Kalandos élmények és formabontó hotelek

Kalandos élmények és formabontó hotelek

 

Kapaszkodó

A via ferrata (amely szó szerint vasalt utat jelent) egy speciális felszerelést igénylő, biztosított túraútvonal, amelynek központi eleme egy acéldrót vagy -sodrony, különböző távolságokban a sziklás terephez erősítve. Ehhez rögzíthetjük a saját vagy bérelt hegymászó-felszerelést, és kezdődhet a kalandpark jellegű modern, biztonságos falmászás. Az útvonalak nehézségi szintjeit betűkkel jelölik, az A–E tartományban egyre nehezedő útvonalak érhetőek el, az F csak profi hegymászóknak ajánlott.

Magyarország három helyszínén összesen tíz útvonal próbálható ki: Cseszneken öt útvonalat találunk, amelyből kettő C, egy D és kettő E nehézségű. Tatabányán 2 D (a Hét vezér és a Turul) és egy E kategóriájú pálya (Kata) várja a látogatókat. A Bakonyban lévő Cuha-völgyben pedig a kezdők által is teljesíthető Bucsek Henrik-emlékút C besorolású, de aki nagyobb kihívásra vágyik (és a megfelelő edzettsége is adott hozzá), az az Ariadné fonala D/E nehézségű útvonalat választhatja.

Biztonságos extrémitás a magasban
Az ejtőernyős ugrás, a siklóernyőzés és a vitorlázó repülés önállóan csak komoly tanfolyamok abszolválása után végezhető, addiktív hobbi, ám tandemben, gyakorlott szakember vezetésével bárki előképzettség nélkül is kipróbálhatja, csupán rövid helyszíni felkészülés szükséges hozzá.
Aki zaj nélkül szeretne 1-2 ezer méterre a földtől repülni, a tandem vitorlázórepülés során egy gyakorlott pilóta segítségével megtalálhatja a természet emelő erőit. A kétkormányos kialakításnak köszönhetően ráadásul akár az utas is megtapasztalhatja, milyen is a pilóta munkája. A vitorlázórepülés az ország számos kisrepülőterén kipróbálható, Szombathelytől Nyíregyházáig.
Az ejtőernyős tandem kipróbálásához repülőgéppel vagy helikopterrel felemelkedve, az indulás után 15-20 perccel hagyhatjuk el a gépet, amit közel egy perc szabadon zuhanás követ, majd 6-8 perc békés ejtőernyőzés után érkezés a földre. Repülés közben pedig soha nem látott szögből élvezhető a Balaton, a Velencei-tó, a Dunakanyar vagy épp az Alföld látványa.
A siklóernyőzés során viszont az igazi élmény a hosszas repülés, amely igazán tapasztalt pilótával, tandemben élvezhető. A program során a résztvevők hegyoldalról startolnak, kihajtott ernyővel, amely aztán a légáramlatok segítségével – és a pilóta irányításával – szép lassan ereszkedik célállomásáig. Magyarországon nagyjából száz, siklóernyőzésre alkalmas terep található, amelyek tavasszal és nyáron a legalkalmasabbak a kiadós sétarepülésre.

Hegyről lefelé
A sí- és a kerékpárszezon akár ki is egészítheti egymást. Jó példa erre az Eplény Bringaréna, ahol a Kaland Hegyen a kerékpár-pályákat épp felújítják, de addig is, a Libegő és a Panorámabár, na meg a mezítlábas ösvény kipróbálható. De Orfűn, a Mátrában és Sopronban is van olyan kijelölt pálya, amely csak az adrenalinkedvelő downhill kerékpárosoknak ajánlott. A védőfelszerelésről pedig nem érdemes megfeledkezni, hiszen egy-egy izgalmasabb terepen a bringások 50 km/óra körüli tempóban száguldanak a fák között.

Sok program egy helyen
A Mátrai High-Tech Sportok Bázisa 25-féle egész éves programot kínál (többek közt e-quadot, e-bike-ot, íjharcot, buborékfocit, harckocsivezetést), tavasztól őszig ezt további tíz élményelem egészíti ki, két vagy több keréken, lóháton vagy gyalog, míg télen 15 szezonális attrakció – hófánkozástól a lovas szánig – próbálható ki.
Sátoraljaújhelyen, a Zemplén Kalandparkban alulról fölfelé haladva találkozhatunk bobpályával, mászófallal, sí- és tubbypályával, libegővel, fent pedig a kilátóval és a méltán híres Sólyommal. Ez utóbbin az igazi adrenalinlöketre vágyók 80 km/órás sebességgel csúszhatnak végig a két hegy között kifeszített, egy kilométer hosszú kötélpályán.
A Lillafüredi Sport- és Kalandparkban az erdei magaslati kötélpályán túl találunk 160 méteres zipline-t, ejtőgépet (amely tizenkét méteres szabadesést kínál a főépület tetejéről egy szimulátor segítségével), elektromos crazy driftet és vízidodzsemet. Csapatban a szabadulószoba, a lézerharc és a focis programok is jó mókát ígérnek.

Föld alatt, kövek közt
Hazánk legismertebb barlangja Aggteleken található, de ezenkívül is rengeteg érdekes útvonal várja a föld alatti túrázásra vágyókat. Arra azonban érdemes felkészülni, hogy Magyarország barlangjaiban télen-nyáron állandó, 10-13 Celsius-fok körüli a hőmérséklet. A Pál-völgyi-barlangot egy építkezés során a 20. század elején fedezték fel, kiépített túraútvonala 500 méter, míg a közeli Szemlő-hegyi barlangban 250 méteres úton figyelhető meg a „föld alatti virágoskert”. Az Orfű közelében található Abaligeti-barlang pormentes levegője lehetővé teszi asztmás és légúti betegségben szenvedők kezelését is. A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban található Csodabogyóst pedig már csak a neve miatt is érdemes meglátogatni. Ez egy kevésbé kiépített útvonal, ahol a túrához elkél a fejlámpa, sisak és barlangászoverall is. Ha ezektől eltérő barlangélményt keres az utazó, akkor pedig látogassa meg a Miskolctapolca Barlangfürdőt!

 

Formabontó szálláshelyek
A szálláshelyek országszerte kimondottan széles választékot nyújtanak, igényeink és pénztárcánk függvényében – de ha igazán egyedi megoldást keresünk, szemezgessünk a glampingek, lombházak és barlanglakások kínálatából!
Verőcén található a diófán három és fél méter magasan megbújó, hangulatos Árnyas Dió Lombház, amely kívülről kicsinek tűnik, ám belülről roppant praktikusan berendezett, és egész évben igénybe vehető. Az épület nagyrészt újrahasznosított anyagokból készült, a megvalósítás során figyeltek a természetes anyaghasználatra és az energiahatékonyságra is.
Meghitt nyugalom prémium természeti környezetben – ezekkel a hívószavakkal írja le magát a noszvaji Treehouses flying homes, ahol minden faházhoz saját jakuzzi tartozik, és közös használatú panorámaszaunája is van.
Noszvajon azonban a Nomád Hotel is különböző glamping lehetőségeket biztosít, amelyek közül az egyik legizgalmasabb a Deluxe buborék, ahol az ágyból élvezhető a csillagos éjszaka. A sátrat levegő tartja – ennek megfelelően a belépés légzsilipen keresztül történik.
A Bükk és a Mátra találkozásánál, a siroki vár közelében barlangban is megszállhatunk. A kertkapcsolatos Sirocave Barlang Apartmanok légkondicionáltak és wifit is kínálnak, és minden apartmanhoz hegyekre néző terasz tartozik.
Mátranovákon, a Faluhely Majorban akár jurtában is aludhatunk. Saját gazdaságában rackajuhot, magyar óriásnyulat, nyuszkanyakú palóc tyúkot nevelnek, és étterme helyi alapanyagokat használ. Aki pedig elcsendesülésre érkezik, próbálja ki az izzasztókunyhót, a dézsafürdőt, a szabadtéri inhalálót vagy épp a csendbarlangot.
Pécs közelében, a Mókus völgyben többféle nyaraló is várja a vendégeket. Ezek egyike a felújított, panzióvá átalakított Csepel teherautó, amely egy magántó mellett parkol. Érdekessége, hogy a konyha helyén álló fát nem kivágták, hanem köré építették a bútort.
A Folly Arborétumtól 3,3 km-re található Almond Grove Yurt Hotel különálló jurtái a szőlőtőkék között hegyre néző teraszokkal várják a vendégeket, akik a hatalmas kertben vagy a bárban is lazíthatnak, helyi ételek és borok társaságában.
Lovasberényben, a Dióligetben áll a Zöld Fészek Lombház egy óriási tölgyfa lombjai alatt. A fenti teraszról akár a hintaszékben pihenve gyönyörködhetünk a Vértes-hegységre nyíló panorámában vagy a csillagos égboltban.
Pécshez közel a bodolybabéri Hunza Ecolodge glampinget és lombházat kínáló, igazi ökoturisztikai létesítmény, ahol a kényelem és a fenntartható megoldások kiválóan egymásra találtak a kéthektáros, erdő melletti területen.
Őrimagyarósdon, az Öt érzék házakban az Őrség látványa, ínycsiklandó falatok és gyógynövényes fürdővíz lágy simogatása várja a vendégeket, szálláslehetőséggel glampingben, lombkoronaházban vagy nomád hangulatú emeletes kástuban, de a lebegő sátor is megér egy próbát.
Mórahalom közelében, Ruzsától hét km-re találkozik a végtelen puszta, a vidéki romantika, a hagyomány és a luxus. A Homoki Yurt luxusglampingben akár háromszintes, padlófűtéses, légkondicionált, ősmagyar stílusú jurtában is pihenhet az ide érkező. A fenntarthatóság itt is fontos szempont: kizárólag felelős magyar termelőktől szerzik be termékeiket.

 

Rendezvények:

Hú!SVÉT Palkonyán – április 26–28. 
A Villány melletti település már évek óta a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) tavaszi találkozójának helyszíne, idén azonban a Palkonya nyitva eseményeivel egyesülve exkluzív gálavacsora, pezsgős reggeli, stílusos vidéki ebéd és gasztroworkshopok, vasárnapi halászlé és pódiumkoncert várja a látogatókat, no meg persze a 14 SVÉT-tag alkalomra készített remekművei. 
http://www.svet.hu

Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor-, és Pálinkafesztivál – május 3–5. Agárd
Immár 12. alkalommal invitálják a helyieket és a turistákat a Velencei-tó szezonnyitó fesztiváljára május első hétvégéjén. A jó hangulat, a változatos ételek és italok, a koncertek mellett a látogatók többféle vezetett túrára is benevezhetnek, a tó vizén és a szárazföldön. 
http://velenceitofeszt.hu

Gyulai Virágok Fesztiválja – május 10–12. 
Május közepén szó szerint virágba borul az alföldi város, hiszen virágvásárral, Ízek és illatok terével, szakmai előadásokkal és számos programmal készülnek. A fesztiválon azonban nemcsak szemlélődni lehet: az ehető virágok versenyére a város éttermei is benevezhetnek, és a vendégek szavaznak a legízletesebb kreációkra. 
https://www.visitgyula.com/gyulai-programok/gyulai-viragok-fesztivalja2

Ultrabalaton – május 10–12. 
Közép-Európa leghosszabb futóversenyének résztvevői egyedül vagy csapatokban kerülhetik meg Balatonfüredről kiindulva a Balatont 221 kilométeres távon – és erre 32 óra áll rendelkezésükre. Tavaly 11 ezren álltak rajthoz, idén pedig 22 perc alatt telt házas lett a rendezvény, a szurkolóknak viszont még bőven akad hely akár Balatonfüreden, akár a váltópontoknál, de kerékpáros kísérőként is nyitott a részvétel. 
http://ultrabalaton.hu

Szegedi Borfesztivál – május 17–26., Széchenyi tér és Dóm tér
Immár 25. alkalommal gyülekeznek az Alföld legnagyobb városában az ország minden részéről érkező borászok, a felsorakozott tételek kóstolására pedig tíz napjuk van a látogatóknak, akik a Klauzál téri Gasztroudvarban ételekkel párosítva is kipróbálhatják a neves termelők italait, míg a Dóm téren koncertek várják a közönséget. A rendezvénysorozat a Belvárosi hídon és környékén zajló Hídivásár kézműves seregszemléjével zárul. 
http://szegediborfesztival.hu

Gourmet Fesztivál – május 16–19., Budapest, Millenáris Park
A paprika, a sercli és a sör hármasa áll idén az ország legnagyobb gasztronómiai fesztiváljának központjában. Az ezerízű rendezvényen a hazai gasztronómia legjobbjai mutatják be az alkalomra készített kreációikat, külföldi kollégáik társaságában, számos színpadi bemutatóval és előadással, és persze kiváló italokból sem lesz hiány. 
http://gourmetfeszival.hu

Nemzeti Regatta – június 1–2., Siófok
A nyár első hétvégéjén az ország települései nagyszabású balatoni vitorlásversenyen mérik össze vízi jártasságukat. A rendezvény nemcsak a hajósok, hanem a parton szurkolók számára is rengeteg programot tartogat, a színpadi előadásoktól kezdve a települések ízversenyén át az esti koncertekig és bulihajóig. 
http://www.nemzetiregatta.hu

Cikkünk az Indulj! magazin 2019/1. számában jelent meg. Összeállításunk a Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai támogatásával készült. További kalandok és belföldi utazási tippek: hellomagyarorszag.hu

(x)


Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?