hirdetés
hirdetés

Klasszis TopDesign 2023: íme, egy újabb zsűritag

Pozsár Péter építész, Hello Wood-alapító a verseny indulása óta zsűritagunk. Szakmai tudásával, tűpontos megállapításaival mindig segíti a bírálatok korrektségét és magas minőségét.

hirdetés

Forrás: MOME
Forrás: MOME

Mennyire változtak az utóbbi években a hazai szállodai építészeti, belsőépítészeti megoldásai? Milyen ön szerint a hazai szállodák enteriőrjének ötletessége, eredetisége?

Számomra úgy tűnik, a legsikeresebb és leginnovatívabb szállodai projektek elsősorban felújítások, azaz inkább az újra gondolt, a kor igényeihez igazított épületekben és belső terekben jelennek meg idehaza. A historikus épületek külső homlokzati és belsőépítészeti átalakítása, esetleges bővítése, világszínvonalú eredményeket hozott, és jelenleg is több hasonló projekt van fejlesztés alatt.  Ezeknél a folytonosság, a kulturális kapcsolódások jól érzékelhetők, éppen úgy, ahogy az adott kor szellemisége. Az új építésű szállodák viszont többnyire elmaradnak a nemzetközi színvonaltól, mind koncepciójukat, mind pedig megvalósításuk módját illetően. Itt sajnos gyakran hiányzik a szellemesség vagy éppen a korszellem, ami nélkül nem jöhetnek létre hosszú távon is maradandó, jól értelmezhető építészeti értékek.

Vajon mennyire veszik figyelembe a külföldi trendeket a hazai építészek és belsőépítészek? Mintha külhonban előrébb járnának merészségben, vagy akár a fenntartható tárgyak, kellékek felhasználásában, a poénos kontrasztok megteremtésében, mint  ahazai házak esetén.

A kommunikáció globalizációjával ma minden információ azonnal elérhető, mindenki számára. Ennek okán a nemzetközi trendek soha nem látott mértékben mindenütt láthatóvá váltak. Én úgy látom, hogy  ma már Budapest tele van olyan szállodákkal és éttermekkel, amelyek a világ bármely pontján működhetnének, és bárhol megállnák helyüket.

A tulajdonosok, az üzemeltetők és a tervezők is rendelkeznek már azzal a tájékozottsággal, ami ahhoz szükséges, hogy egy-egy ilyen hely megszülethessen. Ma sokat utazunk, és személyesen ismerjük meg a világ legmeghatározóbb turisztikai célpontjait. Úgy vélem, azok a megoldások lehetnek a jövőben érdekesek, amelyek a helyi értékeket, hagyományokat, lokális sajátosságokat képesek bemutatni. Ma, amikor a világ bármely pontja gyorsan elérhető, az utazók a helyi értékeket, a finom különbségeket, a sajátosságokat keresik. Ettől válik egy hely megjegyezhetővé, igazán szerethetővé.

A mai környezetben mennyire fontos ez a verseny?  

Az elmúlt években mindenki számára egyértelművé vált, hogy a klímaváltozás nem egy jövőben bekövetkező, hanem már a mindennapjainkat is meghatározó jelenség. Ezért olyan vendégterek létrehozására érdemes törekedni, amelyek az ezzel kapcsolatos üzeneteket képesek pozitív, motiváló módon megfogalmazni.

A mi versenyünk értékrendet képvisel. Célja, hogy ezeket az értékeket a turizmus szereplői számára, illetve a széles közönségnek kommunikálják, láthatóvá tegyék a szektor eredményeit, és értékeljék a kihívásokra adott jó válaszokat. Olyan kor előtt állunk, ahol az ágazat komoly átalakuláson kell, hogy keresztül menjen. A változás és a célok megfogalmazására pedig az egyik legjobb eszköz a megmérettetés, a jó gyakorlatok bemutatása és értékelése.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk