Malév: repülünk, továbbra is repülünk

De hogy mi lesz a neve, ki fektet bele, nem tudni. Semmi sem dőlt el. Mindesetre Berényi János, a Malév igazgatóságának elnöke szerint az átemeneti időszakot maguk mögött hagyva felépülhet egy új nemzeti légitársaság.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Meglehetős érdeklődés mellett, a kamerák kereszttüzében vázolták a bizonytalan helyzetű Malév jövőjét kedden, a Malév központjában. „Hungaroringes koromban találkoztam hasonló sajtóérdeklődéssel” - mondta el Berényi János hozzátéve: „A Malév felér egy Forma 1-el”. Utalva ezzel a cég jó hírnevére, de elismerve, a Malévnak is voltak hibái. Biztató kereskedelmi eredmények ellenére azonban semmi sem biztos, derült ki. Mint elhangzott: 2012 október 1-ig bő 750 ezer jegyzett foglalása van a légitársaságnak, javultak a bevételi és kihasználtsági mutatók.

A nehéz sorsú Malév

körül hétfőn forrt fel a talaj, amikor is az azt megelőzően stratégiailag kiemelt fontosságú vállalattá nyilvánított cég a hatályos csődvédelmi törvény értelmében csődvédelmet kapott, hitelezői nem indíthatnak ellene csődeljárást. Berényi szerint ez az eshetőség nem áll fenn, mivel a cég 60 milliárdos adósságát képes kezelni. (Emellett még ott van a Malév mintegy 100 milliárdnyi visszafizetendő állami támogatása.) „Tartozunk, de mindenki hisz bennünk" - biztatott Berényi János hozzátéve, hogy „dübörög a szekér”. Szerinte a jelenlegi üzleti modellel lehet a vállalatot jól működtetni; a Malév eredményeit Európa szerte elismerik. Mindezekre lehet építeni - véli Berényi.

Lehet építeni

azt az új nemzeti légitársaságot, mellyel kapcsolatban nem derült ki, hogy azt Malévnek hívják majd vagy másnak. Ahogy az sem volt világos, hogy csődbeviszik-e a vállalatot vagy sem. Mindenesetre kiderült: a kormány elkötelezett a nemzeti légitársaság mellett, annak fenntartásában, illetve hogy a csődvédelmi eljárás alatt is járnak a gépek. De, hogy meddig, arra Berényi János is bizonytalan választ adott. Az uniós döntés miatt állami támogatást többé nem kapó Malév pénze akár napokon belül elfogyhat, ha partnerei elkezdik előre elkérni az illetékeket, üzemanyagdíjakat. Utóbbiról ugyanakkor egy légitársasági forrásunk azt állítja, ez már gyakorlat több helyen, nem egy reptérre jelentős készpénzzel érkeznek a pilóták. Megerősítette ezt egy repülőtéri forrásunk is annyival pontosítva, hogy nem készpénzzel, hanem átutalással egyenlítik ki például a ferihegyi cehheket. Mindenestre a fenti helyzet miatt bármi megtörténhet és akkor a gépek, melyek további bérletéről a kedden hallottak értelmében sikerült a lízingcég ILFC-vel megállapodni Amszterdamban, akár a földön várhatják meg az újjászervezést, mit az a Boeing 767-es, amely évek óta a ferihegyi beton állandó „dísze”.

Arra a kérdésre, ha elfogy a pénz,

mi lesz, nem kaptunk egyértelmű választ a légitársaság működését illetően. Csupán az utasok nyugodhatnak meg, akik az IATA, biztosítók vagy utazási irodák révén mindenképp befizetett pénzükhöz jutnak. Azonban arra vonatkozóan, ha mégis megvalósul a legrosszab forgatókönyv, azaz már semmilyen külső segítségre támaszkodni nem tudó Malév képtelen fizetni, honnan lesz pénz megtudtuk: ha a Maléven múlik lesz, ezen dolgozik a vezetés. Kiderült: péntekig kell elkészíteni a cég likviditását megoldó tervet. A kormány továbbra is tárgyal a cég sorsáról, a sajtótájékoztatón megjelent vezetés tudósításunk idején is várja a tulajdonosi döntést.

Új lehetőség

A csődvédelmet Berényi egyfajta új lehetőségként éli meg, mely által „megnyílt a kapu egy eredményes újjászervezés előtt. Ha sikerül újjászervezni a céget, az a befektetők számára is vonzóbbá teheti, bár Berényi János nem zárta ki, hogy valaki akár az adósságával együtt megvegye a céget. „Kacsaként ugrott a vízbe” - mondta Berényi arra a pénteken napvilágot látott hírre, mely szerint a fapados spanyol Vueling veheti meg a céget. Ugyanakkor nem tartja kizártnak, hogy a korábban már kérőként megjelent Hainan visszatérjen tárgyalni. „De már ezzel is túl sokat mondtam” - tett hozzá, kiemelve, hogy ezen tárgyalásokról a tulajdonos állam jogosult nyilatkozni.

A Malév új üzleti modelljét

méltatta Hardy Mihály is, aki elmondta: a cég már letudta tartozásának egy jó részét, és további két év alatt szerinte a jelenlegi működés mellett a hátralévő elmaradásait is rendezni tudná. Ha Malév bedőlne, nem tudna senki egyből a helyére ugrani és átvenni például azt a 23 - zömében balkáni - járatot, mely a Malév közel 1,5 milliós ferihegyi átszálló forgalmának jelentős részét adja. Ez a légitársaság 3,2 milliós forgalmának majd fele, óriási kiesés lenne a Budapest Airportnak,. A válság miatti karcsúsítások miatt még a nagyok, mint a Lufthansa sem lennének képesek szabad kapacitásokat ide áthelyezni. A Turizmus Online úgy értesült, hogy a Wizz Air is legfeljebb egy gépet tudna áthelyezni a budapesti bázisra.


Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.
A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből

A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből 

Isztambul a második törökországi város, amely már Debrecenből is közvetlenül elérhető Antalya után.
Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően

Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően 

Izrael vasárnap reggel megnyitotta légterét a szombat éjszakai, sikeresen kivédett légitámadás után, jelentették be hivatalosan Izraelben.
Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja?

Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja? 

A pályázat célja, hogy minél több vonzó bringás helyszínt tegyen ismertté.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.