hirdetés
hirdetés

Nincs több sorban állás a pénztárak előtt

A MÁV-START Zrt. 2008-ban indította el az internetes jegyértékesítési rendszerét, amellyel a pénztárak előtti sorban állást elkerülve, akár otthonról is megválthatók a vasúti menetjegyek.

hirdetés

Ezzel a lehetőséggel eddig csaknem egymilliószor éltek az utazók (ez körülbelül 40.000 felhasználót jelent a MÁV-START oldalán). A vasúttársaság idén novemberben azt is lehetővé tette, hogy az online vett jegyeket akár otthon is kinyomtathatjuk, azaz – bár erre még mindig lehetőség van - nem kell sorban állnunk az állomásokon található jegykiadó automatáknál a printelés miatt.

Bérlet nem, kerékpárjegy igen

Otthoni nyomtatással a belföldi menetjegyeket, pót- és helyjegyeket az interneten az utazás előtt már akár 60 nappal is meg lehet vásárolni. Bérletek, nemzetközi menetjegyek nem vásárolhatók meg ilyen módon, azonban élőállat- és a kerékpárjegy igen, és nemcsak a MÁV, hanem a GYSEV vonalaira is. „Az otthon nyomtatott jegyek – ugyanúgy, mint Európa más vasútvállalatainál – egy adott napra és vonatra érvényesek, névre szólnak és nem átruházhatók. A menetjegyeket A/4-es méretű, fehér papírra kell kinyomtatni, az azonosítást kétdimenziós pontkód szolgálja, így ügyelni kell arra, hogy a papír a vonalkódnál ne sérüljön, ne gyűrődjön, hiszen annak leolvasásával – egy okostelefon segítségével - ellenőrzi a kalauz a vonat fedélzetén az adatokat” - mondja Nemes Anikó, a MÁV-START Zrt. jegyértékesítési projektvezetője. Azt is hozzáteszi: mivel az otthon nyomtatott jegyek névre és vonatra szólnak, a kalauz személyazonosító okmányt is kér majd tőlünk. „Az otthon nyomtatott, fel nem használt menetjegy visszatérítését csak az online vásárlási felületen lehet kezdeményezni, legkésőbb egy órával az első vonat indulását megelőzően.”

A november 14-i kezdés óta a közel 20.000, online megvásárolt jegyből mintegy 1400 darabot otthon nyomtattak ki. 2012-ben várhatóan egy-másfél millió utas választja majd ezt a módját a menetjegyváltásnak.

Így működik az otthoni nyomtatás

  • Az otthoni jegyvásárlás első lépése a MÁV START oldalán (http://www.mav-start.hu/) való regisztráció – ekkor kell megadni a számlázási adatainkat is (a vásárlásról elektronikus számlát kapunk ). Ha ez meg van, jelentkezzünk be, és jöhet a többi:
  • Válasszuk ki az úticélt (és az esetleges kedvezményt) az online vasúti menetrendben. Egy otthon nyomtatott menetjegy legfeljebb 4 vonatot, azaz 3 átszállást tartalmazhat.
  • A jegyátvétel opciónál jelöljük be, hogy otthoni jegynyomtatást szeretnénk.
  • Adjuk meg nevünket és születési dátumunkat.
  • Ellenőrizzük le, hogy a megfelelő vonatra szól-e a jegyünk.
  • A fizetés után, a kapott pdf-dokumentumból nyomtassuk ki a menetjegyet. És ne felejtsük magunkkal vinni!

További információ és segítség a jegyvásárláshoz itt

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!