hirdetés
hirdetés

Lelőttek egy maláj utasszállítót Ukrajna fölött

Ukrajnában lezuhant a Malaysia Airlines személyszállító repülőgépe, egyes források szerint föld-levegő rakétával lelőtték.

hirdetés

A 17 éves repülőgépet egy olyan terület felett lőtték le, amelynek elkerülését javasolták a kereskedelmi repülőgépek számára már áprilisban. Egy, a Daily Mail által idézett légügyi szakember így kommentálta az eseményt: "A Malaysia Airlines, akárcsak több más légitársaság, továbbra is ezt az útvonalat használta, mivel rövidebb volt, így kevesebb üzemanyagot használtak el út közben, ezzel pedig spóroltak." A lap emlékeztet arra is, hogy áprilisban a következő figyelmeztetést adta ki az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség: "A bizonytalan helyzetre való tekintettel - mivel a légi járatokat ugyanabban a légtérben több légi irányító kontrollálhatja, azt javasoljuk, hogy lehetőség szerint kerüljék el Szimferopol térségét, és keressenek alternatív útvonalakat. Július 8-án az Ukrán Állami Repülésügyi Hivatal lezárta a légteret, miután a lázadók lelőttek egy katonai szállítógépet, amely 8 ezer méter magasan repült. 

A Malaysia Airlines MH17-es járatszámú, Boeing 777-200 típusú gépe csütörtökön késő délután zuhant le Ukrajnában – 50 kilométerre az orosz határtól.

Információk szerint 280 utas és 15 fős személyzet tartózkodott a gépen, amely Amszterdamból Kuala Lumpurba repült volna. 

Egyes források szerint a 10 ezer méteres magasságban repülő gépet egy Buk típusú föld-levegő rakétával lőtték le.

Az Rt.com orosz hírtévé értesülései szerint az ukrajnai orosz szeparatisták visszautasítják a feltételezést, hogy ők lőtték volna le a gépet, mivel nem is rendelkeznek erre alkalmas fegyverekkel. Igor Sztrelkov, a szeparatisták egyik vezetője a gép lezuhanása előtt bejelentette: mindenkit figyelmeztetnek, hogy ne repüljenek légterükbe.

Ukrajna miniszterelnöke vizsgálatot indított az ügyben, Nagy-Britannia pedig az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli összehívását kezdeményezte. Az Eurocontrol, az európai légiügyi hatóság csütörtök este elrendelte a polgári légi közlekedés gépeinek teljes ukrán légtérzárát - írja az Index.

Holland és ukrán információk szerint 154 holland, 27 ausztrál, 23 malajziai, 23 amerikai, 11 indonéz, 6 brit, 4 francia, 4 belga és 4 német állampolgár is utazott a repülőgépen, a további adatok még pontosításra várnak. A holland külügyminisztérium jelezte, hogy magyar állampolgár tudomásuk szerint nem volt a fedélzeten.

A felkelőktől származó információk alapján a feketedobozokat megtalálták, ám azokat a vizsgálat céljából Moszkvába akarják szállítani.

 

A Malaysia Airlines-ra rájár a rúd, emlékezetes, hogy néhány hónappal ezelőtt nyomtalanul eltűnt Kuala Lumpurból Pekingbe induló járatuk, és a mai napig nem igazán lehet tudni, hogy pontosan mi történt a géppel azon túl, hogy az Indiai-óceánba zuhant.

(forrás: Turizmus Online, Al Jazeera)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai