hirdetés
hirdetés

Csillagtúra a Károlyi–Kastély Hotel & Restaurant-ban

Egy új, négy évszakos programlehetőséggel bővült a Károlyi – Kastély kínálata: virtuális csillagtúra során a hallgatóság képzeletben bejárhatja a mesék, mondák és az égbolt birodalmát. A program sokrétűsége miatt lehet családi- vagy csapatépítő esemény is.

hirdetés

A virtuális csillagtúra előnye, hogy nem csak az adott évszaknak, időszaknak megfelelő égboltról lehet beszélgetni. Nyáron, jó idő esetén az előadás után valódi csillagnéző túra indul, ahol a gyakorlatban is meg lehet ismerni a csillagképeket.

Az előadás

Az eseményen Horváth József (Joe), amatőr csillagász vezette a hallgatóságot az ősi magyar szimbólumoktól indulva, a táltosok varázslatos világán keresztül, tündérek és a csillagok birodalmába.  Elődeink azt tartották, hogy éjszaka "az égbolt lyukacsos abroszán átszűrődő menyország fénye" látszik felettünk. Megtudhatjuk honnan ered a kacsalábon forgó palota kifejezés, vagy mi köze a sámán koronának és a magyar szent koronának egymáshoz, esetleg azt, hogy egy dob miként segítheti a tájékozódást.

forrás:123rf

Horváth József elmondta, a csillagkép nem fizikai, hanem kulturális objektum. Amiket itt a földről egymás melletti csillagoknak látunk, a valóságban lehet, hogy több millió fényévre vannak egymástól. Ez persze nem vesz el a képek értékéből. Aki ismeri az égboltot, nem lehet elveszett ember: a csillagok segítik a tájékozódást, valamint sokrétű mondavilág kötődik hozzájuk - ami kultúránként eltér. Sarkcsillag lehet például az Ég köldöke, Égi cövek, Alrukaba, Polaris és még sok más is.

A tejút kialakulásának mondája 

Előadónktól megtudtuk, hogyan is alakult ki a tejút (egy monda szerint): Tündérkertben élt egyszer egy vízimolnár, akinek a lánya eladósorba került. Szerelmes is volt belé a halászlegény, az apa azonban nem akarta szegényhez adni a lányát. Talált is gazdagabb kérőt, azonban a menyegzőről a szegény fiú megszöktette a lányt - ahogy menekültek, üldözte őket az egész násznép. A nagy sietségben a menyasszony fátyla beleakadt egy bokorba, és nyomra vezette a vízimolnárt, aki dühében megölte mindkét fiatalt. Ezután a lány helyén fehér, a fiú helyén piros liliom nőtt. A molnár ezeket is leszakította: a fehér liliom tündérré változott és felment az égbe, a piros liliom bő vizű forrás lett. A mese szerint a tündér éjjelente a fátylán, a tejúton keresztül jár le a Földre a forráshoz, hogy oltsa szomját - a halászok pedig a mai napig hallják szomorú énekét. 

 

Kottász Adél, online szerkesztő
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai