Catherine Cheynel levese és a globalizáció iparága

Catherine Cheynel levese és a globalizáció iparága 

Catherine Cheynel-nek azon az 1602-es éjen, amikor a Savoya-i herceg martalócainak a nyakukba öntött, forró levessel igyekezett elvenni a kedvét Genf elfoglalásától nyilván eszébe nem jutott, hogy tettét későbbi korokban jellegzetes rituáléval idézik majd fel. Akár még a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) szokásos, decemberi média napján, ami idén pont a jeles napra, december 12-re esett. A rituálé úgy néz ki, hogy egy svejci csokiból készített bödönt eltörnek, majd a belsejéből mintegy manna bugyog elő a marcipán. Nos, ha manna nem is hullik a világ légi közlekedésére, kilátásai nem fenékig marcipán, egyelőre köszöni, jól van. De…
A németekben egyebek mellett azt szeretjük, hogy kreatívak

A németekben egyebek mellett azt szeretjük, hogy kreatívak 

Legyen szó bármiről, igyekeznek gyakorlatias módon kihozni a legtöbbet a helyzetből. Legyen az  egy Food Truck Show. Lett is! 
Lefutottuk az Air Canada Rouge gépét

Lefutottuk az Air Canada Rouge gépét 

Futni jó. Nem csak akkor, ha az embert felbőszült karhatalmisták kergetik, hanem amikor versenyt szerveznek egy rendhagyó helyszínen. A rendet hagyja a Ferihegy ún. 1-es pályája immár 6. alkalommal, szeptember első szombatján azzal, hogy lezárják a forgalom elől és megrendezik rajta és gurulóútjain a BUD Runway Run-t. Szerkesztőségünk — ezúttal legacéltestűbb párosa révén — a Budapest Airport jóvoltából, szeptember 1-én ismét rajthoz állt 10 kilométeren.
Kár!

Kár! 

Reméljük, olvasóink közül többen is figyelemmel kísérték a múlt héten zajlott Tour de Hongrie (Tdh) magyar kerékpáros körversenyt. Szerintünk sok látványos szakasz volt, látványos helyszíneken; kár, hogy a Tdh fináléjának korábban már otthont adó Budapest akkor maradt ki, amikor az esemény komolyabb, nemzetközi médiahátteret kapott. Vélemény következik.
„Soha ne lopj, hagyd a politikusokra!”

„Soha ne lopj, hagyd a politikusokra!” 

Rekord látogatószám várható az idei Szigeten, ami ahogy eddig, most és a következő 25 évben is a szabadság és sokszínűség pártján kíván állni — derült ki vasárnap, a fesztivál nemzetközi sajtótájékoztatóján.
Tényleg A330-as repül!

Tényleg A330-as repül! 

Munkatársunk a Hungária-gyűrű még gyér, déli forgalmában autózott, augusztus 1-én, amikor egy Airbus A330-as hajtómű hangjára kísértetiesen emlékeztető morajt hallott. A hangot beérte a látvány, és mit ad isten, nem a légitársaság 330-asa repül végsikláson Ferihegy 13 jobbra!

„Önök nélkül nem tud az MTÜ dolgozni” 

Mint azt a délelőtt háziasszonya, a televíziós Alföldi Eszter megállapította: „a szezon, a főszezon és a szakadó eső ellenére” szép számmal gyűlt össze a szakma az MTÜ új programsorozatának első alkalmából a budapesti Larus Rendezvényközpontban, hétfőn.
6700 fényforrás és a ’80-as évek vége

6700 fényforrás és a ’80-as évek vége 

Ritkán adatik meg emberfiának, hogy a térítők vidékét idéző nyári hőségben az egyik ferihegyi futópálya betonján álljon és nézze, ahogy betonoznak. De már mindjárt kész. Sőt a tervezett átadás előtt elkészül. Ahogy a 2B-ből kinyúló utasmóló is.
Hogy gondolta Akbar al Baker?

Hogy gondolta Akbar al Baker? 

A Qatar Airways vezérigazgatója a IATA 74. Sydney-i közgyűlésének záró sajtótájékoztatóján hökkentette meg egy megjegyzésével az egybegyűlt újságírókat. Mondandója azonban kapcsolható az idei közgyűlés egyik fontos témájához.

Hogy javítsuk a lengyel-izraeli kapcsolatokat 

A két férfi Rafal Milczarski, a LOT vezérigazgatója és Michael Strassburger, az EL AL izraeli légitársaság kereskedelmi elnökhelyettese volt. Amit aláírtak a lengyel, a magyar, az ukrán és az izraeli sajtó előtt egy szándéknyilatkozat volt arról, hogy közös kód alatt üzemeltetnek járatokat, valamint megvizsgálják az együttműködés egyéb lehetőségeit. Történt mindez a 2018. esztendőben, június 4. napján, Sydney-ben, a Sofitel pezsgő bárjában, a IATA 74. közgyűlésén.

A funkciónak megfelelően 

„A légitársaságokat még az ág is húzza” — idéznénk Tim Clarkot, az Emirates vezérigazgatóját. Az általában kimértség benyomását keltő Clark Richard Quest (CNN) faggatózására billent picikét a nyugalmából. Quest a IATA 74. közgyűlésén vont kérdőre légitársasági vezetőket. Nem csak Tim Clark szerint, és nem csak az adókkal „húzzák” le a légitársaságokat. A repülőterek szintén a mumusok sorát gyarapítják. 

„Nem minden tőlünk függ” 

A lengyel légitársaság vezetője szerint a budapesti működésük az elvárásoknak megfelelően alakul, folytatják, amit elkezdtek, de a siker nem csak rajtuk múlik.

Ismét egy jó év vár a légi közlekedésre 

Nem akad meg idén sem a világ légi közlekedésének menete, de kerékkötőként ott van néhány tényező, amire érdemes figyelni, mert idővel befolyásolhatják a repülőjegy árakat is — derült ki hétfőn Sydney-ben, a IATA-közgyűlés hétfői napján.

Bővül a oneworld, de... 

A valaha a Malévot is magában foglaló oneworld légiszövetség új tagokat egyelőre nem, de csatlakozó partnereket fogad. Az első fecske a Fiji Airways — jelentették be június 3-án, a IATA, Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség éves, 74. közgyűlésének (AGM) előestéjén, Sydney-ben.

17 óra a csőben 

Stílusosabban aligha indulhatott volna a lakott ismert világ jelenleg még második leghosszabb járata azon a júniusi 1-i napon, amikor munkatársunk Sydney-be igyekezett, minthogy az Inxs New Sensation című nótája szólt a fedélzeti hangszórókból, amíg a cabin crew előkészítette az utasteret felszállásra. Bár március végén debütált, még új szenzáció a Qantas London-Perth járata. De azért 17 óra egy kályhacsőben még a legnagyobb kényelem közepette is próbára teszi az embert.

Sorry Frankreich, ez van! 

20 év után ismét a szász főváros, Drezda ad otthont a Germany Travel Martnak (GTM). A DZT, Német Turisztikai Hivatal, évente visszatérő legnagyobb eseménye, a beutaztató workshop GTM 44. alkalommal került megrendezésre. Nyolcadik éve folyamatosan növekszik a német turizmus. Az ország az európai listák élén áll. Sőt, a beutazások számát tekintve továbbra is megelőzi a szomszédos Franciaországot. „Sorry Frankreich, ez van” — így Petra Hedorfer, a DZT vezérigazgatója, de bocsánatkérőn, mosolyogva egyből a sajtótájékoztató plénumának francia szekciójára nézett.

„Tegye fel a kezét, aki a közgyűlés miatt jött el Marokkóba!” 

— szólította fel a hallgatóságot dr. Erdei Bálint, a MUISZ, Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke a marokkói Marrákesben, a szövetség harmadik külföldön megrendezett közgyűlésének megnyitóján, március 24-én.

Exponenciális fejlődés Marokkóban 

Az észak-afrikai országban tartotta a MUISZ 3. külföldi közgyűlését. Erről egy másik cikkünkben számolunk be. Itt pedig álljon az, hogy a fapados éra most épp VI. Mohammed országába hozza el a turizmus korábban nem látott növekedését, amiből a magyarok növekvő számban veszik ki részüket.

„Nagyon büszke vagyok erre a gépre” 

Az egész jelenet egészen szürreális: a lengyel LOT Seattle-i gyárból varsói bázisára repült újdonatúj Boeing 787-9-esének kétharmada sötétben, csak a hajtóművek susognak. Életnek jelét leginkább a premium economy és a pilótafülke között látni. Grönland fölött jár a Dreamliner, kint az Aurora Borealis éli életét, bent az economy félhomályában Rafal Milczarskival, a tavaly 25%-os növekedéssel 6,8 millió utast szállító LOT vezérigazgatójával beszélgetünk.

Egy új repülőgép illata 

Március 23. Seattle. Az USA Skóciája. Esik. A Boeing gyár repülőgépátadó repterén, Everett-Paine Fielden vagyunk. A betonon kész, vagy már majdnem teljesen kész Boeing 787 Dreamlinerek, a US Air Force-nak készülő Boeing 767-esek várnak gazdáikra. Előbbiek közt várakozik aznapi leszállítására a kis terminálépület egyik utashídján a LOT Polish Airlines első Boeing 787-9 Dreamlinere. 

Miért éppen Alaska? 

Az USA-ba hamarosan Budapestről is közvetlen járatokat indító lengyel LOT a Seattle-i központú Alaska Airlines-zal köt interline megállapodást és bővíti az amerikai célállomásain keresztül elérhető desztinációk számát — árulta el Adrian Kubicki, a LOT Polish Airlines kommunikációs igazgatója hétfőn, Seattle-ben.

Budapest Seattle-ben 

Csütörtökön szállítja le a lengyel LOT Polish Airlines első Boeing 787-9 Dreamlinerét a Boeing Seattle-i gyárából. Az alkalomból a Washington állambeli városban rendezett vacsorán Budapest szó szerint jó színben tűnt fel egy molinón.

Az északi csavar 

A nyári menetrenddel induló napi harmadik budapesti járatával keményen beszáll az ázsiai piacba a Finnair. Meg az észak-amerikaiba, és ott van még újdonságként La Habana, Puerto Plata és Goa. De nem csak a magyar utas kedvéért száll ringbe a finn légitársaság: keresi a Magyarországra növekvő számban érkező ázsiai turisták kegyeit is.

Igen, lesz American Airlines járat Philadelphiába 

Sokáig volt akkora a hallgatás a tavaly augusztusban bejelentett American Airlines Philadelphia-Budapest közvetlen járata körül, hogy a szakmában néhányan már-már kezdték azt hinni: visszavonulót fújt a légitársaság. Kétségeiket eloszlatták hétfőn, az amerikai nagykövetség kereskedelmi kirendeltségén, Budapesten.

Mit gondol, mennyit nő idén a nemzetközi turizmus? 

— szegezte a kérdést a népes hallgatóságnak Rolf Freitag, az IPK International ügyvezetője, a berlini ITB első szakmai napján, a világturizmus tendenciáit elemző előadásán. Még mielőtt cége kutatásainak eredményét ismertette volna, megszavaztatta a szakmai közönséget. A teremben összegyűlt több száz fő 59,5 százaléka tette le voksát a 4-6% közötti bővülés mellett. Nagyjából ráhibáztak — derült ki az előadás végén.

„A verseny működik” 

— jelentette ki Michael O’Leary, majd hozzátette: „Utálom a szabályozást” A légi közlekedés fenegyerekétől nem hatnak meglepően az ilyen kijelentések, különösen abban a kontextusban nem, amiben a légi közlekedés globalizációra gyakorolt pozitív hatásait vesézik ki sokat hibáztatott, de még mindig álló európai korlátok között. Mint tették azt kedden, Brüsszelben, a 15 légitársaságot tömörítő lobbiszervezet, az Airlines For Europe (A4E) csúcstalálkozóján.

És a kokszolóban 

Ha azt mondjuk, gasztronómia és Európa, sok ember egyből a franciákra gondolna. És Németország? Ne fintorogjanak! Czeiszing Miklós, a DZT, Német Turisztikai Hivatal budapesti képviseletének vezetője egy hétfői, a budapesti Kempinskiben rendezett sajtóeseményen a szemeket felnyitva igyekezett felvilágosítani: a német konyha nem csak a barna színű generálszószból, sertéssültből és párolt káposztából áll. Ennek cáfolatát ki is teszik a kirakatba egy éven át: 2018 németéknél a finomságokról szól.

A Qatar Airways Dreamlinerrel jár Budapestre 

Kedden, amikor a többség még az igazak álmát alussza, landolt a Qatar Airways "Álomgépe", egy Boeing 787 Dreamliner a ferihegyi betonon. Menetrendben hoz és visz utasokat pár alkalommal a héten. Emiatt nem tudtunk aludni, autóba ültünk, hogy saját szemünkkel nézzük meg a gépet.

2017 Vendéglátósa, Szállodája, Turisztikai terméke 

Év elejére esett a MABEUSZ (Magyar Beutaztatók Szövetsége) díjátadó évzáró eseménye, ami megbocsátható, hiszen a kollégáknak a remek szezon miatt akadhatott tennivalója a tavalyi év vége felé. A remek szezon tényét maga az elnök, Kálmán István, egyben a Liberty International magyarországi ügyvezetője közölte a február 8-i MABEUSZ-díjátadón hozzátéve, hogy a 2018-as év is ígéretesnek tűnik.

A hely, ahol vegyülni tud a szakmával 

Hétfőn a budapesti Zwack Múzeum látogatóközpontjának különös nevű Füves Bárjában tartotta jó hangulatban a Skål International Hungary Egyesület első idei találkozóját. A félreértések elkerülése végett: a Füves Bár remek rendezvényhelyszín, aminek a végében, egy üvegfal mögött, zsákokban lapulnak azok a „varázsfüvek”, amelyek részben gömbpalack tartalmát is ízesítik.

Iszonyúan széles hálóval merítve 

Bő egy éve aktív a Magyar Idegenvezetők Egyesülete (MIE). Az eltelt egy év tevékenységéről az egyesület örökmozgó, kommunikációért felelős vezetőjét, Stumpf Édát kérdeztük.

„Szívvel-lélekkel csinálunk mindent” 

- mondta Czeiszing Miklós, a DZT, Német Turisztikai Hivatal budapesti kirendeltségének vezetője, szerdán, Budapesten, a DZT évzáró eseménye alkalmából. Lehet okuk a büszkeségre: a németországi magyar vendégéjszakák száma csak az idei év első kilenc hónapjában 9%-kal haladta meg a teljes előző évit.

Forró témák, feszes napirend 

„Mindennél fontosabb, hogy előre nézzünk, hogy munkánkat a legoptimálisabb jogi és gazdasági környezetben végezzük” — jelentette ki dr. Erdei Bálint, a MUISZ elnöke és megnyitotta a valóban számos aktuális témát felvonultató közgyűlést.

Egy újabb negyedszázad kezdete 

Szinte egy emberöltőnyi ideje alakítja a hazai beutas piacot az All Europe Incoming Tour East Tour. A rendszerváltás idején a Cooptouristot elhagyó Drégely Ágnes alapította utazási iroda ennyi év után is köszöni, jól van, néz a jövőbeni kihívások elébe. Az évfordulót Prágában ünnepelte méltó módon a cég.

A 116. ECTAA-közgyűlés a „világ legszebb városában” 

„Isten hozta önöket a világ legszebb városában!” — üdvözölte dr. Erdei Bálint MUISZ-elnök az ECTAA, Európai Utazási Irodai Szövetségek Szervezetének 116. közgyűlésének nyitóestjén a budapesti Európa hajón megjelenteket. Bár odakint már a naptárnak megfelelően a tél igyekezett megmutatni magát, a szakemberek az utazási irodákat érintő forró témáknak mentek neki háromnapos budapesti tanácskozásukon. A részletekről az eseménynek helyszínt adó budapesti Continental szállóban tájékoztatott a szövetség.

Az iskoláskorú nagy bulit tartott 

Ünnepi beszéd, stand up comedy, finom ételek egy rendhagyó helyszínen: év végi partnerpartival indította a decembert az Utazom.com.

Régi barátok, újdonságok 

Budapesti partnertalálkozó keretében ismertette csütörtökön a Robinson Tours 2018-as árualapját. Továbbra is Bulgáriában a legnagyobbak, de erősen jön fel Albánia és Montenegró.

Több, mint egy udvariassági meghívás 

— jelentette ki Erdei Bálint MUISZ-elnök annak apropóján, hogy hétfőn, a budapesti Marriott szállodában ünnepélyes keretek között Marokkó állam képviselői és a Magyar Utazási Szövetség az utazási szakma, valamint Jemen, Tunézia, Katar és természetesen Marokkó nagykövetének jelenléte mellett aláírta a 2018 áprilisában, az észak-afrikai országban megrendezésre kerülő MUISZ-közgyűlésről szóló egyezményt.

Közép- és Kelet-Európa nemzeti légitársaságává szeretnénk válni 

Péntek, esős délelőtt. A bánatos időben a 31L pályára gurul ki az airberlin oneworld festésű A320-asa. A légitársaság utolsó Budapest-Berlin járata. És vége. A sokat látott airberlint lehúzta rolót, utolsó járataik indultak útnak a hétvégén. Mindeközben a ferihegyi SkyCourt lármás forgatagában Pálfi László, az ELTE történelem mesterszakos hallgatója zavartan mosolyogva egy business osztályú jegyet vesz át a LOT Budapest-New York járatára. Bár a nyereményjátékon nyert menetjegy az airberlin járatára szólt volna, az ismert okok miatt a fiatalember nem tudott volna elutazni. A helyzetet a jövő év májusától nálunk állomásoztatott Boeing Dreamlinerével közvetlenül New Yorkba és Chicagóba repülő LOT mentette meg. A jegyet a lengyel légitársaság szóvivője adta át. Adrian Kubickival, a LOT szóvivőjével a helyszínen beszélgettünk.

Alacsonyabb reptéri illetéket, kevesebb adót! 

Második, éves vezérigazgatói fórumát tartotta kedden Brüsszelben az Airlines for Europe (A4E). A magáról gyakran hallató érdekképviselet mumusai nem változnak: sokalják a repülőtéri illetéket, magasnak tartják a légi közlekedést sújtó adók mértékét, csökkentésük érdekében igyekeznek nyomást gyakorolni az EU döntéshozóira.

A szegmentáció önmagában nem elég, erős brand is kell 

Ismét nagysikerű és teltházas konferenciát bonyolított a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) és a Professional Publishing Hungary Kft. – közös szakmai együttműködésben – október 10-én, a budapesti Buddha Bar hotelben. A Turisztikai Marketing Konferencia 2.0 méltó folytatása volt a 2016 szeptemberében megrendezett 1.0 rendezvénynek. Ezúttal a turizmusmarketingben rejlő lehetőségeket a digitalizáció oldaláról igyekeztek megfogni a szervezők „Mindennapi marketing a turizmusban – adatelemzés, szegmentálás, termékfejlesztés és kommunikáció a gyakorlatban” címmel.

Aeroflot: napi 5 járatig nincs megállás? 

A téli menetrend kezdetével napi háromra növeli Moszkva-Budapest járatainak számát az orosz Aeroflot. A járattól kint az átszálló forgalom növekedését várják, míg a Ferihegyen már az idei év végéig a Moszkvába induló utasok két számjegyű növekedésére számítanak — derült ki az Aeroflot—Budapest Airport közös, csütörtöki eseményén.

„Szlovéniát csak szeretni lehet” 

- jelentette ki Livija Kovač, a Szlovén Idegenforgalmi Hivatal vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója kedden, Budapesten, ahol jó szokásához híven ismét randevút adott egymásnak a hazai kiutas szakma és a szlovén idegenforgalmi kínálat.

A lovagok mindenhol visszaköszönnek 

A MICE-turizmus lehetőségeire hívta fel a szakmai közönség figyelmét a Máltai Idegenforgalmi Hivatal (Visit Malta) budapesti képviselője, Hangya Edina. A találkozó stílusosan a máltai szállodalánc, Corinthia budapesti házában került megrendezésre, hétfőn.

„A MUISZ az idegenvezetői díjakkal kapcsolatos ajánlásokat versenyjogilag aggályosnak tartja” 

Mint arról korábban beszámoltunk, a Magyar Idegenvezetők Egyesülete (MIe) ajánlást fogalmazott meg az idegenvezetők napidíjaira vonatkozóan. Ezzel kapcsolatban kíváncsiak voltunk egyebek mellett a MUISZ véleményére is. Erdei Bálint elnök akkor türelmünket kérte, ami hétfőre rózsát termett. A szövetség véleményét változtatás nélkül közöljük.

Nem ördögtől valók az idegenvezetők napidíjjal kapcsolatos elvárásai 

Még nyáron, honlapján, majd nemrég közleményben tárta a Magyar Idegenvezetők Egyesülete (MIe) a szakma nyilvánossága elé az idegenvezetői napidíjakkal kapcsolatos elképzeléseit. Kíváncsiak voltunk a másik oldal véleményére is.

Méltó meglepetéssel ünnepelte 50. magyarországi évfordulóját a Lufthansa 

Gyakori vendégek mostanság a Ferihegyen a szélestörzsű gépek. De még továbbra is feltűnik a szokásos rutinját végző kínai és Öböl-menti nagyvas mellett, ha egy-egy „nagy műanyag” érkezik, ahogy történt ez pénteken. 2017. szeptember 8-án először szállt le a Ferihegyen az Airbus kompozit csodája, az A350-es Lufthansa színekben, a légitársaság 50 éves magyarországi működésének hivatalos ünneplésén.

Sziget: elfogadás és nyitottság maradnak a hívószavak 

Bár lapzártánk idején még javában zajlik a 2017-es Sziget záróbulija, az már szinte biztosra vehető a szervezők szerint, hogy az idei jegyeladások 8-10 százalékkal maradnak el a tavalyitól. Ugyanakkor a rendezvény a jövőben is az elfogadásról és nyitottságról szól majd — nyugtatott meg mindenkit Gerendai Károly, a Sziget Kft. leköszönő vezetője a helyszínen tartott nemzetközi sajtótájékoztatón.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!