hirdetés
hirdetés

Máltán télen jobb merülni, mint nyáron

A Máltai Idegeforgalmi Hivatal öt okot is felsorol miért érdemes télen búvárkodni a szigetország partjainál.

hirdetés

1)    Meleg tengervíz
Máltán a tengervíz hőmérséklete télen sem süllyed 14°C - 16°C alá. Néha még a levegő hőmérsékleténél is melegebb. Ilyen hőmérsékleten kényelmesen lehet vastag téli neoprén (7mm +), vagy száraz ruhában merülni.

2)    Kiváló vízalatti láthatóság
A Földközi-tenger híres a tisztaságáról, relatív magas sótartalma miatt nem igazán algásodik. Télen ez a vízalatti láthatóság Málta partjainál akár 40 méterig is terjedhet! Így a tél a legideálisabb időszak a vízalatti fényképezéshez.

3)    Csodálatos tengeri élet
A tél az az évszak amikor a legjobban meg lehet figyelni a tengeri élővilágot, főként a halrajokat. Nem ritkák a tengeri keszeg (dentex), a hosszabb fajta tengeri sügér (grouper) és a fattyúmakréla (amberjack) rajok. A tengeri élet télen „virágzik”, ilyenkor sokféle látnivaló akad a lecsökkent víz alatti aktivitás és a jó láthatóság miatt. A tengeri élet sokkal gazdagabbak, legalábbis jobban megfigyelhető ezekben a hónapokban. A hagyományos máltai hal is, a Szt. Péter hala (más néven John Dory) a téli hónapokban emelkedik fel a mélyből a melegebb vizekbe és színpompás pikkelyeivel lenyűgözi a búvárokat.

4)    Elhagyatott merülőhelyek
Málta nagyon népszerű búvárhely, és bár sok merülési helye van, ezeknél májustól szeptemberig sokszor elég nagy a nyüzsgés. A szárazföldről megközelíthető területek esetében az odavezető utak is elég zsúfoltak teli kisteherautókkal, felszerelésekkel és búvárokkal. A téli búvárkodás sokkal nagyobb nyugalmat kínál, sőt akár egy egész roncs vagy természetes merülési hely is „csak a mienk” lehet arra az időre, nem kell másokkal osztozni.

5)   Védett merülőhelyek mindennap

A víz feletti időjárás alig befolyásolja a felszín alattit. Ezért szinte a legtöbb nap nyugodtan merülhetünk, kivéve persze, ha a körülmények a vízbe való be- és kijutását nem teszik lehetővé. A Máltai-szigetek földrajzi alakja miatt a búvárok az év legtöbb napján találnak védett merülési helyeket, a szigetek apró mérete miatt pedig rövid idő alatt könnyen eljuthatunk egyik pontról a másikra.


hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai