hirdetés
hirdetés

Faix: a fővárosra is terjesszék ki a Kisfaludy-pályázatot!

A főváros turizmusáért, fesztiváljaiért és arculatáért felelős Faix Csaba, a BFTK ügyvezetője szerint ez igazságtalan, és veszélyzeteti a majdani újraindulás sikerét - derül ki a 24.hu interjújából.

hirdetés

Nemrég mi is hírt adtunk arról, hogy a miniszterelnök szerint komoly a baj a budapesti turizmussal, és erre a fővárostól vár megoldást. A Fővárosi Önkormányzat azonban forráshiányra hivatkozva visszautalta a kérdést a kormány határskörébe.

Faix Csaba szerint ez nem egy turisztikai felvetés, hanem egy politikai vagy gazdaságfejlesztési, munkaerőpiaci kérdés. "Abban szívesen együtt dolgozunk a kormánnyal, hogy milyen további módokon tudna segíteni. Szeretnénk, ha a kormány által kiírt Kisfaludy-programban a fővárosi turisztikai vállalkozások is pályázhatnának, mert ez jelenleg nem elérhető a budapestiek számára, és ez így nem igazságos. Nem fair, hogy egy kaposvári idegenvezető tud állami támogatásra jelentkezni, de egy budapesti nem. Mondok egy másik példát, amivel az állam komoly segítséget tudna nyújtani a budapesti vállalkozásoknak: az Európai Unió SURE programja a munkahelyek megtartására fókuszál. Románia ebből négymilliárd eurót kapott legutóbb, Szlovákia 2,1 milliárdot. Magyarország beadta a pályázatát, de egyelőre visszadobták. Pedig milyen jó lenne az így megszerzett támogatást a budapesti turisztikai vállalkozások munkaerő-megtartására fordítani" - mondja a szakember, aki attól tart, hogy ha az újraindulásig kiürül a szektor, Budapest jelentősen veszít eddigi vonzerejéből.

Faix Csaba egyébként túlzásnak tartja a határzárat, a szakember szerint legalább egy év, amíg visszatér a normális élet. A BFTK-ügyvezető arra is rámutatott, hogy az őszi szezon kiesésével a vállalkozóknak rá kellett döbbenniük, hogy itt minimum hat hónapig nem lesz turizmus, és ezt már nem sokan bírják ki. 

Beszélt arról is, hogy addig kihasználva az időt egyebek között az MTÜ-vel közösen készítik a hiánypótló munkát: Budapest turisztikai stratégiáját. 

A rövid távú lakáskiadás szerinte fontos elem a város turisztikai kínálatában. A szabályozásának szükségességével egyetért, ebben, úgy véli a legfontosabb cél a kifehérítés, ehhez azonban a fővárosnak és a kerületeknek is hozzáférést kellene biztosítani az NTAK-hoz. Az egy ember által kiadható lakások számának maximalizálása is egy jó irány lenne, és a napok számát is érdemes lenne korlátozni - véli a szakember.

A részletes interjú itt olvasható. 

(forrás: 24.hu)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk