hirdetés
hirdetés

Bioműanyagot hoztak létre Finnországban

Mesterséges pókselyem és facellulóz összeragasztásával hoztak létre bioműanyagot a finnországi Aalto Egyetem és a VTT Technikai Kutatóközpont tudósai. Az anyag adottságait a textil- és a csomagolóiparban, illetve az egészségügyben lehetne hasznosítani.

hirdetés

„Nyírfa rostanyagot cellulóz-nanorostokká bontottunk le, és ezekből egy szilárd állványzatot hoztunk létre – mondta Pezhman Mohammadia, a VTT kutatója. – Mindezzel egyidejűleg a cellulózhálózatot egy puha és energiaelnyelő, öntapadó pókselyemmátrixszal is átitattuk. […] A jövőben egyéb alkalmazásokhoz kissé eltérő építőelemekkel akár ehhez hasonló, de másmilyen tulajdonságokkal rendelkező kompozitokat is előállíthatunk. Jelenleg implantátumokhoz, ütésálló tárgyakhoz és egyéb termékekhez használható, új kompozitok kialakításán dolgozunk.”

Forrás: Eeva Suorlahti

A bioműanyag egy új „anyagosztály”, amelynek ugyan a tagjai a kőolaj alapú plasztik tulajdonságait reprodukálni tudják, viszont biológiailag lebomlóak és a hagyományos műanyagnál sokkal kisebb kárt okoznak a környezetükben. A kőolaj alapú plasztik gyakorlatilag már a Föld összes zugába befészkelte magát. A mikroműanyag-részecskék már az óceán legmélyebb tartományaiban is megjelentek, és immár a sarkvidéki jégbe is beágyazódtak - ezért (is) olyan sürgető egy ökológiai szempontból ártalmatlanabb verzió kifejlesztése.

(forrás: Forrás: Store Insider)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai