hirdetés
hirdetés

Ilyen lesz a Gellért-hegyi sikló

A Tabán és a Citadella között megépülő felvonó lehetővé teszi a Gellért-hegy közútjait egyre inkább megterhelő turistabusz-forgalom akár teljes kiváltását is, ezáltal tisztább és élhetőbb környezetet teremt az érintett városrészben élők számára. A sikló fenntartható módon kapcsolja be a Gellért-hegyet a város vérkeringésébe, új turisztikai attrakcióként pedig hozzájárul a modern Budapest képének a formálásához, tovább erősítve a főváros idegenforgalmi vonzerejét – közölte a SIKLÓ-BERUHÁZÓ Kft.

hirdetés

A Gellért-hegyi felvonó bejárata a Tabán területén, a Hegyalja út alatt kialakított aluljáróból fog nyílni. A sikló az Orom utcáig, mintegy 100 méteres szakaszon a föld alatt fog közlekedni, majd innen már egy a domborzati viszonyok függvényében változó magasságú hídszerkezeten a felszín felett megy tovább egészen a Citadella sétányhoz csatlakozó, felső állomásig.

Jelenleg a beruházás építési engedélyének meghosszabbítását célzó eljárás folyik, és ezzel párhuzamosan kerülhet sor majd a fejlesztés megvalósítására létrehozott projektcég és a Fővárosi Önkormányzat között 2009-ben megkötött szerződés aktualizálására is. E szükséges jogi folyamatok lezárulása után adhatja a főváros birtokba a területet a kivitelezés céljára, amely a még hátralévő régészeti feltárások befejezésével indul el.

A Gellért-hegyi sikló megépítése már a századforduló óta foglalkoztatja az építészeket, valamint a fővárosi és a kormányzati döntéshozókat is, de csak mostanra sikerült elérni, hogy minden szükséges feltétel teljesüljön a beruházáshoz. A sikló megépítése jogi és műszaki szempontból egyaránt rendkívül komplex fejlesztés, hiszen Budapest és egész Magyarország egyik legfrekventáltabb helyszínéhez teremt majd egy új, kötöttpályás közlekedési kapcsolatot.

„A cél az, hogy a beruházás egyszerre szolgálja az ország, a főváros és a helyben élők érdekeit, a környezetvédelmi szempontok érvényesítése mellett. A sikló megépítése egyúttal igazi értékteremtő fejlesztés, hiszen fenntartható módon járul hozzá a modern, 21. századi Budapest képének a formálásához, miközben még vonzóbb városi desztinációvá emeli a fővárost a világ turisztikai térképén” – mondta el Bató Csaba, a SIKLÓ-BERUHÁZÓ Kft. ügyvezetője. "Külön öröm, hogy mind a kormány, mind pedig a Fővárosi, illetve a Budavári Önkormányzat is felismerte a beruházás jelentőségét és megtalálta szerepét a beruházás megvalósításában, példaértékű konszenzust teremtve ezzel."

A cégvezető szerint a beruházásnak köszönhetően akár teljes egészében lehetővé válik a városrész közúti forgalmát rendkívüli módon megterhelő turistabuszok kitiltása. Az idegenforgalmi szezonban naponta átlagosan 350-400 turistabusz fordul meg a Gellért-hegyen. Így a behajtási korlátozás esetleges elrendelését követően a városrész útjai biztonságosabbak lesznek, és a levegő minősége is érzékelhetően javulni fog. A közlekedés rendjének átalakítása révén jelentős zöldterület is visszanyerhető, hiszen nem lesz szükség a jelenlegi buszparkolóra a Gellért-hegy tetején. Mindezek mellett a beruházás a budapesti turizmus fejlesztésében is komoly szerepet kap, hiszen a speciálisan a helyszínre tervezett sikló önmagában is izgalmas attrakciónak ígérkezik mind a belföldi, mind a külföldi turisták számára.

A fővárosi székhelyű SIKLÓ-BERUHÁZÓ Kft. 2008-ban kezdte meg a működését projektcégként, alapításának célja a Gellért-hegyi sikló tervezése és megépítése. A magyar befektetői érdekeltségbe tartozó társaság 75 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a Gellérthegyi SIKLÓ Kft.-ben, amelyben további 25 százalék felett a Budapesti Közlekedési Központ rendelkezik, és amely projekttársaság közvetlenül felel majd a beruházás megvalósításáért.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk