hirdetés
hirdetés

38,1 millió utas Európa legnagyobb légi kikötőjében

Jelentősen nőtt az utasforgalom a londoni Heathrow repülőtéren az év első hat hónapjában. Európa legnagyobb légi kikötőjében 38,1 millió utas fordult meg, ami 2,5 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.

hirdetés

Az Európán belüli és a belföldi járatok utasainak száma 2,6, a tengerentúliaké pedig 2,5 százalékkal bővült szerdán ismertetett adatok szerint. Utóbbiak tekintetében elsősorban az afrikai és a latin-amerikai járatokon nőtt az utasok száma, az Afrikába indulóké vagy onnan érkezőké százezerrel 1,6 millióra, Latin-Amerika vonatkozásában pedig 6 százalékkal 700 ezerre, miután a British Airways járatot indított Chilébe.

Az utasforgalom növekedése nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bevételek 2,3 százalékkal 1,4 milliárd fontra emelkedtek az első fél évben.

A szerdán ismertetett adatok szerint a légitársaságok egyre nagyobb gépekkel és egyre több utassal repülnek, az utasok pedig szívesen költenek a repülőtéren. Ezt támasztja alá, hogy a kiskereskedelemből származó bevétel 5 százalékkal 206 millió fontra emelkedett. A bárok, éttermek és kávézók forgalmából származó bevétel pedig 11,5 százalékkal nőtt. Noha a repülőtér környezetvédelmi szempontok alapján arra bátorítja a közönséget, hogy ne autóval érkezzenek, a parkolásból befolyó összeg is 7 százalékkal emelkedett és elérte a 62 millió fontot. 

fotó: 123rf

Csökkent viszont a Heathrow Express iránti érdeklődés, a repülőteret a London belvárosában lévő Paddington pályaudvarral összekötő járat bevételei kétmillió fonttal 61 millió fontra csökkentek. A 15 perces, 12 mérföldes vonatút 25 fontba kerül, mérföldenként tekintve ez a legdrágább vasútvonal az országban.

Az utasforgalom és a biztonsági beruházások növekedése miatt az adózás előtti nyereség a 2017 első fél évében tapasztalt 102 millió fontról 95 millió fontra mérséklődött. 

A londoni parlament alsóháza júniusban jóváhagyta a súlyos kapacitásgondokkal küszködő repülőtér harmadik kifutópályájának megépítését. A világ legnagyobb forgalmú két kifutópályás repülőtere jelenleg 99 százalékos kapacitáskihasználtsággal működik.     A harmadik pálya megépítésével 85,5 millióról 130 millióra növelhető a Heathrow éves utasforgalmi kapacitása.

Ezzel kapcsolatban a reptér közölte, tanulmányozzák az arról szóló kezdeményezéseket, hogy a projekt miként lehetne innovatív, fenntartható és költséghatékony.     A Heathrow repülőtérnek tavaly 78,2 millió utasa volt. Ennél több, 87,7 millió utas csak a dubaji repülőtéren fordult meg 2017-ben. 

(forrás: MTI)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai