Részben visszajár a Malév-jegyek BSP-ben rekedt díja

Részben visszajár a Malév-jegyek BSP-ben rekedt díja 

A IATA köteles az ECTAA által indított perben résztvevő utazási irodáknak részlegesen visszatéríteni a le nem utazott jegyek árát. Ez a benyújtott igények és a rendelkezésre álló pénz összevetésével a kapott információ szerint 72%-os visszatérítést jelenthet majd - tájékoztatott kedden a MUISZ Légiközlekedési Bizottsága.
Öt éve állt le a Malév

Öt éve állt le a Malév 

Öt évvel ezelőtt, 2012. február 3-án reggel 6 órakor állt le 66 év működés után a Malév. A nemzeti légitársaság utolsó járata, az MA745-ös Helsinkiből háromnegyed tízkor landolt Budapesten. A cég felszámolása csak tavaly ősszel fejeződött be, új légitársaság pedig nem indult helyette, bár erre voltak próbálkozások — idézi a múltat az MTI.

Senkinek nem kell a Malév-jegyekből származó követelés 

Nem érkezett ajánlat a Malév Nemzetközi Légi Szállítási Szövetséggel (IATA) szembeni követelésének megvásárlásra, a több mint 3,5 milliárd forint értékű követelésre a légitársaság felszámolója írt ki pályázatot.

13 millió dollárért eladó a Malév-jegyekből származó követelés 

A pénz a már le nem repült jegyek értékesítéséből származik.
Ferihegyen tombol a reptéri retro

Ferihegyen tombol a reptéri retro 

Lassan két éve vette át a ferihegyi szabadtéri repülőmúzeum üzemeltetését egy non-profit kft., amely azóta számtalan fejlesztést hajtott végre: több gépet lefestettek, három új repülőgépet és egy szimulátort is beszereztek. Távlati tervük, hogy az egyes terminálra költöznek.
Kormánygépként üzemelhet tovább az utolsó Malév-gép

Kormánygépként üzemelhet tovább az utolsó Malév-gép 

A tíz éve betonon rostokló, 50 személyes Bombardier CRJ–200-ast 230 millió forintért vette meg egy magyar vállalkozás, amely a gépet üzleti céllal adná bérbe. A cég ügyvezetője Szijjártó Péter volt államtitkára, aki egyben annak a banknak a felügyelőbizottsági tagja, amely a projektet hitelezheti.
65 éve nyílt meg a Ferihegyi repülőtér

65 éve nyílt meg a Ferihegyi repülőtér 

Hatvanöt éve ezen a napon kezdte meg működését a magyar főváros új repülőtere. A történelmi esemény 1950. május 7-én, Budaörsről az első Li-2-es utasszállító repülőgép átrepülésével kezdődött Ferihegyen, ezzel indult el a polgári repülés a mai is működő repülőtéren. Az első évben 7 133 utas fordult meg a repülőtéren, 2014-ben ez a szám meghaladta a 9 milliót.
Menthetetlen volt a Malév, be kellett dönteni

Menthetetlen volt a Malév, be kellett dönteni 

Többéves huzavonát követően sikerült a TASZ-nak (Társaság a Szabadságjogokért) kiperelnie a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumból (NFM) a Malév helyzetének rendezéséről készült iratokat, amelyekből kiderült, hogy a légiközlekedési vállalatot mindenképp felszámolták volna; a kérdés a hogyan volt.

Belföldi Malév-járat indul 

A járat Budaörsről Békéscsabára fog repülni, onnan busszal szállítják az utasokat Gyulára.

Titkos akták: kínaiaké lett volna a Malév 

Frissen nyilvánosságra került dokumentumokból kiderül, hogy az állam már hónapokkal korábban készült a Malév "bedöntésére" és egy "új Malév" elindítására kínai befektetők és Demján Sándor bevonásával.

A Malév-csőd nyertesei és vesztesei 

Szakmai körökben kapott hideget-meleget az a blogbejegyzés, mely szerint nem kell bánkódni a Malév elvesztése miatt, hiszen a csőddel csak nyert az ország. Jogos lehet a kritika, hiszen a kép nem ilyen egyszerű. A témával kapcsolatban megkérdeztünk egy légitársasági szakembert is.

A magyar légitársaság emlékére: három éve állt le a Malév 

Három évvel ezelőtt, 2012. február 3-án reggel 6 órakor állt le 66 év működés után a Malév. A nemzeti légitársaság utolsó járata, az MA745-ös Helsinkiből háromnegyed tízkor landolt Budapesten. A cég felszámolása azóta sem fejeződött be, új légitársaság pedig nem indult helyette, bár erre voltak próbálkozások.

Még mindig nem ér véget a Malév felszámolása 

Az év végéig meghosszabbította a Fővárosi Törvényszék a Malév felszámolásának határidejét, eddig kell a felszámolási zárómérleget elkészíteni.

Tovább húzódik a Malév felszámolásának befejezése 

Folyamatban lévő bírósági eljárások és a Bombardier CRJ200-as repülőgép eladásának nehézségei is hátráltathatják a Malév felszámolásának menetrendjét, így a tervezett június 30-i határidőre nem biztos, hogy befejeződhet a felszámolás - közölte a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit (NRN) Zrt.

Demonstrálnak a volt Malév alkalmazottak 

Demonstrációt hirdettek a Malév egykori munkavállalói március 29-re, a Malév 68. születésnapjára - közölte a Malév Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezetei az MTI-vel szerdán.

Kassán kel új életre a Malév Il-18-asa 

Múzeumba kerül a korábban egy abdai étterembe beépített, de 2011. óta a lakatlan épület melletti telken tárolt, HA-MOI lajstromjelű Malév Il-18-as típusú repülőgép. A MO-Ilona becenevű gép visszakapja az eredeti Malév festését és egy magyar repüléstörténeti kiállítás lesz berendezve a belsejében. A repülőgép a Kassai Repülőmúzeumban, a Légiközlekedési Kulturális Központ (LKK) kihelyezett kiállításaként kel új életre - számolt be az AIRportal.hu.

Emléktáblát kap a reptéri emlékpark 

Emléktábla kerül november végén a reptér melletti Repülő Emlékpark bejáratához, amelyet a Malév megszűnése után is változatlanul működő Malév Külszolgálatosok Klubja (MKK) avat fel kis ünnepség keretében. 

Huszonöt éve vette át első Boeingjét a Malév 

1988. november 18 estéjén landolt a Ferihegy betonján a Malév első Boeing 737-200-asa, mellyel merőben új fejezet kezdődött a bő másfél éve leállt Malév életében - számolt be a jeles nap alkalmából az AIRportal.hu.

Malév: a munkavállalók harmada lesz kielégítve 

Tovább húzódik a felszámolás, az egykori malévosok követeléseinek egyharmadára lesz csak pénz.

Augusztusban indulhat az új magyar légitársaság 

Piros-fehér-zöld lesz a festése, Sólyom lesz a neve az új hazai légitársaságnak, amely hamarosan már jegyeket árulna, és jövőre a tengerentúlra is repülne. Az üzletemberek igényeihez igazodó Malév-utód felpezsdítheti az életet Ferihegyen, a fapadosok kiszorulhatnak az 1-es terminálra, írja a Magyar Nemzet.

Három repülőgépből áll majd az Állami Légiszállító Flotta 

Kiírták a pályázatot három repülőgép megvásárlására, amelyek az állami légiflottában repülnének, katonai üzemeltetésben – írja a Népszabadság keddi számára hivatkozva a Hír24.

A Malév-dolgozók kártalanítását szorgalmazza a választási szövetség 

 Az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség szerint a Malév kormányzati felszámolója alkalmatlan feladatára, mert az ő hibájából a csődbe ment légitársaság közgyűlése nem tudta elfogadni sem a társaság 2011. évi beszámolóját, üzleti jelentését, sem a 2012-es esztendőt lezáró beszámolóját, így a kormány "elsunnyogja" a Malév-dolgozók megmentését.

Visszahívták Limburger Lórántot 

 Magyar Nemzeti  Vagyonkezelő (MNV) Zrt. szerdától visszahívta Limburger Lórántot a Malév Ground Handling (Malév GH) Zrt. vezérigazgatói megbízatásából. Az MNV Zrt. igazgatósága az  egykori Malév földi kiszolgáló leányvállalatának vezérigazgatójává csütörtöktől Erdődi Zoltánt választotta meg - közölte a (MNV) Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

Új ügyvezető az Aeroplexnél 

Erdődi Zoltánt nevezte ki az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. új ügyvezetőjének március 26-tól a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. - közölte az MNV kedden az MTI-vel.

A Malév újraindítására szólított fel az MSZP 

Az MSZP véleménye szerint nagyon súlyos árat fizet az ország azért, hogy egy éve "az Orbán-kormány csődbe vitte a Malévot", a párt arra szólította fel a miniszterelnököt, hogy ne gáztárolókat vásároljon, hanem indítsa újra a légitársaságot. A nemzeti légitársaság feltámasztása mellett érvelő MSZP ásta meg a Malév sírját - reagált a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a kijelentésekre.

Ezren emlékeztek a Malévra a Hősök terén 

Mintegy ezren emlékeztek a Malévra a magyar légitársaság leállásának egyéves évfordulóján vasárnap Budapesten, a Hősök terén.

Malév - egy márka arcai 

A Malév arculatának változását követi végig a MASZOVLET-től Presser Gábor ikonikus reklámzenéjén át a búcsúplakátig Szabó-Princz Orsolya a marketingidolls.com-on megjelent írásában.

Malév - egy éve a sírban, utód nélkül 

Egy év nagy idő. Különösen Európa nyitott égboltján, ahol alig várja egy-egy légitársaság, hogy helyére ugorhasson egy-egy jól jövedelmező járatnak, ha annak üzemeltetője kidől a sorból, ahogy történt ez a Malévvel 2012. február 3-án, 66 éves korában.

Budapest Airport: tíz évvel ezelőtti szinten 

Tíz évvel ezelőtti szintre csökkent a gépmozgások száma tavaly Ferihegyen, a Budapest Airport utasforgalma azonban csupán 4,7 százalékkal esett. 

Idén indulhat a Malév-utód 

A BizTravel német turisztikai portál értesülései szerint, egy teljesen új magyar légitársaság, a Hungarian World Airways (Magyar Légiutak a Világra Zrt.) áprilistól jó pár európai desztinációt akar megcélozni. 2014-re pedig tervei szerint már hosszú távú járatokat is indítana az Egyesült Államokba Budapestről, írja Az Utazó. 

Malév-pilóták: a magyar állam megfizet! 

November 12-én járt le az a 270 napos határidő, melyet a Malév felszámolására szántak. Mivel az elbocsátott dolgozók helyzete ez alatt az idő alatt sem rendeződött, a Közforgalmi Pilóták Egyesülete (HUNALPA) milliárdos kártérítési pert helyez a Malév többségi tulajdonos magyar állam ellen kilátásba - közölte kedden, Budapesten Demeter Csaba, a HUNALPA elnöke.

Újabb fordulat az utazási irodákon keresztül vásárolt Malév-jegyek pénzvisszatérítési ügyében 

Augusztus végén adtunk hírt róla, hogy sikerrel járt a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége (MUISZ) és az IRIME héthónapos küzdelme: a Nemzetközi Légiközlekedési Szövetség (IATA) visszajuttatja a nála lévő Malév pénzeket. 

Újraindítaná a Jobbik a Malévet 

Elszámoltatná a felelősöket és újraindítaná a Malévet a Jobbik. 

Büntetés egy tavalyi Malév-reklámért 

Egymillió forintra büntette a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Malévot egy tavaly márciusi reklám miatt – írja a Privátbankár.

Spotter-napot tartottak Ferihegyen 

Nagy sikerű spotter-napot tartott a Budapest Airport a repülőgépeket kedvelő hobbi-fotósok számára hétvégén. A www.AIRportal.hu köré szerveződő hobbifotósok busszal körbejárták és körbefotózhatták a repülőteret.

Szeptemberben lehet új magyar légitársaság? 

Négy kontinensen napi 60 járatot üzemeltetne az új Budapest-központú légitársaság, melyet Magyar Légiutak a Világra - Hungarian World Airways (MLV-HWA) néven kíván megalapítani a Civil Társulás az Új Magyar Légitársaságért nevű összefogás, tudta meg a HVG.hu.

A szarajevói reptér is megérezte a Malév csődjét 

Forgalomcsökkenést okozott a Malév-járatok februári kiesése a szarajevói nemzetközi repülőtéren.

Akarnak-e nemzeti légitársaságot? 

Az MSZP azt várja a kormánytól, hogy nyilatkozzon, szeretne-e nemzeti légitársaságot.

Telekadó: az Alkotmánybírósághoz fordult a Budapest Airport 

Az Alkotmánybírósághoz fordult beadványával a Budapest Airport, miután a repülőtéri cég megítélése szerint az idén aránytalanul magas mértékben emelkedett a kivetett telekadó mértéke. A Budapest Airport szerint alkotmányos elveket sért a hirtelen és aránytalan mértékben megemelt önkormányzati telekadó.

NFM: nem esélytelen egy új nemzeti légitársaság létrehozása 

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium továbbra sem tartja esélytelennek egy új nemzeti légitársaság létrehozását, ennek érdekében több befektetővel, befektetői csoporttal is tárgyal az együttműködési lehetőségekről - derül ki a fejlesztési miniszter írásos válaszából, amely az Országgyűlés honlapján olvasható.

A Malév visszavett gépei kerülnek a Travel Service-hez 

Több pontatlanságra hívta fel szerkesztőségünk figyelmét a lapunkban „Három repülőgépet vesz a Travel Service” címmel megjelent, eredetileg a Mlada Fronta Dnes hírét feldolgozó MTI-s hírben Gyertyános András, a Malév nyugalmazott társasági titkára.

Nyomoz a rendőrség a légitársaság csődjében 

Nyomozást indított a Malév csődje ügyében a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK).

Két ajánlat a Malév EU-n kívüli repülési jogaira 

A Malév megszűnése miatt szabaddá vált, az EU-n kívüli korlátozott repülési jogokra két ajánlat érkezett eddig a Légügyi Hivatalhoz.

Nemzeti légitársaság: csak vállalkozói alapon 

Az Országgyűlés Sport- és Turisztikai Bizottsága legutóbbi ülésén a magyar légiforgalom aktuális helyzete és a vendéglátásban az átalányadózás esetleges bevezetése volt a téma.

Osztják a Malév repülési jogait 

Nálunk is olvashattak arról, hogy a légügyi hatóság megkezdte a Malév repülési jogainak kiosztását.

Buszútvonalak is változnak az 1-es bezárása miatt 

2012. május 30-ától – a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es termináljának bezárása miatt – sem a 200E, sem a 900-as autóbuszok nem térnek be az 1-es terminálhoz.

A Germanwings is elköszön az 1-es Termináltól 

Elérkezett az idő, hogy a Germanwings diszkont légitársaság – kilenc év működés után – elköszönjön a legendás Ferihegy 1-es Termináltól.

Senkit nem kíméltek a reptérért demonstrálók 

Autós demonstrációt szervezett a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) kedden a bezárásra ítélt I. terminál előtti útszakaszon.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!