hirdetés
hirdetés

Visegrád jó nyarat zárt és készen áll az őszre

A négycsillagos visegrádi Royal Club Hotel két napba sűrítette, hogy milyen programokkal várja a Dunakanyar ősszel is a látogatókat. Színes beszámolónkat olvashatják.

hirdetés

A visegrádi szálloda volt az első hotel, amely - járványügyre való tekintettel - még az országos karantén előtt bezárt. Június 1-jén nyitottak újra és a nyári hónapok 17 százalékos emelkedést hoztak a tavalyi év azonos időszakához képesta vendégéjszakák számában, ami pótolta a tavaszi leállás okozta bevételkiesést. A szeptember 1-től érvényes határzár sem viseli meg szerencsére a hotelt, mert vendégeik 90 százaléka hagyományosan belföldi vendég. A ház egyébként a befizetett előlegeket sem nyelte be, 1-2 éves felhasználhatóságot biztosít a vírus miatt halasztani kívánó vendégeknek.

 

 Családok a fókuszban

A négycsillagos Royal Club Hotel három éve váltott családbarát koncepcióra, ami nagyon be is jött. 15 százalékkal emelt a foglaltságon az, hogy számos szolgáltatást nyújtanak a gyerekesek számára. A zavartalan pihenésre vágyó idősebb korosztályoknak és pároknak sem kellett fejvesztve menekülniük a medencébe ugráló kicsik elől: a vezetés okosan kitalálta, hogy a gyerekek este 7-ig szívesen látott vendégek a fürdőben és a wellnesz részlegben, utána csak a felnőtteké a vízi birodalom. A szálloda játszóházában a mesekönyvektől a legón át a játékkonzolokig minden, a kicsiket lebilincselő dolog megtalálható és nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is nagyon szeretik. Az alagsori teremben pedig véget nem érő biliárd, pingpong, darts versenyeket játszhat a család. A ház animátort is foglalkoztat, aki profi és nagyon kedves. A svédasztalon mindig vannak a gyerekek ínyére való fogások és a szobákban a szálloda logózott plüssei várják a családok legkisebbjeit. A 77 négyzetméteres grand lakosztályok, amelyekből 3 található a 49 szobás szállodában, a sok gyerekesek igazi favoritja. A Royal Club Hotelt szerelmes párok is előszeretettel választják romantikus hétvégékre. A ház három 55 négyzetméteres,  jacuzzis romantikus superior szobái már most le vannak foglalva év végéig, ezért a hotel vezetése úgy döntött egy-két éven belül megduplázza a számukat. 

Lovagi bemutató kortárs humorral

És hogy milyen programokat kínál a település és környéke a szállodai vendégeknek? A híres Nemzetközi Palotajátékok sikerén felbuzdulva már évek óta állandó lovagi torna bemutatókat is szerveznek Visegrádon. Évente több mint 350 alkalommal látható, ahogyan harcosok korhű ruhában mutatják be a régi fegyverek használatát és a harcmodort. „Már öt éve garantált programként működnek a bemutatók: az év minden hétvégéjén van lovagi torna programunk. Nyáron az alsóvár udvarán, télen pedig a fűtött Palotaházban várjuk a vendégeket. A vírushelyzet miatt a vendégkörünk 70 százalékát adó külföldi nézőket elvesztettük, cserébe azonban idén jóval több belföldi vendégünk van, akik igazán értékelik a műsorunkat” – mondta Cseke László, a Szent György Lovagrend Hagyományörző Tagozata és a helyi TDM vezetője. A műsor egyébként a gyerekek nagy kedvence, akik a bajvívás látványos jelenetei mellett a humort értékelik leginkább a lovagi tornában, azt, hogy a lovagrend tagjai nem veszik véresen komolyan magukat és a középkori rítust, hanem sok poénnal fűszerezve, a mai kor embere számára aktualizálják a megmérettetést. Cseke László azt is elmondta, hogy az év olyan erősen indult Visegrádon, hogy januárban és februárban befolyt az idegenforgalmi adóbevételek fele. A város 1400 négycsillagos férőhelye rendkívül jól töltéssel teljesített, és a tavaszi országos bezárást követően a júliusi és augusztusi vendégforgalmi adatok is erősebbek voltak a tavalyinál, de még az őszi hónapokra is erős forgalmat várnak a településen, amely hagyományosan 92-93 százalékban belföldi vendégkört szállásol el, ezért turizmusát sokkal kevésbé viseli meg a válság mint például Budapestét. 

Királyi pompával

Évről évre százezrek látogatnak el a város legmagasabb pontján fekvő Fellegvárba, melynek teraszáról rendkívüli panoráma nyílik a Dunakanyarra, és mely több, elsősorban a középkorról szóló izgalmas kiállításnak is otthont ad. Visegrád másik szimbóluma a Salamon-torony – amely a lovagi bemutató nyári helyszíne is egyben -, illetve a gyönyörű visegrádi királyi palota belső udvarán a rekonstruált Herkules-kúttal és az 500 éves reneszánsz palotakert. A palota egyébként méltatlanul mellőzött nevezetesség, mert míg a Fellegvárat évente 400-450 ezren látogatják, addig a tavalyi, tavaly előtti, csúcsévekben 160-170 ezren keresték fel. Pedig érdemes megcsodálni, hogy milyen korszerű melegvizes fürdőszobák voltak az épületben már a középkorban, a palota gyümölcsös kertje pedig most ősszel különösen izgalmas és élő, hiszen a fákról potyogó zamatos szilvát, körtét almát bárki megkóstolhatja. 

Sétahajózás 500 forintért

Az idei év nagy slágere a MAHART új körjárata a Dunakanyarban, amelyet fejenként 500 forintos jegyárért lehet igénybe venni. A körjárat három útvonalon is közlekedik, a Visegrád és Zebegény közötti utazás mellett Szentendrére és Esztergomba is hajózhatunk a Duna legszebb részén. Nem csoda, hogy már több mint 140 ezer ember élt ezzel a lehetőséggel. 200 forintért még biciklit is felvihetünk a hajóra, ami a kirándulóknak jó lehetőséget ad a térség két keréken való felfedezésére. A sétahajókat még mindig van idő kipróbálni: 2020. szeptember 27-ig közlekednek.

Extrém élmények a Dunán

Azoknak, akiknek a sétahajózás nem lenne elég, bőven akad más vízi programlehetőség is a Dunán. Több cég kínál például motorcsónakos kirándulásokat és tematikus túrákat is. „Áprilistól októberig az egyik legnépszerűbb vízi programlehetőség a motorcsónakozás, ezen belül is nálunk a ’kettős naplemente’ programra jönnek a legtöbben. A Dunakanyar adottságainak köszönhetően ugyanis kétszer is lehetőség van megcsodálni egy este alatt a festői naplementét. Általában Pilismarótról indulunk, Visegrádon bukik le először a nap, majd a Szent Mihály-hegyet hajóval megkerülve utolérjük és látunk még egy naplementét” – mondta Ispán László kapitány, a ’Száguldás a Dunán motorcsónakkal’ Facebook-oldal vezetője, aki cégével mások mellett wakeboard és vízisíoktatással is foglalkozik. 2020 nagy újdonsága Visegrádon a SUP megjelenése. Magyarul leginkább állószörfnek vagy állva-evezésnek mondjuk, világszerte egyre népszerűbb sportág, amit egyszer mindenkinek ki kell próbálnia. „Aki siet, még idén ősszel is kipróbálhatja, de jövő tavaszra is el lehet tenni mint egy hétvégi programlehetőséget. Időjárás függvényében május végétől szeptember végéig lehet SUP-ozni a Dunán. Mi profi felszereléssel, oktatóval várjuk azokat is, akik életükben először próbálnák ki ezt a sportágat. Emellett különböző SUP túrákat is szervezünk Visegrádról” – mondta Gyurián Zoltán, az outdoor.maffia vezetője.

 Biztonságos száguldás jogosítvány nélkül

Aki ősszel és télen is vágyik az extrém szabadtéri élményekre, feltétlenül próbálja ki Magyarország legrégebbi és leghosszabb, - mintegy 700 méteres -  bobpályáját Visegrád fölötti Mogyoróhegyen. 1991 óta üzemel, 2002 óta télipályával is várják az adrenalinkedvelő kirándulókat. Bármikor tökéletes program, és még a nyitvatartást sem kell figyelni, mert az év minden napján várják a vendégeket. A gyerekek 3 éves kortól szülői kísérettel, 8 éves kortól pedig egyedül is használhatják. Ugyanakkor rendszeres vendégek a párok, sőt időnként az idősebb korosztály tagjai is. Több tanúsítvánnyal rendelkezik, nagyon biztonságos, és egyben szép helyen is fekszik: fantasztikus kilátás nyílik a pályáról a Fellegvárra. Tipp: ha tehetjük, érdemes a hétköznapokat választani a bobozásra, mivel hétvégén hosszú sorok alakulhatnak ki a nagy érdeklődés miatt.

 

 

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai