Botrány a Zsolnay márkanév külföldi levédetése miatt

Hűtlen kezelés gyanúja miatt indított nyomozást a rendőrség ismeretlen tettes ellen a Zsolnay márkanév külföldi levédetése miatt - közölték baranyai MSZP-s országgyűlési képviselők pénteken Pécsen.

Tóth Bertalan és Szakács László a sajtótájékoztatón felidézték, még júniusban tettek feljelentést ismeretlen tettes ellen, mert szerintük az Európai Unióban és az Egyesült Államokban jogalap nélkül védette le egy cég a Zsolnay márkanevet.

Tóth Bertalan a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságtól kapott levelet bemutatva elmondta: az ügyben hűtlen kezelés gyanúja miatt július végén megindult a nyomozás ismeretlen tettes ellen.

A képviselő szerint a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. mellett a pécsi önkormányzatot és Magyarországot is kár érte, mert - feltételezése szerint - a Swiss Art Kft. jogalap nélkül védette le a Zsolnay márkanevet az Egyesült Államok és az Európai Unió szabadalmi hivatalainál. Mindez azt jelenti, hogy a cég akkor is Zsolnay márkanévvel forgalmazhatna termékeket, ha azok nem is a manufaktúrában készülnének - mondta Tóth Bertalan.
Az ellenzéki képviselők közlése szerint a társaság tulajdonosa az a Cséplő Petra, aki egyben a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. igazgatósági elnökeként is dolgozik, és a manufaktúra többségi tulajdonosának felesége.

Szigorú szabályok a Zsolnay márkanévre vonatkozóan

Szakács László azt mondta: a pécsi önkormányzat és a Zsolnay gyár többségi tulajdonosa között fennálló szindikátusi szerződés egyértelműen rögzíti, hogy a Zsolnay márkanévvel, mint védjeggyel kapcsolatos bármilyen jogi lépést csak a gyárat működtető Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. közgyűlésének jóváhagyásával lehet megtenni. Hozzátette: egy 2005-ös kormányhatározat is kimondja, hogy a Zsolnay márkanevet kizárólag a manufaktúra vagy a pécsi önkormányzat védetheti le, és minden ezzel kapcsolatos ügyletről tájékoztatni kell a kormányt.

Tóth Bertalan úgy fogalmazott, remélik, hogy a nyomozás mihamarabb lezárul, megszűnik a jogsértés, és "a márkanév visszakerülhet a Zsolnay-gyár és a pécsi önkormányzat fennhatósága alá". Cséplő Petrát az MTI péntek kora délután nem tudta elérni.

Korábban már nyilatkozott

Az Új Dunántúli Naplónak nyilatkozva még júniusban elismerte, hogy levédette a Zsolnay márkanevet cége, a Swiss Art Kft. részére, de azt határozottan cáfolta, hogy "csalárd szándékból" tette volna. Azt állította, hogy kifejezetten amiatt döntöttek a lépés mellett, mert úgy érezték, jelen pillanatban csak így tudják megvédeni a nevet.

Egyfelől amiatt - áll a baranyai napilap korábbi beszámolójában -, mert az szerinte látható az elmúlt hónapok történéseiből, hogy egy gazdasági érdekcsoport folyamatosan a gyár hitelének rontásán munkálkodik, másfelől pedig azért, mert éppen ebből a körből valaki a múlt év nyarán (mint írták, a Swiss Art Kft. körülbelül egy éve adta be a védjegykérelmet) megpróbálta egy külföldi országban levédetni a maga cége számára a Zsolnay nevet. Ők éppen akkor kerültek képbe - mondta a napilapnak Cséplő Petra -, amikor ez a tudomásukra jutott, és jöttek rá arra, hogy a Zsolnay márkanév csak Magyarországon van levédve a gyár részére.

Cséplő Petra annak idején azt is közölte, nem állt szándékukban a nevet felhasználni saját cégénél, az elmúlt tíz hónapban sem tették ezt meg. A napilap azon kérdésére, hogy miért nem a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. részére védették le a márkanevet külföldön, azt mondta, éppen a Zsolnayt ért támadások miatt.

Forrás: MTI


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?