A legjobbak között versenyezhet a magyar bártender

A világ egyik legkülönlegesebb bártender-versenye a Nikka Perfect Serve. Ennek londoni döntőjében méri össze tudását Európa legjobbjaival Csigo Krisztián.

A Nikka Perfect Serve verseny az egyik legizgalmasabb, bártenderek számára rendezett verseny, mivel jóval többet és mást is mér, mint a tökéletes koktél elkészítését. Azt vegyük alapnak. Mi történik akkor egy ilyen versenyen? Elképesztően izgalmas körülmények között itt olyan élethelyzeteket szimulálnak a zsűritagok, amelyek bármikor előfordulhatnak egy bárban.

Az alaphelyzet

Megérkezik a bárba a túlterhelt, munka utáni whiskey-re vágyó vállalatvezető, a színház előtti koktélra két barátnő, mindeközben beesik az útikonyvét szorongató, kíváncsi turista is. Mindegyik mást és máshogy szeretne, talán nem is ugyanarra a zenére vágynak, de szívesen váltanának pár szót a bártenderrel. Aki ilyenkor jóval több lesz, mint egy szakember, aki italokat készít. Pszichológus és coach, mediátor és lobbista, aki elsimít és kellemessé teszi mindenki számára a “bárélményt”, legyenek ők vendégei a bárnak akár csak 10 percre vagy egy egész estére.

A verseny

Csigo Krisztián a Boutiq' Bar színeiben november 23-án Londonban azután indulhat a Nikka Perfect Serve-ön, hogy megnyerte az előselejtezőt Pozsonyban, ahol Csehország, Szlovákia és Magyarosrzág legjobbjai közül került ki győztesen. Ilyen előselejtezőből összesen 10 db-ot rendeztek májustól novemberig Európa szerte. Így Krisztián, a Boutiq bártendere angol, olasz, francia, belga, dán, svájci, görög, német és svéd kollégái között indul a londoni versenyen.

A Nikka Perfect Serve versenyen egyébként leginkább a bártender kommunikációs képességeit, kisugárzását, helyzetfelismerő- és kezelő képességét figyelik a bizonyos szerepeket eljátszó zsűritagok. Az elkészített italt is rábízzák a versenyzőre, ám a névadóra való tekintettel a Nikka whiskey-k kínálatából kell választania és 15 perc alatt 3 italt elkészítenie.

A Nikka whiskey kalandos és romantikus története

A márka eredete még az 1920-as évekre vezethető vissza, amikor is Masataka Taketsuru, egy szakékészítő család sarja belevágott az első japán whiskey elkészítésébe. Természetesen egy skót tanulmányút is az állomások között szerepelt, ahonnan Rita Cowannel tért haza, aki felesége és egyben múzsája is lett. A 30-as években saját cégük lett, majd nőtt és fejlődött a márka, a japán mentalitásra jellemző roppant elhivatott és perfekcionista módon, amit mi sem tükröz jobban, minthogy az alapító három évig kereste a legtökéletesebb vizet a termékekhez. A ma használatos nevet 1952-től viseli a whiskey, és 2001-től van jelen egyre dinamikusabban az európai piacon is.

A budapesti hátország

A Boutiq’Bart 2008-ban Nagy Zoltán és Kocsis Lilla Londonból hazatérve nyitotta meg, az utazásaik során tapasztalt gazdag koktélkultúra hatására. Bárjukban folyamatos a pezsgés, hiszen versenyek, továbbképzések és szakmai fórumok helye is egyben, rendszeresen hívnak bártendereket a világ minden tájáról, akik Budapestre hozzák a legizgalmasabb koktélokat. Nagy Zoltán maga is tanít, a nála megforduló baristák és bártenderek rendre nyerik a hazai és nemzetközi versenyeket. A Boutiq’ útmutató a hazai piacon, a legtöbb újdonsággal, meglepő ízkombonációval és roppant gazdag választékkal leginkább itt találkozhatunk. 2012-ben úgy választották be a világ legjobb 50 bárja közé, hogy egészen addig nemhogy magyar, de kelet-európai bárt sem jelöltek. A World's 50 Best Bars rangos szakmai elismerés, amelyet az 1972 óta a Londonban megjelenő Drinks International szaklap alapított.


Súlyos baleset  egy spanyol síközpontban

Súlyos baleset egy spanyol síközpontban 

A baleset a síközpont sífelvonóján történt, egyelőre harminc sérültről tudni, akik közül tizenheten nagyon súlyos állapotban vannak.
Észak-Korea egyik városába már mehetnek turisták

Észak-Korea egyik városába már mehetnek turisták 

Észak-Korea bejelentette, hogy Raszon, az orosz és kínai határ közelében fekvő város, újra megnyílik a külföldi turisták előtt.
Ennyien utaztak Rász el-Haimába 2024-ben

Ennyien utaztak Rász el-Haimába 2024-ben 

A Rász el-Haima Turisztikai Hivatal (RAKTDA) friss adatai szerint a vendégéjszakák száma rekordszintet ért a tavalyi évben.
Fő utazási trendek az elmúlt és az idei évben

Fő utazási trendek az elmúlt és az idei évben  

Nagyobb sportesemények, menő zenei programok, inspiráló lassú utak, alternatív úti célok.
Idén Casanova bűvöletében születik újjá a Velencei Karnevál

Idén Casanova bűvöletében születik újjá a Velencei Karnevál  

Velence idén még a szokásosnál is különlegesebb karnevált rendez: 18 napos ünnep február 14-től március 4 -ig tart a város csatornáin, hídjain és terein.
Merre indulnak idén az amerikai turisták?

Merre indulnak idén az amerikai turisták? 

Ha ma Amerika szóba kerül, a Los Angeles-i szörnyű tűzvész vagy Trump beiktatása a fő téma.
Újra népszerűek az utazási irodák?

Újra népszerűek az utazási irodák?  

A Z generáció tagjainak 38 százaléka nem online foglal.
Indul a bécsi báli szezon –  fokozott rendőri biztonsági intézkedések

Indul a bécsi báli szezon – fokozott rendőri biztonsági intézkedések 

Az osztrák rendőrség tagjai több mint egy hónapon át fokozottan védik a parketten keringőzőket. A báli szezon csúcseseményét, a bécsi operabált idén február 27-én tartják.
Megnyílt Közép-Európa legnagyobb turisztikai szakvására, az ATB

Megnyílt Közép-Európa legnagyobb turisztikai szakvására, az ATB 

Az esemény idén is különleges élményt kínál a „világ körüli utazás négy nap alatt” mottó jegyében.
Horvátországi adatok  magyar vendégérkezésekről

Horvátországi adatok magyar vendégérkezésekről 

 Az adatokból az is kiderült, hogy nemcsak a nyári hónapokban választják úti célul az országot.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.