A Hello Wood-osok égig érő házikókban találtak idén menedéket

Rousseau után szabadon: a városi ember menedékházai épültek fel a Hello Wood vigánpetendi campusán. Tombolt a kabinláz.

A magyarok is kénytelenek lesznek változtatni nyaralási szokásaikon - elérkezett az északi utak kora?
Mire számíthatnak a magyar turisták Németországban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Czeiszing Miklóssal -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Német Turisztikai Hivatal magyarországi képviseletének vezetőjétől!

2024. március 21. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Hello Wood idei nemzetközi nyári egyetemén hét, lakhatásra is alkalmas kortárs víkendház készült el. A Cabin fever (Kabinláz) névre keresztelt, bő egy hetes program során a résztvevő hallgatók – a nemzetközi építészirodák szakembereinek mentorálásával – megtanultak házat építeni, és olyan mozgatható, lakható, egyedi “fakunyhókat” húztak fel, amelyek a későbbiekben akár a Bakony mélyén megbúvó vagy a Káli-medence panorámáját élvező dizájnszállások prototípusai lehetnek. A Hello Wood az Amerikában már egy ideje divatos kis ház mozgalom egyik európai képviselőjévé válik azáltal, hogy bemutatja a városi ember számára a társadalomból való ideiglenes kivonulást lehetővé tevő kabinházakat.

Mi az a Hello Wood?

Idén 9. alkalommal rendezték meg a Hello Wood nemzetközi nyári egyetemét. A legutóbbi három évben kezdett el felépülni az építész- és dizájner hallgatók nyári campusa a Hello Wood vidéki bázisán, Csóromföldén, amely a diákok, valamint nemzetközi építészek közös munkájának köszönhetően táborról-táborra kezdett egyre jobban hasonlítani egy működő falura. Ezúttal a már felhúzott épületeket, a meglévő infrastruktúrát minden eddiginél nagyobb volumenű projektekkel fejlesztették tovább, és a semmiből kinőtt telep az építészet valamint a formatervezés szempontjából egyaránt érdekes, az utóbbi időben egyre trendibbé váló víkendházakkal gazdagodott.

Milyen házak épültek idén?

Megépült a magyar AU workshop gyapjúval bélelt elvonuló kunyhója, a Hello Wood erdei klubháza, a cseh H3T architekti kerekeken guruló házikója, a svájci frundgallina 12 méter magas menedékháza, az olasz ZarCola és a spanyol Josep Garriga építész valamint az OfficeShophouse emeletes házai, és nem utolsó sorban az argentin iR arquitectura napenergiával működő passzívháza is.

Honnan érkeznek ide a táborban dolgozók és miért?

A Hello Wood nemzetközileg is elismert, innovatív oktatási módszertanának legfontosabb eleme, hogy a világ minden tájáról érkező hallgatók az absztrakt, súlyozottan elméleti egyetemi oktatást gyakorlattal egészíthetik ki. Az idei táborban a hallgatók megtapasztalták, hogy egy kétdimenziós tervrajz hogy is mutat a valóságban. Megtanulhatták a többi között azt is, hogy miként kell feltenni egy bádogfedést, mikor jó a hőszigetelés, vagy hogy milyen rétegek alkotják a készülő ház falait. A jövő építészei a legfrissebb kutatás-fejlesztési eredményekkel, két új technológiával is megismerkedhettek.

Akik nélkül nem jött volna létre...

A világ egyik legnagyobb cementgyártó cége, a LafargeHolcim Airium nevű új anyagát a piacra vezetés egyik első lépéseként, kísérleti jelleggel próbálhatták ki a Hello Wood építészei az egyik ház építésénél. A Hello Woodhoz hasonlóan a kortárs faépítészetet magáénak valló, a Magyarországon egyedülálló technológiával készházakat gyártó Berger Házak-nak köszönhetően pedig az egyik csapat az előre legyártott falpanelekből való építkezéssel kísérletezhetett.

A rousseau-i elvágyódás újhulláma

Nem véletlenül a víkendházak, vagy más néven a kabinházak izgatták idén a Hello Wood kurátorainak, Pozsár Péter alapítónak és Karig Fruzsina építésznek a fantáziáját. “Az Amerikából induló kis ház mozgalom (tiny house movement) most gyűrűzik be Európába, a saját egyedi házikó megépítésének vágya és trendje most kerül a fősodorba” - indokolja Karig Fruzsina. Az Atlanti-óceán innenső felén a Hello Wood szeretne a kis ház mozgalom egyik éllovasa lenni, ezért igyekszik meghatározni a kabinláz elméleti kereteit is. Évszázadról-évszázadra, minden korszakban megfigyelhető egy olyan periódus, amikor a jellemzően nagyvárosi emberek tömegesen vágynak vissza egy természetközelibb állapotba. “Egyet hátra lépnek az aktuális társadalmi struktúrából, elvonulnak” - mondja Pozsár Péter. Rousseau és Heidegger, de a hetvenes években a hippik is hasonlóan tettek.

Az utóbbi években a tehetősebb emberek körében terjed az új “elvágyódási” őrület, miközben ezzel párhuzamosan a kis méretű, gyorsan felhúzható, ideiglenes házak a szociális építészetben is népszerűek lettek, noha teljesen más okokból. A kérdés, hogy ugyanaz a tipológia működhet-e egymásnak ellentmondó funkciókkal, eltérő kontextusban, a Hello Wood táborának alkotóit is foglalkoztatta. Nem csupán kunyhók, dizájntárgyak is egyben

Ez most "lakható" művészet

A fából készült házikók nemcsak az építészet szempontjából érdekesek, de a dizájn felől közelítve, és akár egy kisebb régió turisztikai fejlesztésének céljából is van bennük potenciál. Ebből következik az idei nyári egyetem különlegessége, hogy ezúttal az oktatási program a valódi piaci igényekkel is találkozhat, hiszen a házak valóban lakhatóvá váltak. A táborban elkészült kabinházak prototípusok, amelyek a későbbiekben közművesíthetőek is lesznek. „Azzal kísérletezünk, hogy úgy maradjon meg az oktatás értéke és elmélyültsége, hogy közben a jövőbeni felhasználók szempontjából is értelmezhető termékek szülessenek. Egy ilyen szintű direkt kapcsolódás az emberek igényeivel a klasszikus egyetemi struktúrában nem lehetséges” – magyarázza az újszerű megközelítést Pozsár Péter.

Az MTÜ is a támogatók sorában

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) kiemelten támogatja a Hello Wood dizájnoktatási programját. Idén az MTÜ a Hello Wood innovatív oktatási programját is támogatja, amelyben 30 ország több mint 65 egyeteme vesz részt. Az MTÜ feladatának érzi a hazai dizájn szcéna nemzetközi népszerűsítését, különösképpen az olyan szakmai és kreatív tematikus táborok létrejöttét, amelyet például a Hello Wood szervez. A program során megszülető prototípusok és installációk a nemzetközi figyelmet is felkelthetik, és a későbbiekben turisztikai látványosság formájában közérthető módon teszik elérhetővé a magyar designt és kreativitást a hazai és külföldi közönség számára. A Hello Wood nemzetközi oktatási táborának színvonalas programja rezonál a Magyar Turisztikai Ügynökség céljaival, amelynek hosszú távú eredménye hozzásegít az iparág fellendítéséhez, ösztönzi az innovációt , és segít bekapcsolódni a nemzetközi értékláncokba. Az iparág fejlesztése kihat továbbá a turizmus fejlődésére és építi az országimázst, emellett pedig a kulturális és gyártási hagyományok megőrzését is elősegíti.

Nemcsak a Balaton-felvidéken

A Hello Wood több régióban rendezi meg nyári táborait és a tapasztalat azt mutatja, hogy a táborok hozzájárulhatnak egy-egy helyiség és régió turisztikai vonzerejéhez. A magyar nyári fesztiválok évek óta használják a Hello Wood ideiglenes szálláshelyeit, de idén szintet lépett az oktatási program és lakhatásra is alkalmas víkendházakat építettek meg. A Hello Wooddal való együttműködésnek az is részét képezi, hogy a tábort követően hazai dizájnerek fognak valódi otthont faragni a kabinokból, saját tervezésű bútoraikkal berendezik az épületeket.

 

 

Forrás: Fotók: Bujnovszky Tamás


MTÜ: Arattak Budapest és a fürdővárosok szálláshelyei az idei első hosszú hétvégén

MTÜ: Arattak Budapest és a fürdővárosok szálláshelyei az idei első hosszú hétvégén 

Erős forgalom jellemezte a turisztikai szezonnyitónak is tekinthető március 15-i hosszú hétvégét, írták friss közleményükben.
Miért fontos, hogy őszinte legyen a recepciós mosolya?

Miért fontos, hogy őszinte legyen a recepciós mosolya? 

Utazni, új helyeket megtapasztalni élmény, de vajon élmény lehet-e egy ilyen helyen dolgozni? 
Az Év Alvásbarát Szállodája ez a belvárosi hotel lett

Az Év Alvásbarát Szállodája ez a belvárosi hotel lett 

Átadták az Alvásbarát Szálloda idei minősítési díjait az Alvás Világnapja alkalmából a Magyar Tudományos Akadémián.
Újabb hétvége, újabb tűz  egy hotelben

Újabb hétvége, újabb tűz egy hotelben 

Ezúttal egy etyeki szálláshelyen égett a berendezés.
Dübörög a hazai szállás- és vendéglátóhelyeken a kutyabarátság

Dübörög a hazai szállás- és vendéglátóhelyeken a kutyabarátság 

A legfrissebb felmérések szerint Magyarországon jelenleg 3 millió gazdás kutya él, ezzel vezető helyen vagyunk Európában.
Visegrádi szállodatűz: így jutnak kártérítéshez a pórul járt vendégek

Visegrádi szállodatűz: így jutnak kártérítéshez a pórul járt vendégek 

Az igazgató kiemelte, a befizetett előleg nem vész el, szeretnének hiteles vendéglátók maradni.
A jövő ma van – A mesterséges intelligencia a turizmust is segítheti – Az Everguest szenzációs újdonsága

A jövő ma van – A mesterséges intelligencia a turizmust is segítheti – Az Everguest szenzációs újdonsága 

Ki emlékszik már arra, hogy akárcsak két-három éve, még a sci-fi szintjén gondolkodtunk a mesterséges intelligenciáról? Mára nemhogy megbarátkoztunk vele, hanem segítőtársunk lehet.
Történelmi falak: 110 éves a budapesti Astoria

Történelmi falak: 110 éves a budapesti Astoria 

Íme, néhány érdekes tény és  idézetet az elmúlt 110 év történetéből. 
Fél éven belül újranyithat a Hotel Silvanus

Fél éven belül újranyithat a Hotel Silvanus 

Mint ismert, szombaton pusztított borzasztó tűz a Dunakanyar egyik legkedveltebb hotelében.
Európa első nettó zéró kibocsátású hostellánca

Európa első nettó zéró kibocsátású hostellánca 

Meglévő irodai és kiskereskedelmi ingatlanokat alakít át hostelekké az a&o csoport.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.