hirdetés

Vendégház nyitotta meg kapuit Jánkmajtison

Vendégházat avattak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Jánkmajtison, az ünnepélyes átadón Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár mondott köszöntő beszédet. A szatmári térségben zöldség- és gyümölcsfeldolgozással foglalkozó Agricolae Kft. által létrehozott épület a cégcsoportnál dolgozó kárpátaljai és partiumi munkavállalók lakhatását hivatott biztosítani.

hirdetés

Szakáli István Loránd köszöntőjében rámutatott: a hungarikum mozgalom - hasonlóan egy családi alapokon nyugvó vállalkozáshoz - párbeszéden és kölcsönösségen alapul, eredményességének pedig az a titka, hogy alulról felfelé szerveződő folyamatként működik. Minden település, tájegység közösségének megvannak a saját egyedi értékei, ilyen például Jánkmajtis környékén a szatmári szilvalekvár vagy a szatmári pálinka, amely megtalálható a kiemelkedő nemzeti értékek listáján.

Fotó: Vajda János, MTI
Fotó: Vajda János, MTI
A hungarikum törvény célja ezen értékek összegyűjtése, dokumentációja, hogy minél szélesebb közönség ismerhesse meg. A törvény üzenete az, hogy a nemzeti értékgyűjtés, a hungarikum mozgalom segítse a közösségek önszerveződését, hozzájáruljon a nemzet egységéhez, pozitív arculatához. Nemzeti értékeink védelme hozzájárul a nemzeti azonosságtudat kialakulásához és megszilárdításához. Nemzeti értékeink széles körű hazai és külföldi bemutatása, megismertetése nyelvi, szellemi, kulturális, gazdasági teljesítményünk, természeti és épített értékeink elismertetése, a nemzetmárka erősítése, gazdasági hasznosítása kiemelten fontos feladat.

A helyettes államtitkár kiemelte: a kulturális és az épített örökség maradandó értékein túl vidékeink a helyi ízek, szokások, hagyományok, természeti értékek változatos tárházai. Ezek feltárása, megőrzése, megismertetése helyben közösségformáló és megtartó erővel bír, turisztikai, társadalmi, gazdasági, agrár- és vidékfejlesztési hasznosításuk és fejlesztésük pedig a helyi értékük fölött közösségi, nemzetgazdasági javakat és eredményeket biztosít a nemzet egészének. Kiváló mezőgazdasági adottságaink, a felhalmozott gyakorlati tudás, a termelési kedv, a helyi igényekre odafigyelő és tettekre kész gazdasági és települési vezetés mind-mind a jövőbeni siker zálogai.

Fotó: FM Sajtóiroda
Fotó: FM Sajtóiroda

(forrás: FM Sajtóiroda)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Hogy látja, ki tudnak tartani a korlátozások feloldásáig, és végre valamennyire magához tér a turisztikai, vendéglátás ágazat?

Kiadónk társoldalai