A szeptember lesz az új augusztus a Balatonnál?

Az időjárás kegyes a Balatonnal és így az ott működő vállalkozásokkal: egyelőre nem zártak be a parti büfék, vendéglátóhelyek, kerthelyiségek az augusztus 20-a után is jellemző nyári hőségben.

Ez jól jön a vállalkozásoknak, ahol a strandokon tömött sorok, az üzletekben pedig a főként vacsoraidőben elkelt asztalok jelzik, hogy van még bevétel a nyárban, és a fogyasztás is élénkebb, mint ahogy azt korábban várták.

Az erősen időjárásfüggő szezonális vendéglátásban ugyanakkor több szempont szerint mérlegelnek idén a cégek. Például az energiaköltségek meredek emelkedése sok kisvállalkozást arra sarkallt, hogy a rentábilis működés érdekében a megszokottnál hamarabb bezárjon. A horribilis bérköltségek miatt is már több helyütt meggondolják, megéri-e a szeptemberbe nyúló nyitvatartás.

A kép vegyes: akad település, ahol a vendéglátósok nyertek a nyaralókon, míg a legtöbb helyen nullszaldós a szezon, de olyan vállalkozók is vannak, akik az ősszel végleg lehúzzák a rolót.

Akut problémaként lángol fel minden szezon elején a munkaerőhiány: kevés a szakképzett dolgozó, mert nagy részük elvándorolt, vagy már jó előre lekötötték őket a menőbb éttermek, de a kisegítő munkakörökbe is állandóan keresnek megbízható embereket. Idén némiképp csökkent a nyomás, mert a vendéglátósok tapasztalatai szerint az építőipar mélyrepülése miatt sokan visszatértek a korábbi munkahelyükre és már kevésbé hisztérikusak a bérigények is – az építkezéseken korábban megkeresett, napi 25-30 ezres fizetések helyett beérik kevesebbel is a szezonális munkavállalók.

"Ahhoz, hogy a Balatonnál normális, megbízható dolgozókat kapjunk, nagyon mélyen zsebbe kell nyúlni. A legtöbben minimálbéren bejelentik az alkalmazottat, és a borravalóval együtt egészítik ki a nettó pénzeket "– mondta az egyik vendéglátós Almádiban. – "Egy jó szakácsnak a közel egymilliós fizetés az egyértelműen megvan, a felszolgálók pedig legalább hatszázezret kapnak, az az alja, annyit meg kell keressenek, különben hamar lelépnek" – fűzte hozzá neve elhallgatását kérve. Mint sorolta, a konyhai dolgozók közül például egy szorgalmas, szakképzett kézilány, egy szakképzetlen, de terhelhető mosogató is megkapja zsebbe ezt az összeget.

Ezek a fizetések jellemzően kevés szünnappal járnak, a nyaralóhelyi vállalkozások üzemelése ugyanis alkalmazkodik a kereslethez: a hétvégék, ünnepnapok kevésbé számítanak pihenőidőnek.

"Ezeket a béreket egy valamirevaló vendéglátós az északi parton biztosan ki tudja termelni" – jegyezte meg a gyakorlott vállalkozó, hozzáfűzve. "Ha egy üzlet el tudja viselni a magasabb bérköltségeket, érdemes belefektetni a jó munkaerőbe, ehhez viszont forgalom is kell, ami nálunk főképp a törzsvendégekre épül. Nem a Váci utca vagyunk, hanem Siófok peremén, bár egy forgalmasabb helyen működünk, igaz, már régóta. Ezen a partszakaszon viszont évtizedekig nem történtek fejlesztések, csak az utóbbi öt-hat évben épült a part mentén több, új apartmanház, szálloda" – jegyezte meg.

Ennek köszönhetően pedig a vendégkörük is fizetőképes, stabil. Jelezte: a déli parti versenytársakhoz képest szerényebben emeltek az árakon, tavalyhoz képest összességében 14-15 százalékkal drágább az étlapjuk, ez az átlagnak a fele. Ehhez képest viszont a költségek jóval megterhelőbbek, például a beszerzés, ahol az élelmiszerárak összességében 40 százalék körül nőttek, míg a közüzemi díjak közül az áramköltségük durván a háromszorosa lett.

"Megremegett a Szép-kártya, de nem jelentősen: augusztus első felében némiképp meglátszott a forgalmon, hogy kisebb lett a Szép-kártyás költések aránya, az a pénz nyilván a kiskereskedőknél csapódott le, de nem jelentős a visszaesés, csak pár százalék" – mondta Borsi András siófoki vállalkozó annak kapcsán, hogy a fogyasztás általános élénkítésére a kormány augusztustól a hidegélelmiszerek vásárlására is bevetette a pihenőkártyát.

A jellemző éttermi fogyasztásról elmondta, hogy a magyarok költési szokásaiban nincs nagy változás: ebédidőben könnyebben étkeznek, esténként viszont megadják a módját a vacsorának. Egy vendég alkalmanként 6 ezer forintot költ átlagosan, ebben főétel, leves vagy desszert, üdítőital van. 

"Nálunk nincs szervízdíj, bár minden vendég rákérdez, mert megszokták. A borravalót elfogadjuk, az a számla 5-10 százaléka szokott lenni" – mondta.

Mint megjegyezte, a szezon végén látszik: lehetett volna még emelni az áraikon, mert így is jócskán a piaci átlag alatt vannak, de megbecsülik a vendégeiket, és így volt kiegyensúlyozott a forgalom.

A németek az unokáikat is hozzák: lerágott csont, hogy bezzeg a horvát tengerpart, és többen nem tehetik meg, hogy a Balatonnál nyaraljanak! Régen is úgy volt: akadt, aki hűtőtáskában vitte a strandra az ételt, mások minden nap étteremben esznek.

Nem kell elhallgatni: mindig is időjárásfüggő volt, de idén is megtelt a Balaton. A déli part biztosan, míg északon Füred, Tihany, Hévíz és a Badacsony környéke is tarolt a szezonban, azt mondják a kollégák – szögezte le egy másik szakmabeli Fonyódon.

A siófoki vendéglős pedig úgy tapasztalta, hogy továbbra is elmaradhatatlanok a német, osztrák vendégek, akik közül az idősödő törzsvendégeknek már az unokáik is ide járnak nyaranta, míg feltűnően sok a lengyel, szlovák, román turista is a környéken. Mint kitért rá, a másfélmilliós négyzetméteráron eladott, közeli apartmanok lakói jellemzően fizetőképes keresletet képviselnek, de a hagyományos, Zimmer Frei-magánházak vendégei is rendszeresen megfordulnak náluk. "Akad, aki a 2400 forintos menüért tér be naponta, de esténként is mindig megtelik az étterem, hétfőtől vasárnapig" – jegyezte meg Borsi András.

A teljes körképet itt olvashatja  >>

Forrás: Napi.hu


A szakma reagálása a SZÉP-kártya felhasználásának változásáról

A szakma reagálása a SZÉP-kártya felhasználásának változásáról 

A SZÉP-kártya felhasználási szabályainak 2025. január elsejei módosítása milyen hatással lehet a hazai turizmus és vendéglátás szektorra?
Vitézy Dávid 5 pontba szedte, miért hintették be sóval Budapest marketingcégét

Vitézy Dávid 5 pontba szedte, miért hintették be sóval Budapest marketingcégét 

A közlekedési szakértőként elhíresült politikus legfrissebb Facebook bejegyzésében részletesen beszámol arról, miért tartotta fontosnak, hogy a 2025. évi költségvetésben megvonják a főváros marketingügynökségének, a Budapest Brand forrásainak nagy részét.
Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló

Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló 

Október végén robbant a hír, hogy lebontás fenyegeti a Körszállót, hivatalos nevén a Hotel Budapestet, most újabb részletek derültek ki.
Márciusban életre kel a rakpart

Márciusban életre kel a rakpart 

Télen kell készülni a nyárra, idén is lesz rakpartnyitás, nem is akárhogy – írta a főpolgármester a Facebook-oldalán csütörtökön.
Szlovák-magyar összefogás Somoskő és Salgó váránál

Szlovák-magyar összefogás Somoskő és Salgó váránál 

Közösen dolgozik Salgótarján és a szlovákiai Sátorosbánya önkormányzata, valamint a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum Somoskő és Salgó várainak értékmentésén európai uniós támogatással.
Egyelőre két hazai síterep működik, de hétvégén nyithat a többi is

Egyelőre két hazai síterep működik, de hétvégén nyithat a többi is 

Szerdán több helyen hullott néhány centiméter hó, de ez még nem elegendő a sípályák üzemeltetéséhez.
Globális rendezvényiparági előrejelzés 2025-re

Globális rendezvényiparági előrejelzés 2025-re 

Egy friss tanulmány áttekintést ad a globális rendezvényágazat idei évi kilátásairól, trendjeiről.
Így kerülte ki egy budapesti apartmankomplexum az Airbnb tilalmat

Így kerülte ki egy budapesti apartmankomplexum az Airbnb tilalmat 

A Király utcai Central Passage Társasház már megtalálta a módját, hogy továbbra is szálláshelyként működhessenek a lakásai.
Izgalmas kiállítás Füreden, a magyarok egyik nagy festőjének műveiből

Izgalmas kiállítás Füreden, a magyarok egyik nagy festőjének műveiből 

Egy híres magyar művész képei az űrben és David Bowie szívében is helyet kaptak. Most alkotásaival a Balatonra csalogatják a turistákat. A Vasarely kiállítás január 18-tól március 9-ig lesz látható Balatonfüreden.
Miniszteri ígéret: június 30-ára megnyílhat ismét a miskolctapolcai barlangfürdő

Miniszteri ígéret: június 30-ára megnyílhat ismét a miskolctapolcai barlangfürdő 

Az ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.