Új adventi turisztikai termék születhet

Az adventi szezon különleges turisztikai termékévé válhatna a jövőben az idén már ötödik alkalommal megrendezett keszthelyi 100 Hungarikum Bormustra.

A Goldmark Károly Művelődési Központ a Da Bibére Zalai Borlovagrenddel, a Pannon Egyetem Georgikon Kar Kertészeti Tanszékével és egy helyi borkereskedéssel összefogva azért indította el és szervezi ma is a programot, hogy a borászati szakma és a nagyközönség számára is megfelelő fórumot, ismerkedési lehetőséget biztosítson a hazai nemesítésű és a tradicionálisan magyarnak tartott szőlőfajták, illetve a belőlük készített borok bemutatásához. A programmal egyben tisztelegni akarnak a városhoz kötődő kiemelkedő szőlőnemesítő, dr. Bakonyi Károly emléke előtt.

A rendezvény fő attrakciója évről évre a kóstolási lehetőség. Az idén 72 szőlőfajtából és mintegy száz pincéből, pincészetből összesen 207 fajta bort kóstolhatott volna végig mindenki a program hat órája alatt, ha bírja erővel. A borok többsége hazánkban nemesített szőlőfajtákból készült. Köztük volt a már világszerte elterjedt cserszegi fűszeres is, amit Bakonyi Károly 1960-ban Irsai Olivér és piros tramini keresztezésével állított elő. Más, már népszerűbb fajták között több termelőtől is kóstolhattak az érdeklődők például a vulcanus, a rózsakő, a barátcsuha, a zengő, a zenit szőlőfajták boraiból. A nemesített fajták többsége azonban jórészt csak a szűkebb szakma előtt, sőt egyes esetekben eddig csak a nemesítők előtt volt ismert. Volt néhány olyan bor is, ami az idei bormustrán szerepelt először a nyilvánosság előtt, így a Bakonyi Károly által a kékfrankosból és a Dunatájból keresztezett Bendeguz. Ugyancsak a még ismeretlenebb, de sokat ígérő fajták közé tartozik a program szakmai vezetőjének, dr. Kocsis Lászlónak a rajnai rizlingből és a cabernet sauvignonból előállított albacab nevű fehér fajtája és az ugyanettől a szülőpártól származó, vörösbort adó kékszőlője, a cabrio.

Az úgymond ősi magyar fajtákból is hatalmas volt a választék a Kárpát-medence minden jelentősebb szőlőtermő vidékéről, és a más tájakról származó, de az utóbbi évszázadban nálunk optimális körülményeket találó szőlők is szép számmal képviseltették magukat.

A borászatok többségét a Balatoni Borrégió ismert pincészetei, szakmai műhelyei adták, de Villányból, Tokajból és más borvidékekről is sok neves termelő bora szerepelt a kínálatban.

Az idei mustrán több mint százötvenen vettek részt. A kóstolási sorba rendezett borok között a helyi vendéglátós szakközépiskola diákjai és a fajtákról készített leírások segítették a válogatást. A tervek szerint jövőre már az interneten elérhető, illetve okostelefonokra is letölthető anyaggal teszik még hatékonyabbá az eligazodást a hatalmas kínálatban.

A résztvevők a kóstolás mellett előadásokat is hallhattak több más mellett a pezsgőkészítésről, a hordógyártásról és Bakonyi Károly nemesítői munkásságáról, valamint megnézhették a Wylyan Bogyólé címkepályázat tíz évének válogatott anyagát.

Az egyik szervező, Osvald Bálint, a művelődési központ igazgató-helyettese elmondta, a rendezvénnyel kapcsolatban eddig még nem igazán tapasztaltak jelentősebb érdeklődést a helyi és környékbeli szálláshelyek és más turisztikai szolgáltatók részéről, de így is több nagyobb borbarát társaság keresi fel őket évről-évre visszatérve Veszprémből, Tolnáról, Böhönyéről és más településekről. Ha a turisztikai szolgáltatók részéről igény lenne rá, szívesen együttműködnének velük, hisz a szükséges kapacitással rendelkeznek, és a rendezvény minősége, egyedisége megfelelő alap lehetne egy az adventi időszakhoz illő turisztikai program kialakításához.


A Velencei-tó gyorsabban melegszik, mint a levegő

A Velencei-tó gyorsabban melegszik, mint a levegő 

Megvizsgálták, hogy a tó mely évszakban melegedett a legjobban, és ez mennyire függ a levegő hőmérsékletétől.
Értékes műalkotások és ékszerek Balatonfüreden

Értékes műalkotások és ékszerek Balatonfüreden 

A Balatonhoz költözik a művészeti világ krémje.
A pop királyának relikviája Budapesten

A pop királyának relikviája Budapesten 

Különleges relikviával lepi meg a Madame Tussauds Budapest Michael Jackson rajongótáborát.
Új vezető a Magyar Turisztikai Ügynökségnél

Új vezető a Magyar Turisztikai Ügynökségnél 

Váratlan vezetőváltás történt a Magyar Turisztikai Ügynökségnél.
Jön Budapest egyetlen éjszakai félmaratonja

Jön Budapest egyetlen éjszakai félmaratonja 

A futóest különlegessége abban rejlik, hogy minden táv napnyugtakor, garantáltan sötétben indul.
A hazai kreatív tervezői szakma is képviseltette magát a rangos filmes gálán

A hazai kreatív tervezői szakma is képviseltette magát a rangos filmes gálán 

Június 21-én a MOZ.GO Magyar Mozgókép Fesztivál a Balatonfüred Kongresszusi Központban.
Idén nyáron is fesztiválhangulat a veszprémi Gyárkertben

Idén nyáron is fesztiválhangulat a veszprémi Gyárkertben 

A nyár folyamán hétvégenként a hazai zenei élet kiemelkedő előadói, legendái lépnek majd színpadra.
Teljes a STRAND Fesztivál zenei programja

Teljes a STRAND Fesztivál zenei programja 

Bejelentették a teljes zenei programot a STRAND Fesztivál szervezői.
Halló, itt a Kiscelli Múzeum!

Halló, itt a Kiscelli Múzeum! 

A telefonálás történetébe nyújt bepillantást a Kiscelli Múzeum legújabb időszaki kiállítása.
Úszóünnep a Lágymányosi-öbölben

Úszóünnep a Lágymányosi-öbölben 

Közel 2000 úszóval rekordot döntött a 3. MOL Campus Öbölúszás.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.