Milyen biztosítást kössünk 2024-ben?

Az életünk kiszámíthatatlan pillanatok sorával van tele, amelyek sok esetben komoly pénzügyi terhet jelenthetnek. Szerencsére manapság számtalan biztosítási konstrukció közül választhatunk, akár az autónk, az otthonunk, az egészségünk vagy szeretteink védelme érdekében keresünk egy átfogó ajánlatot.

Kiemelt fontosságú, hogy ilyen szemmel is átgondoljuk, mire lehet szükségünk a jövőre nézve, ezért jelen cikkünkben segítünk megérteni a kockázatviselési formák jelentőségét, miközben népszerű biztosítási lehetőségeket is bemutatunk.

Biztosítás - a váratlan balesetek és a pénzügyek tudatos kezelésének garanciája

Amikor az életünkre gondolunk, egyfajta védekező mechanizmusként a legtöbben igyekszünk elhessegetni a balesetekkel, felmerülő problémákkal kapcsolatos képzeteinket. Ezzel a hozzáállással azonban épp, hogy nagyobb veszélybe sodorhatjuk magunkat, hisz köztudott, az ördög nem alszik, és természetesen a legváratlanabb pillanatban érkezik.

Az ilyen hideg zuhanyként érkező nehézségek esetén hatalmas segítséget nyújtanak a ma elérhető, különféle biztosítások, biztosítási csomagok, így egy káreset alkalmával legalább az anyagiakon nem kell törni a fejünket. Tehát az eltérő kockázatviselési formák célja, hogy a szerződésbe foglalt feltételek szerint pénzügyi védelmet nyújtsanak nekünk és a családunk számára. A hangsúly minden esetben a hirtelen érkező, váratlan eseményekre összpontosul, ugyanis az előre látható kockázatokra egyik biztosítás sem nyújt fedezetet.

Jövőtervezési szándékkal érdemes általában a többféle kockázatot tartalmazó, minél széleskörűbb ajánlatokat végignézni, amelyek hosszú távon segítenek az anyagi helyzetünk biztosításában.

3+1 népszerű biztosítási forma, amely jelentős segítséget nyújthat

A fenti gondolatmenetet követve, most olyan általános és közkedvelt biztosítási formákat ismertetünk röviden, amelyek a leginkább megtérülnek egy baleset vagy káreset alkalmával.

1. Balesetbiztosítás és kockázati életbiztosítás a család védelme tükrében

Nagyon sokszor látni arra példát, hogy egy hirtelen szerencsétlenség következtében a családi élet a feje tetejére áll, és a kiadások nagymértékben megnövekednek. Épp ezért az egyik legjelentősebb védelmi szolgáltatásnak 2024-ben is a balesetbiztosítások és a kockázati életbiztosítások számítanak, amelyekkel legalább az anyagi terheket levehetjük a szeretteink válláról.

A balesetbiztosítások kifejezetten széles fedezeti palettával rendelkeznek, pénzügyi támogatást biztosítanak:

  • maradandó egészségkárosodás,
  • baleseti műtét
  • égési sérülés,
  • csonttörés,

valamint hosszas kórházi tartózkodás esetére is. Tekintve, hogy betegszabadság és táppénz esetén a keresetünk nagy százalékától elesünk, a biztosítás révénkapott fix összegű juttatás rengeteget jelenthet a lábadozás alatt.

Bár vannak balesetbiztosítások, amelyek a halálesetekre is kitérnek, de az ilyen tragikus kimenetelű helyzetekben elsősorban a kockázati életbiztosítások segítenek a biztosított hozzátartozói számára. Természetesen ez a típusú kockázatviselés is kiegészülhet egyéb fedezeti elemekkel (kiegészítő biztosításokkal), amelyek például súlyos betegség vagy rokkantság után is térítenek.

Fontos megjegyezni, hogy sem a balesetbiztosítások, sem a kockázati életbiztosítások nem alkalmazhatóak megtakarításra vagy befektetési célra.

2. Lakásbiztosítással az ingatlan és ingóságok megóvásáért

Egy saját ingatlan megszerzése, legyen szó lakásról vagy családi házról, az egyik legnagyobb mérföldkő - ráadásul egy hosszú távú befektetés - az ember életében. Ebből kifolyólag mindig kézenfekvő döntés otthonbiztosítással védeni azt, hiszen egy káreset alkalmával akár több milliós veszteségünk keletkezhet.

Általánosságban véve, ezek a konstrukciók kitérnek az ingatlanban található vagyontárgyak (ingóságok), és olykor még a biztosítást megkötő személy, és annak családtagjainak védelmére is. Az alapcsomagok leggyakrabbban a természeti katasztrófák (árvíz, földcsuszamlás, földrengés), viharok, tűzesetek okozta káreseteket fedezik, de amit kevesen tudnak, még a csőtörések alkalmával is rendelkezésre állnak.

Emellett vannak biztosítók, amelyek alapfedezetként kezelik a lopáskárt, üvegkárt és a vandalizmust, de ha nem, akkor kiegészítő szolgáltatásként ugyanúgy ki lehet választani őket. Célszerű tüzetesen összehasonlítani az eltérő társaságok ajánlatait, mert mára már az extra fedezeti elemek típusai kifejezetten széleskörűek, arról nem beszélve, hogy a kombinált csomagok javarészt ár-érték arányban is jobban alternatívát kínálnak.

3. Nyugdíjbiztosítás az időskori öngondoskodás jegyében

Mindenki életében elérkezik az a pont, hogy a pénzügyi helyzetét idős korára is fel kell mérnie. Tekintve, hogy hazánkban egyre kevesebb dolgozó szolgálja ki a nyugdíjasokat, a nyugdíjcélú öngondoskodás egyre nagyobb szerepet játszik a jövőtervezés szempontjából.

Ahhoz, hogy időskorban se kelljen nélkülözni, napjainkban három államilag támogatott előtakarékossági formával biztosíthatjuk az anyagi jólétünket. Ez nem más, mint a(z):

  • nyugdíjbiztosítás,
  • önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP),
  • nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ).

A három konstrukció eltérő struktúrával - tehát más és más előnyökkel és hátrányokkal rendelkezik -, közös nevezőjük azonban, hogy a megtakarítási időszakok végét az összes esetben az aktuálisan meghatározott nyugdíjkorhatár jelenti.

+1 Üzleti utazás vagy családi vakáció? Utasbiztosítást se felejtsünk el kötni!

Végül, de nem utolsó sorban nem szabad elfeledkezni a speciális utasbiztosításokról sem, hiszen váratlan balesetek egy üzleti út vagy egy családi, baráti vakáció alkalmával, külföldön is történhetnek. Ilyen módon az országhatáron kívül is lehetőségünk van 24 órán át elérhető orvosi asszisztencia szolgáltatásra, sürgősségi ellátásra - vagy a helyzettől függően - egészségügyi hazaszállításra, anélkül, hogy a saját pénztárcánkból kellene fizetni az így felmerülő költségeket.

A meglévő biztosítások felülvizsgálatával mindig naprakészek maradhatunk

Amennyiben biztosítást kötünk, nagyon fontos, hogy időről időre - legalább évente - felülvizsgáljuk a meglévő szerződésünk részleteit. Egyrészt a piacon megjelenő konstrukciókat folyamatosan a fogyasztói igényekhez igazítják, így könnyen megtörténhet, hogy később sokkal jobb, személyre szabottabb ajánlatra bukkanhatunk kedvezőbb árakon.

Emellett egy megállapodás az ingatlanunk vagy vagyontárgyaink értéknövekedésével is elavulttá válhat, ezért a szerződésmódosítás vagy egy teljesen új biztosítás megkötése kulcsfontosságú lépést jelenthet a pénzügyeinkre nézve.

Összegezve: elengedhetetlen, hogy a biztosításainkat időszakosan, legfőképp a biztosítási évforduló közeledtével naprakészen felülbíráljuk!

 


Négy év után újra felbukkant a titokzatos Esernyős Ember

Négy év után újra felbukkant a titokzatos Esernyős Ember  

Ezúttal a soproni Tűztorony tetején tűnt fel.
Már látogatható a londoni Dívák & Ikonok utazókiállítás a Zene Házában

Már látogatható a londoni Dívák & Ikonok utazókiállítás a Zene Házában  

Soha ennyi nemzetközi és magyar sztárt bemutató tárlat nem volt még itthon látható.
Arisztokratikus, prémium minőségű natúrkozmetikumok modern embereknek

Arisztokratikus, prémium minőségű natúrkozmetikumok modern embereknek 

Sokunk álma, hogy megtaláljuk azt a bőrápolási rutint, amely által a legkisebb erőfeszítéssel, minimális ráfordított idővel, luxusélményben részesülhetünk nap mint nap. A Qreme megteremtette számunkra ezt a világot.
Nemzetközi építészeti díjat nyert a KÖZTI két projektje

Nemzetközi építészeti díjat nyert a KÖZTI két projektje 

A Balatonfüred Kongresszusi Központ és a Veszprémi Zöld Város is elismerésben részesült.
Ropogós rezesek, fontos kérdések és nemzetközi ízek az újbudai parkünnepen

Ropogós rezesek, fontos kérdések és nemzetközi ízek az újbudai parkünnepen 

Június 2-án rajtol a Bárka fesztivál a Feneketlen-tó partján.
Cápa kerül horogra a Dunában?

Cápa kerül horogra a Dunában? 

Nagyon úgy tűnik, hogy a hír igaz! Nem kacsa.
Kibővítették a tokaji bringa-túra programját

Kibővítették a tokaji bringa-túra programját 

Az elmúlt években megyehatáron túlról, Budapestről, sőt külföldről, Japánból és Svájcból is volt résztvevő az ingyenes túrán.
Pünkösdi szezonnyitó, izgalmas bulik - vár a Plázs

Pünkösdi szezonnyitó, izgalmas bulik - vár a Plázs 

Siófok pünkösdi szezonnyitóján, május 17. és 20. között megtelik élettel a Siófoki Nagystrand, színes családi programokkal, légi bemutatóval, óriás akadálypályával, balatoni borokkal és gasztrovásárral várják az érdeklődőket.
Szuperprodukció érkezik Budapestre

Szuperprodukció érkezik Budapestre 

Június elsején nyílik meg a BOK csarnokban a LUFILAND szuperprodukció, amely 500 000 környezetbarát lufi felhasználásával hívja világkörüli utazásra a látogatókat.
Everguest: idén szintet lép az utazási kedv

Everguest: idén szintet lép az utazási kedv 

Friss felmérés, amelyet a turisztikai tanácsadó és technológiai cég készített és tett közzé.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.