálnák.

(forrás: napi.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai