Méhek a tetőn

Méhek lepték el a vilniusi Kempinski Hotel tetejét. És emiatt a teljes menedzsment, de főként a konyhai személyzet örömünnepet ül, sőt a méhek a legnagyobb sztárjai az ötcsillagos háznak évek óta.

A magyarázat az, hogy míg másutt a szállodák tetején fűszereket termelnek, a négyemeletes, Vilnius központjában álló ötcsillagos ház tetején gondoltak egy merészet - és mézet termelnek. Természetes és nyers mézet  a szálló vendégek számára, évente 15-25 kg hozamot várva a szorgos méhektől.

A Kempinski Hotel Cathedral Square-be egy helyi szakértő, bizonyos Algis Mikalopas hozta be és telepítette a háztetőre a méhrajt. A méhész szakember 24 éve dolgozik e területen, és több mint 160 méhkaptárat birtokol három különböző régióban.

A méhkas pontos helyét nagy gonddal választotta ki a szakember, és néhány éve szállították és szerelték fel a tetőre. A kaptár immár teljes kapacitással működik, körülbelül 100 000 méhnek ad otthont. Mikalopas szerint a méheknek néhány nap kellett ahhoz, hogy átálljanak és letelepedjenek. Most azonban a méhész már boldogan állapította meg, hogy a méhek már jó ideje megszokták a helyüket, és szorgosan tevékenykednek.

"Nyár végére mindig körülbelül 15-25 kg mézet kapunk, és ez nagy eredmény, hiszen ez az első próbálkozás arra, hogy méhek nagyvárosi környezetben éljenek, ráadásul emberek közelében. Biztos vagyok abban, hogy a méhek nem jelenthetnek problémát a vendégeknek vagy a közvetlen környezetben lévőknek. Hiszen a mézelő méhek nem esznek mást, csak pollent, így nem valószínű, hogy bárkit is zaklatnának."

A szálloda igazgatója, Kees Heuveling kijelentette, hogy a kaptár telepítésének és a hotel friss mézének létrehozására irányuló ötletet a Kempinski vállalati kezdeményezése, a "Best Breakfast in Town" ihlette, amely elősegíti a mézes bemutató frissítését a büféreggeli pulton, egészséges lehetőségek kiválasztását kínálva a menükben. Ezenkívül a finom mézet a hotel kulináris csapata használja a reggeli sütemények készítéséhez és a ház éttermében italokhoz vagy koktélokhoz.

"Mivel a vilniusi Kempinski Hotel megnyitása óta fontos számunkra a gasztronómiai választék magas színvonala, valamint elengedhetetlen, hogy biztosítsuk a vendégélmények gazdagítását egészséges módon, valamint támogassuk a helyi kultúrát és hagyományokat" - összegezte különös vállalkozásukat az igazgató. 


Designhotel a Lánchídnál – új szállodát nyitott a CPI Hotels

Designhotel a Lánchídnál – új szállodát nyitott a CPI Hotels 

A cseh anyacéggel rendelkező hotellánc új Mamaison szállodája már várja vendégeit Budapest szívében.
15 éve vörösben – a Kempinski ikonikus nagyköveteinek ünnepe

15 éve vörösben – a Kempinski ikonikus nagyköveteinek ünnepe 

Idén 15 éves a Lady in Red program, amely a Kempinski szállodalánc egyik legjellegzetesebb arculati eleme.
Friss, ropogós trendriport – 2025 májusi szállodai forgalomról

Friss, ropogós trendriport – 2025 májusi szállodai forgalomról 

Az idei év ötödik hónapjában Magyarországon 987 szálloda üzemelt.
Elégedett a szaktárca a tavasz utolsó hónapjában elért turisztikai eredményekkel

Elégedett a szaktárca a tavasz utolsó hónapjában elért turisztikai eredményekkel 

NGM: tovább dübörög a turizmus a hazai szálláshelyeken.
Négycsillagos reptéri szálloda Debrecenben

Négycsillagos reptéri szálloda Debrecenben 

Bemutatkozott az ibis Styles Debrecen Airport Hotel.
KSH-gyorsjelentés a hazai szálláshelyek májusi forgalmáról

KSH-gyorsjelentés a hazai szálláshelyek májusi forgalmáról 

Áprilisban a turisztikai szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
Új tulajdonosnál a Budapest Marriott Hotel

Új tulajdonosnál a Budapest Marriott Hotel 

Jó ideje árulták, mostanra megszületett a megállapodás: tulajdonost váltott a Duna-parti ötcsillagos szálloda.
MSZÉSZ: már lehet jelentkezni az Év Technológiai Újítása pályázatra

MSZÉSZ: már lehet jelentkezni az Év Technológiai Újítása pályázatra 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége idén is meghirdette társult tagjai részére az Év Technológiai Újítása pályázatot.
Rangos nemzetközi minősítést zsebelt be a dél-balatoni szálloda

Rangos nemzetközi minősítést zsebelt be a dél-balatoni szálloda 

Elsőként a balatoni házak közül Green Globe-minősítést kapott a Mövenpick BalaLand Resort.
Szallas.hu: Siófokra érkezett a legtöbb foglalás

Szallas.hu: Siófokra érkezett a legtöbb foglalás 

Rövidülnek, de nem maradnak el a nyaralások. Tények és tervek a magyarok belföldi vakációjáról – a szállásfoglaló portál adatai alapján.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.