hirdetés
hirdetés

Nyári városnéző séták Pécsett

"Lásd más szemmel a várost!" elnevezéssel nyári városnéző sétákat szervez Pécsett az Imagine csapata. Az idén 15 éves városnéző cég színes kínálatában öt olyan tematikus séta is megtalálható, melyek mind a helyiek, mind a városba látogató turisták részére biztosan számos új történetet tartogatnak. 

hirdetés

A séták Pécs rejtett, ám igazi arcát mutatják meg egy-egy szeletben, így mindenki találhat magának olyat, ami felkelti érdeklődését.

A Pécs ezer arca és a Fenn a Tettye - lenn a város sétákat a történelem búvárainak, a Bor, mámor, Pécs a jó borok szerelmeseinek, az Íme, a pécsi lányok! és a Legendás pécsiek, pécsi legendák sétákat pedig azoknak ajánlható, akiket a történetek mögött álló emberekre kíváncsiak.

Forrás: pecsma.hu
Forrás: pecsma.hu
 

A Pécs ezer arca című séta egy történelmi időutazás, hogy jobban megismerhető legyen a város. Hogyan kötődik egymáshoz a piros lámpás negyednek, a postának és zsidó közösségnek a története? Hogyan alakult át a város főterén magasodó török kori dzsámi katolikus templommá? Miért vette körül kettős várfal a várost? Ezekre és sok más titokra fény derül június 10-én 10 órakor és július 22-én 10 órakor, amikor is a város legnevesebb épületein és legnagyobb hatású alakjain keresztül ismerhető meg a város története.

A Tettye tetején megpihenve, a magával ragadó belvárosi panorámát megcsodálva látszik, hogy miként fonódik össze ennek a két városrésznek a története. A Fenn a Tettye - lenn a város című sétán, június 17-én 10 órakor és július 7-én 16 órakor ezt mutatják be. Tettye nélkül nem lenne város - hiszen ez a terület már a római és középkori évszázadokban is építőkövet biztosított a város fejlesztéséhez. S

Mi lehet a közös egy köztörvényes pénzhamisítóban, egy Zsolnay lányban, egy cukrászban és egy apácában? Mindannyian fontos nők voltak Pécs életében! Június 24-én 10 órakor az ő nyomukba ered az Íme, a pécsi lányok!. séta, amelyen szó lesz nőegyletek jótékony asszonyairól, bordélyházak örömlányairól, nevelőintézetektől, megtudhatjuk, miként alakult át a társadalmi munkamegosztás a 19. századtól, hogyan lettek a nők is egyre láthatóbb tagjai Pécs közéletének, vallási színterének vagy épp vállalkozói világának. 

Pécs városában sajátos hagyománya van annak, hogy a helyieket egyedi elnevezéssel illetik: ők a tükék, azaz szőlőtőkék. A név híven tükrözi a városnak és lakóinak a szőlőtermesztéssel és bortermeléssel összefonódott történetét. Július 22-én 14 órakor a Bor, mámor, Pécs sétán az Imagine megmutatja, hogy szinte minden sarkon boros témájú emlékekkel lehet találkozni. 

Pécs igazi "kincsesbánya". Különlegességét nemcsak a föld alatti gazdagságnak köszönheti, hanem azoknak az alkotóknak és vállalkozóknak is, akik egykor itt éltek és dolgoztak. Pécsi kesztyű, pécsi orgona, pécsi kerámia, pécsi sör - ezekkel a termékekkel és a mögöttük álló emberekkel is megismerkedhet az, aki a Legendás pécsiek, pécsi legendák című sétához csatlakozik július 8-án 10 órakor.

 

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk