hirdetés

A szálláshely-szolgáltatók figyelmet kapnak: a NAV-tól

Komolyan elkezdte ellenőrizni a NAV a szálláshely-szolgáltatókat (booking.com, airbnb stb.), illetve az ezeken a portálokon hirdetőket a külföldről származó kontrolladatok alapján- írja az adózóna.hu.

hirdetés

A NAV – ellenőrzési terve szerint – kockázatelemzései alapján kiemelt figyelmet fordít fordít és folyamatosan ellenőriz 2019-ben „a szálláshely-szolgáltatók, szállodák, internetes szállásmegosztó portálokon keresztül szolgáltatók körében”.

Kevesen tudják, hogy van egy bizonyos VIES rendszer, amelyben a magyarországi hirdetést igénybe vevő szálláshelyek-szolgáltatóknak is jelenteniük kell, hogy mekkora összegben vettek igénybe szolgáltatást külföldről (például booking.com, airbnb). Tapasztalatok szerint a szállásadó vállalkozások nagy részének fogalmuk sincs arról, hogy a külföldi szolgáltatások ugyan adómentesnek (áfamentesnek) tűnő számlát állítanak ki, de ettől függetlenül Magyarországon meg kell fizetni utána az áfát, ami természetesen le is vonható, mivel áfás szolgáltatáshoz veszik igénybe. Így végső soron ezt nem érzékelik, azt csak – remélhetőleg – a könyvelőjük tudja, be is vallja és be is jelenti az A60-as nyomtatványon.

forrás:123rf

Az Európai Unió adóhatóságai az áfaadatokra vonatkozó automatikus információcsere (VIES rendszer) keretében osztják meg egymással a vállalkozások által vallott összesítő nyilatkozatok – az előbb említett A60-as nyomtatvány – adatait. Ha a VIES kontrolladatok szerint az ügyletek nem egyeznek, a NAV vizsgálatot kezdeményezhet, hogy tisztázza az eltérés okát.

(forrás: adózóna.hu)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint az éttermesek/szállodások felkészültek a GDPR-ra?

Kiadónk társoldalai