A szeptember lesz az új augusztus a Balatonnál?

Az időjárás kegyes a Balatonnal és így az ott működő vállalkozásokkal: egyelőre nem zártak be a parti büfék, vendéglátóhelyek, kerthelyiségek az augusztus 20-a után is jellemző nyári hőségben.

Ez jól jön a vállalkozásoknak, ahol a strandokon tömött sorok, az üzletekben pedig a főként vacsoraidőben elkelt asztalok jelzik, hogy van még bevétel a nyárban, és a fogyasztás is élénkebb, mint ahogy azt korábban várták.

Az erősen időjárásfüggő szezonális vendéglátásban ugyanakkor több szempont szerint mérlegelnek idén a cégek. Például az energiaköltségek meredek emelkedése sok kisvállalkozást arra sarkallt, hogy a rentábilis működés érdekében a megszokottnál hamarabb bezárjon. A horribilis bérköltségek miatt is már több helyütt meggondolják, megéri-e a szeptemberbe nyúló nyitvatartás.

A kép vegyes: akad település, ahol a vendéglátósok nyertek a nyaralókon, míg a legtöbb helyen nullszaldós a szezon, de olyan vállalkozók is vannak, akik az ősszel végleg lehúzzák a rolót.

Akut problémaként lángol fel minden szezon elején a munkaerőhiány: kevés a szakképzett dolgozó, mert nagy részük elvándorolt, vagy már jó előre lekötötték őket a menőbb éttermek, de a kisegítő munkakörökbe is állandóan keresnek megbízható embereket. Idén némiképp csökkent a nyomás, mert a vendéglátósok tapasztalatai szerint az építőipar mélyrepülése miatt sokan visszatértek a korábbi munkahelyükre és már kevésbé hisztérikusak a bérigények is – az építkezéseken korábban megkeresett, napi 25-30 ezres fizetések helyett beérik kevesebbel is a szezonális munkavállalók.

"Ahhoz, hogy a Balatonnál normális, megbízható dolgozókat kapjunk, nagyon mélyen zsebbe kell nyúlni. A legtöbben minimálbéren bejelentik az alkalmazottat, és a borravalóval együtt egészítik ki a nettó pénzeket "– mondta az egyik vendéglátós Almádiban. – "Egy jó szakácsnak a közel egymilliós fizetés az egyértelműen megvan, a felszolgálók pedig legalább hatszázezret kapnak, az az alja, annyit meg kell keressenek, különben hamar lelépnek" – fűzte hozzá neve elhallgatását kérve. Mint sorolta, a konyhai dolgozók közül például egy szorgalmas, szakképzett kézilány, egy szakképzetlen, de terhelhető mosogató is megkapja zsebbe ezt az összeget.

Ezek a fizetések jellemzően kevés szünnappal járnak, a nyaralóhelyi vállalkozások üzemelése ugyanis alkalmazkodik a kereslethez: a hétvégék, ünnepnapok kevésbé számítanak pihenőidőnek.

"Ezeket a béreket egy valamirevaló vendéglátós az északi parton biztosan ki tudja termelni" – jegyezte meg a gyakorlott vállalkozó, hozzáfűzve. "Ha egy üzlet el tudja viselni a magasabb bérköltségeket, érdemes belefektetni a jó munkaerőbe, ehhez viszont forgalom is kell, ami nálunk főképp a törzsvendégekre épül. Nem a Váci utca vagyunk, hanem Siófok peremén, bár egy forgalmasabb helyen működünk, igaz, már régóta. Ezen a partszakaszon viszont évtizedekig nem történtek fejlesztések, csak az utóbbi öt-hat évben épült a part mentén több, új apartmanház, szálloda" – jegyezte meg.

Ennek köszönhetően pedig a vendégkörük is fizetőképes, stabil. Jelezte: a déli parti versenytársakhoz képest szerényebben emeltek az árakon, tavalyhoz képest összességében 14-15 százalékkal drágább az étlapjuk, ez az átlagnak a fele. Ehhez képest viszont a költségek jóval megterhelőbbek, például a beszerzés, ahol az élelmiszerárak összességében 40 százalék körül nőttek, míg a közüzemi díjak közül az áramköltségük durván a háromszorosa lett.

"Megremegett a Szép-kártya, de nem jelentősen: augusztus első felében némiképp meglátszott a forgalmon, hogy kisebb lett a Szép-kártyás költések aránya, az a pénz nyilván a kiskereskedőknél csapódott le, de nem jelentős a visszaesés, csak pár százalék" – mondta Borsi András siófoki vállalkozó annak kapcsán, hogy a fogyasztás általános élénkítésére a kormány augusztustól a hidegélelmiszerek vásárlására is bevetette a pihenőkártyát.

A jellemző éttermi fogyasztásról elmondta, hogy a magyarok költési szokásaiban nincs nagy változás: ebédidőben könnyebben étkeznek, esténként viszont megadják a módját a vacsorának. Egy vendég alkalmanként 6 ezer forintot költ átlagosan, ebben főétel, leves vagy desszert, üdítőital van. 

"Nálunk nincs szervízdíj, bár minden vendég rákérdez, mert megszokták. A borravalót elfogadjuk, az a számla 5-10 százaléka szokott lenni" – mondta.

Mint megjegyezte, a szezon végén látszik: lehetett volna még emelni az áraikon, mert így is jócskán a piaci átlag alatt vannak, de megbecsülik a vendégeiket, és így volt kiegyensúlyozott a forgalom.

A németek az unokáikat is hozzák: lerágott csont, hogy bezzeg a horvát tengerpart, és többen nem tehetik meg, hogy a Balatonnál nyaraljanak! Régen is úgy volt: akadt, aki hűtőtáskában vitte a strandra az ételt, mások minden nap étteremben esznek.

Nem kell elhallgatni: mindig is időjárásfüggő volt, de idén is megtelt a Balaton. A déli part biztosan, míg északon Füred, Tihany, Hévíz és a Badacsony környéke is tarolt a szezonban, azt mondják a kollégák – szögezte le egy másik szakmabeli Fonyódon.

A siófoki vendéglős pedig úgy tapasztalta, hogy továbbra is elmaradhatatlanok a német, osztrák vendégek, akik közül az idősödő törzsvendégeknek már az unokáik is ide járnak nyaranta, míg feltűnően sok a lengyel, szlovák, román turista is a környéken. Mint kitért rá, a másfélmilliós négyzetméteráron eladott, közeli apartmanok lakói jellemzően fizetőképes keresletet képviselnek, de a hagyományos, Zimmer Frei-magánházak vendégei is rendszeresen megfordulnak náluk. "Akad, aki a 2400 forintos menüért tér be naponta, de esténként is mindig megtelik az étterem, hétfőtől vasárnapig" – jegyezte meg Borsi András.

A teljes körképet itt olvashatja  >>

Forrás: Napi.hu


Javult a természetes fürdővizeink minősége

Javult a természetes fürdővizeink minősége 

A 2024-ben 288 természetes fürdővizet tartottak nyilván Magyarországon. Ezek közül 193 kiváló, 58 jó és 4 tűrhető minősítést kapott.
Itt a friss TKI index

Itt a friss TKI index 

2025. májusban a turisztikai cégek 70 százalék szolgáltatási árainak növekedéséről számolt be az elmúlt 3 hónapra vonatkozóan az előző év azonos időszakához mérten.
Határon átívelő turisztikai egyesület született

Határon átívelő turisztikai egyesület született 

Megalakult a Fernenet – új határon átnyúló turisztikai egyesület a Fertő-tó térségében.
Életműkiállítás a belvárosi galériában

Életműkiállítás a belvárosi galériában 

Grandiózus életműkiállítással indítja útjára a nyarat a Virág Judit Galéria.
Megújult a legendás gemenci kőkereszt

Megújult a legendás gemenci kőkereszt 

A település központi részén, az árvízvédelmi töltés mellett, az egykori keselyűsi csárda előtt álló emlékművet bárki megcsodálhatja.
Indul a Muslinca Bringakör

Indul a Muslinca Bringakör 

A Muslinca Bringakör egy ingyenes, játékos, felfedező jellegű kerékpáros kihívás.
 Érdekes belföldi úti célok a hosszú hétvégén

Érdekes belföldi úti célok a hosszú hétvégén 

Siófok a legnépszerűbb pünkösdi úti cél belföldön az egyik szállásfoglaló portál friss foglalási adatai szerint a közelgő hosszú hétvégén.
Közel félezer pályázat az idei Virágos Magyarország versenyen

Közel félezer pályázat az idei Virágos Magyarország versenyen 

Az országos környezetszépítő verseny legnépszerűbb kategóriái 2025-ben az Év főtere és az Év fasora.
 Nyugdíjasok megpróbálják beállítani Phileas Fogg rekordját

Nyugdíjasok megpróbálják beállítani Phileas Fogg rekordját 

Negyven nap, majdnem 30.000 kilométer, 3274 gyalogló.
Kulturális randevú Göcsejben

Kulturális randevú Göcsejben 

Az eseménysorozat a göcseji dombok között idén 22 településen több mint 60 programot és közel 100 élményt kínál a „fenntartható lassúság” jegyében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.