Új adventi turisztikai termék születhet

Az adventi szezon különleges turisztikai termékévé válhatna a jövőben az idén már ötödik alkalommal megrendezett keszthelyi 100 Hungarikum Bormustra.

A Goldmark Károly Művelődési Központ a Da Bibére Zalai Borlovagrenddel, a Pannon Egyetem Georgikon Kar Kertészeti Tanszékével és egy helyi borkereskedéssel összefogva azért indította el és szervezi ma is a programot, hogy a borászati szakma és a nagyközönség számára is megfelelő fórumot, ismerkedési lehetőséget biztosítson a hazai nemesítésű és a tradicionálisan magyarnak tartott szőlőfajták, illetve a belőlük készített borok bemutatásához. A programmal egyben tisztelegni akarnak a városhoz kötődő kiemelkedő szőlőnemesítő, dr. Bakonyi Károly emléke előtt.

A rendezvény fő attrakciója évről évre a kóstolási lehetőség. Az idén 72 szőlőfajtából és mintegy száz pincéből, pincészetből összesen 207 fajta bort kóstolhatott volna végig mindenki a program hat órája alatt, ha bírja erővel. A borok többsége hazánkban nemesített szőlőfajtákból készült. Köztük volt a már világszerte elterjedt cserszegi fűszeres is, amit Bakonyi Károly 1960-ban Irsai Olivér és piros tramini keresztezésével állított elő. Más, már népszerűbb fajták között több termelőtől is kóstolhattak az érdeklődők például a vulcanus, a rózsakő, a barátcsuha, a zengő, a zenit szőlőfajták boraiból. A nemesített fajták többsége azonban jórészt csak a szűkebb szakma előtt, sőt egyes esetekben eddig csak a nemesítők előtt volt ismert. Volt néhány olyan bor is, ami az idei bormustrán szerepelt először a nyilvánosság előtt, így a Bakonyi Károly által a kékfrankosból és a Dunatájból keresztezett Bendeguz. Ugyancsak a még ismeretlenebb, de sokat ígérő fajták közé tartozik a program szakmai vezetőjének, dr. Kocsis Lászlónak a rajnai rizlingből és a cabernet sauvignonból előállított albacab nevű fehér fajtája és az ugyanettől a szülőpártól származó, vörösbort adó kékszőlője, a cabrio.

Az úgymond ősi magyar fajtákból is hatalmas volt a választék a Kárpát-medence minden jelentősebb szőlőtermő vidékéről, és a más tájakról származó, de az utóbbi évszázadban nálunk optimális körülményeket találó szőlők is szép számmal képviseltették magukat.

A borászatok többségét a Balatoni Borrégió ismert pincészetei, szakmai műhelyei adták, de Villányból, Tokajból és más borvidékekről is sok neves termelő bora szerepelt a kínálatban.

Az idei mustrán több mint százötvenen vettek részt. A kóstolási sorba rendezett borok között a helyi vendéglátós szakközépiskola diákjai és a fajtákról készített leírások segítették a válogatást. A tervek szerint jövőre már az interneten elérhető, illetve okostelefonokra is letölthető anyaggal teszik még hatékonyabbá az eligazodást a hatalmas kínálatban.

A résztvevők a kóstolás mellett előadásokat is hallhattak több más mellett a pezsgőkészítésről, a hordógyártásról és Bakonyi Károly nemesítői munkásságáról, valamint megnézhették a Wylyan Bogyólé címkepályázat tíz évének válogatott anyagát.

Az egyik szervező, Osvald Bálint, a művelődési központ igazgató-helyettese elmondta, a rendezvénnyel kapcsolatban eddig még nem igazán tapasztaltak jelentősebb érdeklődést a helyi és környékbeli szálláshelyek és más turisztikai szolgáltatók részéről, de így is több nagyobb borbarát társaság keresi fel őket évről-évre visszatérve Veszprémből, Tolnáról, Böhönyéről és más településekről. Ha a turisztikai szolgáltatók részéről igény lenne rá, szívesen együttműködnének velük, hisz a szükséges kapacitással rendelkeznek, és a rendezvény minősége, egyedisége megfelelő alap lehetne egy az adventi időszakhoz illő turisztikai program kialakításához.


Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények

Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények 

Az idei évben különös figyelmet kap a Balaton négyévszakos turizmusa, míg a nemzetközi vendégek közül Szlovákia mutatkozik be különleges gasztronómiájával és kulturális örökségével.
 Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon

Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon 

Látványos nemzetközi snowboard-verseny, tökéletes hó és minden pályán zavartalan nyitvatartás várja a sízőket a hétvégén Mátraszentistvánon.
Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban

Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban 

Egy nappal hosszabb lesz a STRAND Fesztivál.
NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés

NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés 

Visszavonják a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet, amely a szálláshely-minősítési tevékenységhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak szabályozását célozta.
Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen 

A Skanzen házaiba ugyan még nem térhetünkk be, de sétálhatunk, túrázhatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó 75 hektáros területen.
Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából

Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet

Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet 

Az Utazás kiállítás szakmai napján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében megrendezésre kerülő konferencián a hazai turizmus szereplői osztották meg tapasztalataikat.
Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban

Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban 

A Mezőgazdasági Múzeum szervezői egyedülálló farsangi kalandra hívják a családokat 2025. március 1-jén a Vajdahunyad várába. Egy napra gyermekeinkből lehet tehenész, lovász, gabonatermesztő vagy szatócsboltos.
PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások

PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások 

A hazai cégvezetők 70 százaléka számít globális gazdaság gyorsulására, 60 százalék a hazai gazdasággal kapcsolatban is optimistán nyilatkozott, míg saját vállalata növekedésében mindössze 39 százalék bízik.
Így zajlott a jubileumi BCEFW

Így zajlott a jubileumi BCEFW 

A Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) az elmúlt években a régió egyik legjelentősebb divateseményévé vált, a 15. szezon pedig minden eddiginél színesebb programmal és új nemzetközi együttműködésekkel ünnepelte a közép-európai divatot február 10-16. között.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.