A város, ahol Puskást ismerik, és az árusok beszélnek pár magyar szót

Ez is eljött. Megnézhettem végre a piramisokat, az emberi kultúra egyik legnagyobb fejleményét, és közben meg lehetett érteni azt is, hogy ezek a csodás építmények miért sok ezer ártatlan ember hátán valósulhattak meg. Laptársunk, a Privátbankár Világjáró rovatának munkatársa Egyiptom fővárosában járt.

Kairó és több más népszerű ottani úti cél közvetlen járattal elérhető Budapestről, az egyik fapados nagyjából 15-20 ezer forintot kér az odaútért. A beutazáshoz érvényes útlevél kell és vízumot is kell venni. Az út maga valamivel több, mint három óra, belépéskor arra is fel kell készülni, hogy a vízum bemutatásán felül egy bevándorlási adatlapot is ki kell tölteni. A járat az aránylag új Szfinx repülőtérre közlekedik, ami a belvárostól valamivel kevesebb, mint egy órás autóútra van.

Kairó / Forrás: Depositphotos
Kairó / Forrás: Depositphotos

A helyi különlegességek végigkóstolásakor a néhai Anthony Bourdain nyomdokaiba léptünk. Az egyik hagyományos fogás a koshari, Kairó egyik legendás éttermében lényegében nem is készítenek mást, ebből a fogásból viszont százával adnak el nap mint nap. A koshari egy vegetáriánus fogás, amiben van rizs, tészta, lencse és csicseriborsó, vagyis egy igazi szénhidrát bomba, amivel könnyen jól lehet lakni, hiába nincs benne hús.

Egyiptom egyik legfontosabb bevételi forrása a turizmus. A szektor az ország lakosságának több mint 12 százalékának ad megélhetést, a csúcson közel 12,5 milliárd dollárt, a GDP 11 százalékának megfelelő összeget biztosítva. 

Itt alig lehet kettőt lépni, hogy ne találja meg a turistát valamilyen árus, vagy ne kínálná fel valaki idegenvezetői szolgálatait, akkor is, ha erre senki nem kérte. Az első kérdés az árustól, hogy honnét vagy. Tudni fogja a Puskást, vagy a felesége magyar. Az első dolgot ingyen adja, de a másodikat, amit ránk tol, kifizetteti. Ha nem olyasmi, ami érdekel és tetszik, sétáljunk csak tovább.

A teljes írást laptársunk, a Privátbankár Világjáró rovatában olvashatják.

 


A madridiak Balatonja a magyarok kedvence

A madridiak Balatonja a magyarok kedvence  

A magyarok körében azért is lett népszerű a terület, mert más spanyol régiókhoz képest jóval könnyebben megközelíthető.
Hatalmas veszteségekre készül a párizsi kulturális szektor az olimpia miatt

Hatalmas veszteségekre készül a párizsi kulturális szektor az olimpia miatt 

 „Mi vagyunk a nagy vesztesek” – mondják a párizsi kulturális szektorban dolgozók.
Az Etna továbbra sincs nyugton - lezárták Catania repterét

Az Etna továbbra sincs nyugton - lezárták Catania repterét 

Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.
Prémium úti cél Törökországban

Prémium úti cél Törökországban 

A török félsziget a hírességek kedvenc "prémium” úti célja.
Pompeii, a betemetett város

Pompeii, a betemetett város 

A kapun belépve megcsap a történelem szaga – a hatalmas kövekkel kirakott utcákat járva úgy érzem magam, mintha egy időgép visszavitt volna az ókorba.
Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb

Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb  

A Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviselete a következő információt küldte szerkesztőségünkbe.
Magyarok nélkül megállna Ausztria

Magyarok nélkül megállna Ausztria 

Tíz év alatt több mint a duplájára nőtt a magyarok létszáma Ausztriában, ami napjainkban már meghaladja a 107 ezret.
Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban

Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban 

Ha a nyaralást Horvátországba tervezi, mindenképp érdemes felfedezni az Adriai-tengeren található természeti kincseket.
Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban

Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban 

A borravaló megítélése kultúránként és nemzetenként változó: ami az egyes országokban szokás, az egy másikban akár sértés is lehet. 
Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában

Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában 

Linz kirobbanóan sikeres a magyar látogatók körében is.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.