hirdetés

Itt az MSZÉSZ elemzése az első öt hónapról

Íme a Szállodaszövetség elemzése az év első öt hónapjának teljesítményéről.

hirdetés

2018-tól eltérően idén a pünkösdi ünnepek júniusban voltak, illetve május elseje nem hétvégére esett. Ezzel magyarázható, hogy májusban a belföldi vendégéjszakák száma 1,1%-kal, a külföldieké 0,2%-kal elmaradt a tavalyitól. Ennek ellenére szállodáink havi forgalma igen kedvezően alakult. Országos szinten 9,5%-kal, Budapesten 11,3%-kal, a fővároson kívüli hotelekben 7,6%-kal, a balatoni régióban 3,5%-kal felülmúlta a múlt évit. Az első öt hónapban a hazai szállodák összes bruttó forgalma 7,7%- kal nagyobb volt a 2018 évinél.

Május végéig országos szinten a belföldi vendégéjszakák száma 0,8%-kal csökkent, a külföldieké 0,3%-kal nagyobb volt a bázisnál. 

A kevesebb belföldi vendégéjszaka ellenére május végéig a SZÉP kártya forgalom 13%-kal nagyobb volt a 2018 hasonló időszakában elértnél. 

A legfontosabb beutazó piacainkról növekedés mutatkozott az USA-ból (+10,8%), az Egyesült Királyságból (+9,2%), Franciaországból (+8,8%), Romániából (+5,6%), Csehországból (+4,5%), Izraelből (+3,4%) és Oroszországból (+0,5%). Visszaesés történt Olaszországból (-12,7%), Németországból (-6,9%) és Ausztriából (-5,1%).

A magyarországi szállodákban jelentkező külföldi vendégéjszakák 79%-a Európából, 12,9%-a Ázsiából, 7%-a Amerikából, 1,1%-a Ausztráliából és Afrikából érkezett. 

Az európai országokból 1,2%, az Európai Unióból 1,9% volt a vendégéjszakák számának csökkenése. Ezzel szemben Ázsiából 7,2% volt a növekedés. Ez főleg a 37,9%-os dél - koreai bővülésnek köszönhető. 

A szállodai kategóriák között trevparban – egy kiadható szobára jutó teljes árbevétel – országos szinten a 4*-os hotelek teljesítettek a legjobban +15,1% növekedéssel május végéig. 

Január - május között a szállodai vendégéjszakák száma az Észak – alföldi, a Budapest – Közép - dunavidéki, a Közép – dunántúli és a Tisza-tavi régióban nőtt, az összes többiben csökkent. 

Idén május végéig Magyarországon összesen 3 új szálloda nyílt, Budapesten 2 db 266 szobával (Meininger Hotel és Mystery Hotel), a fővároson kívül 1 szálloda (Donautica Étterem és Hotel, Fadd-Dombori) 17 szobával.

A részletes Trend Riportot a csatolmányban olvashatja.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés

Letölthető fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Mit gondol, a határzár valóban egy hónapig tart?

Kiadónk társoldalai