Új adventi turisztikai termék születhet

Az adventi szezon különleges turisztikai termékévé válhatna a jövőben az idén már ötödik alkalommal megrendezett keszthelyi 100 Hungarikum Bormustra.

A Goldmark Károly Művelődési Központ a Da Bibére Zalai Borlovagrenddel, a Pannon Egyetem Georgikon Kar Kertészeti Tanszékével és egy helyi borkereskedéssel összefogva azért indította el és szervezi ma is a programot, hogy a borászati szakma és a nagyközönség számára is megfelelő fórumot, ismerkedési lehetőséget biztosítson a hazai nemesítésű és a tradicionálisan magyarnak tartott szőlőfajták, illetve a belőlük készített borok bemutatásához. A programmal egyben tisztelegni akarnak a városhoz kötődő kiemelkedő szőlőnemesítő, dr. Bakonyi Károly emléke előtt.

A rendezvény fő attrakciója évről évre a kóstolási lehetőség. Az idén 72 szőlőfajtából és mintegy száz pincéből, pincészetből összesen 207 fajta bort kóstolhatott volna végig mindenki a program hat órája alatt, ha bírja erővel. A borok többsége hazánkban nemesített szőlőfajtákból készült. Köztük volt a már világszerte elterjedt cserszegi fűszeres is, amit Bakonyi Károly 1960-ban Irsai Olivér és piros tramini keresztezésével állított elő. Más, már népszerűbb fajták között több termelőtől is kóstolhattak az érdeklődők például a vulcanus, a rózsakő, a barátcsuha, a zengő, a zenit szőlőfajták boraiból. A nemesített fajták többsége azonban jórészt csak a szűkebb szakma előtt, sőt egyes esetekben eddig csak a nemesítők előtt volt ismert. Volt néhány olyan bor is, ami az idei bormustrán szerepelt először a nyilvánosság előtt, így a Bakonyi Károly által a kékfrankosból és a Dunatájból keresztezett Bendeguz. Ugyancsak a még ismeretlenebb, de sokat ígérő fajták közé tartozik a program szakmai vezetőjének, dr. Kocsis Lászlónak a rajnai rizlingből és a cabernet sauvignonból előállított albacab nevű fehér fajtája és az ugyanettől a szülőpártól származó, vörösbort adó kékszőlője, a cabrio.

Az úgymond ősi magyar fajtákból is hatalmas volt a választék a Kárpát-medence minden jelentősebb szőlőtermő vidékéről, és a más tájakról származó, de az utóbbi évszázadban nálunk optimális körülményeket találó szőlők is szép számmal képviseltették magukat.

A borászatok többségét a Balatoni Borrégió ismert pincészetei, szakmai műhelyei adták, de Villányból, Tokajból és más borvidékekről is sok neves termelő bora szerepelt a kínálatban.

Az idei mustrán több mint százötvenen vettek részt. A kóstolási sorba rendezett borok között a helyi vendéglátós szakközépiskola diákjai és a fajtákról készített leírások segítették a válogatást. A tervek szerint jövőre már az interneten elérhető, illetve okostelefonokra is letölthető anyaggal teszik még hatékonyabbá az eligazodást a hatalmas kínálatban.

A résztvevők a kóstolás mellett előadásokat is hallhattak több más mellett a pezsgőkészítésről, a hordógyártásról és Bakonyi Károly nemesítői munkásságáról, valamint megnézhették a Wylyan Bogyólé címkepályázat tíz évének válogatott anyagát.

Az egyik szervező, Osvald Bálint, a művelődési központ igazgató-helyettese elmondta, a rendezvénnyel kapcsolatban eddig még nem igazán tapasztaltak jelentősebb érdeklődést a helyi és környékbeli szálláshelyek és más turisztikai szolgáltatók részéről, de így is több nagyobb borbarát társaság keresi fel őket évről-évre visszatérve Veszprémből, Tolnáról, Böhönyéről és más településekről. Ha a turisztikai szolgáltatók részéről igény lenne rá, szívesen együttműködnének velük, hisz a szükséges kapacitással rendelkeznek, és a rendezvény minősége, egyedisége megfelelő alap lehetne egy az adventi időszakhoz illő turisztikai program kialakításához.


Éttermi cigányzenei pályázat: nem élhetünk muzsikaszó nélkül

Éttermi cigányzenei pályázat: nem élhetünk muzsikaszó nélkül 

Június 1-től akár 140 zenekar muzsikája szólhat országszerte a vendéglők, kávéházak és bisztrók teraszain.
NGM: áprilisban ennyivel többet költöttek a SZÉP-kártya tulajdonosok

NGM: áprilisban ennyivel többet költöttek a SZÉP-kártya tulajdonosok 

2025. január-április között a SZÉP-kártya feltöltések összértéke meghaladta a 169 milliárd forintot.
Teknősök az úton – a közlekedők segítségét kérik a természetvédők

Teknősök az úton – a közlekedők segítségét kérik a természetvédők  

Előfordulhat, hogy a teknősök a kertekbe is betévednek, ahol az ott élő kutyák nehezíthetik meg a dolgukat.
Milyen lesz az idei szezonkezdés a Balatonnál?

Milyen lesz az idei szezonkezdés a Balatonnál? 

Munkaerőhiány, elöregedő vállalkozói kör, megnövekedett költségek és rövidülő nyári főszezon – ezekkel a nehézségekkel kell szembenézni a balatoni vállalkozóknak.
Tizenötezres tömeg vasárnap a Népligetben

Tizenötezres tömeg vasárnap a Népligetben 

Három hónapostól a kilencvenévesig minden korosztály  részt vett a jubileumi eseményen.
Még jelentkezhet a tokaji művészeti pályázatra!

Még jelentkezhet a tokaji művészeti pályázatra! 

Június 15-ig várják a mozaikterveket.
MDDÜ: „Kerülj Képbe! – Év Felfedezettje” felhívás idei győztesei

MDDÜ: „Kerülj Képbe! – Év Felfedezettje” felhívás idei győztesei 

A felhívásra országszerte 13 szakképzési intézményből, közel 50 pályaművel jelentkeztek a 3-7 fős csapatokat alkotó.
Jön a Társasjátékok Éjszakája

Jön a Társasjátékok Éjszakája 

Június 7-én országszerte számos egyedi programmal várják a társasjáték-rajongókat.
Múzeumok Éjszakáján ezt a helyszínt ne hagyja ki!

Múzeumok Éjszakáján ezt a helyszínt ne hagyja ki! 

Ugyanis annyira különleges és sosem látogatható – ha most kitárul a kapuja, érdemes felkeresni.
Aranyáron kelnek el művei világszerte – most alkotásai a Városligetben láthatók

Aranyáron kelnek el művei világszerte – most alkotásai a Városligetben láthatók 

Világsiker után hazai premier: a festő, akit London, New York és Hongkong is ünnepel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.