Komplex felméréssel indul a Tokaj Borvidéket célzó fejlesztési program

Már az idei nyár végével a legtöbb projekt tekintetében megkezdődhet a tokaji borrégió felemelését célzó, 100 milliárd forint fejlesztési forrás megfelelő elhelyezését biztosító BOR-VIDÉK Tokaj Hegyalja Nemzeti Program megvalósítása. A kormány célja, hogy az összeget a lehető leghatékonyabban használja fel a kiemelt borrégió fellendítésére, így első lépésként egy komplex felmérést végez el, hogy felmérje a térség társadalmi és gazdasági helyzetét, igényeit és fejlesztési lehetőségeit.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A tokaji borrégió felemelését célzó BOR-VIDÉK Tokaj Hegyalja Nemzeti Program felügyeletét a július 2-án megalakult önálló testület, a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács fogja végezni. A tanács – az 1996-os területfejlesztési törvény tavalyi módosításának megfelelően – a programra az évtized végéig szánt 100 milliárd forintos állami fejlesztési összeg felhasználásáért és koordinációjáért felel majd, de egyéb térségi fejlesztési források felhasználásáról is dönt. A feladatok végrehajtását a tanács alakuló ülésén megalapított Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. végzi el, amelynek ügyvezetőjeként a tagok Kolozsváry-Kiss Árpádot választották meg.

„Célunk, hogy a fejlesztések egységes rendszerben, a lehető leghatékonyabban valósuljanak meg, megfelelve az állam, a települési önkormányzatok, a szőlőtermesztéssel és borkészítéssel foglalkozó gazdák, a helyi vállalkozók, a civil szervezetek, valamint a lakosság igényeinek. Ennek érdekében, első lépésként, elindítunk egy komplex felmérést, hogy átfogó képet kaphassunk a borvidék valós helyzetéről, illetve hogy a fejlesztési tanács megalapozott döntéseket hozhasson a fejlesztési prioritásokról, és azok megvalósításáról. Mindannyiunk érdeke, hogy a forrásokat a lehető leghatékonyabban használjuk fel, hogy az ország kiemelt borrégióját vissza tudjuk emelni az őt megillető nemzetközi rangra” – hangsúlyozta Kolozsváry-Kiss Árpád.

A BOR-VIDÉK Tokaj Hegyalja Nemzeti Program koordinációjáért felelős Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács elnöke a tagok egyhangú döntése értelmében Tombor András, a Tokaj Kereskedőház Zrt. felügyelőbizottságának elnöke, alelnöke pedig Dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke lett. A kormány két főt delegál a testületbe: Héjj Dávidot a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős miniszter képviselőjeként, Tipold Ferencet pedig a területfejlesztés stratégiai tervezéséért felelős miniszter képviselőjeként. A tanács megalakulását a Nemzetgazdasági Minisztérium készítette elő.

A kormány tavaly év végén döntött a 27 települést magában foglaló Tokaj Borvidék kiemelt fejlesztési térséggé nyilvánításáról, valamint a BOR-VIDÉK Tokaj Hegyalja Nemzeti Program elindításáról. A program első ütemének megvalósítására a kabinet mintegy 33 milliárd forint hazai és európai uniós forrás átcsoportosítását hagyta jóvá. Az évtized végéig pedig összességében mintegy 100 milliárd forintnyi hazai és európai forrás érkezhet a Tokaj Borvidékre a borágazat és a kapcsolódó szektorok fejlesztését célzó beruházásokra, valamint a hosszú távú programok megvalósítására.

A borágazat fejlesztésének első számú célja, hogy a Tokaj Borvidéken valódi minőségi szőlőtermesztés nyerjen teret, a világszínvonalú bortermelés érdekében. A cél érdekében jelentős forrásokat lehet majd felhasználni komplex szőlészeti és ültetvénymegújításra, a termelési feltételek gyökeres átalakítására.

A Tokaj Kereskedőház Zrt.-ről
A Tokaj Kereskedőház Zrt. a Tokaj Borvidék legnagyobb borgazdasága, kulcsszereplője. A Magyar Állam tulajdonában lévő nemzeti pincészet, amely a 2002 óta az UNESCO Világörökség része címet is viselő történelmi Tokaj Borvidék legnagyobb borászataként a magyar borászati tradíció őrzője és védelmezője. Tevékenysége elsősorban a szőlőalapanyag termelésére és felvásárlására, borkészítésre és borértékesítésre, valamint borkóstoltatásra épül. A Tokaj Kereskedőház Zrt. 70 hektáros saját szőlőterülettel rendelkezik, emellett 1000 hektár területről, közel 1500 ezer kistermelőtől vásárol fel szőlőt. A fejlődést mutatja, hogy 2013 októberében többmilliárd forint értékű beruházás indult el a társaság tolcsvai telephelyén, a pincészet hűthető tartályparkjának kiépítését, új palackozó üzemet, valamint az ehhez kapcsolódó infrastruktúra kialakítását célul kitűzve.


A Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanácsról

A 2014. július 2-án megalakult Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács feladata a BOR-VIDÉK Tokaj Hegyalja Nemzeti Program keretében ellátni a területfejlesztési koncepció és program kidolgozását. A tanács célja, hogy az állam által tavaly decemberben, a Tokaj Borvidék fejlesztési céljaira elfogadott 100 milliárd forintos összeg a 2014-2020-as uniós költségvetési időszak alatt hatékonyan legyen felhasználva, és a felhasználás megfelelően legyen koordinálva. A tanács elnöke Tombor András, a Tokaj Kereskedőház Zrt. felügyelőbizottságának elnöke, alelnöke Dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.