hirdetés
hirdetés

Kazári fesztivál tócsnival és laskával

A Salgótarjántól alig pár kilométerre lévő faluban, Kazáron május utolsó szombatján több ezer ember ünnepelt a kilencedik alkalommal megrendezett Kazári Laska Fesztivál és Tócsni partin.

hirdetés

A közel kétezer lakosú palóc faluban, Kazáron - Gecse Ákos polgármester szerint - ilyenkor tízezer ember is megfordul, idén a 68 főzőhelyen 57 csapat mérte össze tudását, az eredményt szakértő zsűri szemlélte és kóstolta meg.

A főző-sütőversenyen tócsni és laska készítése volt a feladat, de a kiírás szerint indultak egyéb ételekkel is, például töltött káposztával és birkapörkölttel is.Laskarecept Bozsik Lídiától, a helyi nyugdíjascsoport egyik tagjától
Egy kiló, sós vízben főtt krumplit áttörünk krumplinyomón. 30 deka liszttel és egy kevés zsírral összedolgozzuk, és a tésztából palacsintánál kissé vastagabb formát készítünk, majd a sparhelt platniján megsütjük. Lehet sósan enni, zsírral megkenve, vagy édesen, mákosan, lekvárosan, esetleg porcukrosan.


Sportprogramok és a tufataxi

Volt a gyerekeknek vidámpark, modellrepülő-bemutató és kutyaiskola-bemutató is, sokan álltak meg a veteránautó-kiállításnál, és többfajta sportprogramban vehettek részt. A verseny közben színvonalas programokkal is szórakoztatták a vendégeket, a színpadon több, népviseletbe öltözött néptánccsoport, népi zenekarok és hagyományőrző csoportok léptek fel.

Harmadik éve a Laskafesztivál ad otthont az Aba Gálának is, amely a helyi művészeti iskola minősítő gálája is.

Aki Kazárra látogat, nem mindennapi látvány részese is lehet, itt található ugyanis az a húszmillió éves riolittufa-képződmény, amelyhez hasonló a világon összesen hat helyen van. Nemcsak gyalog, de úgynevezett tufataxival is elérhető a csodás hely.

A riolittufa-képződmény
A riolittufa-képződmény


A tufataxi
A tufataxi

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai