Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban

Minden országnak megvan a saját borravaló szokása és kultúrája. Míg bizonyos országokban méltányolják, sőt elvárják a borravalót, máshol egyáltalán nem olyan automatikus. A megfelelő összeg sok tényezőtől függ, de van néhány általános irányelv, amelyet érdemes figyelembe venni, ha nyaralni indulunk.

A borravaló megítélése kultúránként és nemzetenként változó: ami az egyes országokban szokás, az egy másikban akár sértés is lehet. 

Borravalót először a 17. századi Anglia kocsmáiban adtak, amikor a vendégek pénzt csúsztattak a pincérnek „gyorsaságuk biztosítására” (angolul: to insure promptitude) azaz röviden T.I.P.- innen ered az angol megnevezés.  Aztán az 1890-es évek végén megjelentek az Egyesült Államokban a borravalók elleni mozgalmak, sokan ugyanis úgy gondolták, hogy a borravaló ellenkezik az ország eszméivel és hozzájárul a pénzügyileg magasabb osztálytól függő "szolga" osztály kialakulásához. 

Azóta mindenesetre eltelt pár év. Az USA-ban például teljesen általánossá vált az intézmény, a mediterrán országok éttermeiben szervíz díj kerül felszámításra (olaszul servizio, franciául service, spanyolul servicio), ami általában benne van az árban, míg Európa északi és keleti részén a számla kevésbé valószínű, hogy tartalmazza.

Sok mindentől függ a borravaló mértéke
Sok mindentől függ a borravaló mértéke
Fotó: depostiphotos

A borravaló mértéke függ a szolgáltatás minőségétől, a hely árfekvésétől, a számla nagyságától.

Hazánkban az a szokás, hogy a számla 10%-át hagyjuk ott borravalóként, a szomszédos és a nyaralók körében igen népszerű Horvátországban viszont ennél többet szokás adni, akár 15%-ot, és ha bankkártyával fizetünk, akkor is illik készpénzben borravalót adni.

Franciaországban általában 15% a borravaló mértéke és távozáskor szokták ott hagyni az asztalon, Görögországban a nálunk is szokásos 10%, de ők a számla fizetésekor adják, olvasható a Blikk idevonatkozó cikkében. 

Mint írják, Olaszországban az általánosan elfogadott 5-10% szervízdíjként a számla végösszege tartalmazza. Spanyolországban és Portugáliában szintén 5-10% körül szokás adni.

 

 


DZT: íme, az innovatív MI-influenszer

DZT: íme, az innovatív MI-influenszer 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) elindítja első MI-influenszer projektjét és ezáltal egy további szinten is felhasználja a mesterséges intelligenciát az úticél Németország nemzetközi marketingjében.
Mozart egykori otthona moziteremmé alakult

Mozart egykori otthona moziteremmé alakult 

A KINOLINO elnevezésű gyermek filmfesztiválnak először ad otthont moziként a híres bécsi zeneszerző egykori otthona.
Portugália turisztikai kínálata Budapest szívében

Portugália turisztikai kínálata Budapest szívében 

A rendezvényen közel harminc portugál turisztikai szolgáltató mutatta be legújabb ajánlatait, a résztvevők megismerkedhettek a portugál kulturális örökséggel, gasztronómiával, valamint a különböző régiók által kínált élményekkel, helyszínekkel, hotelekkel.
Megjelent Ausztria síkalauza

Megjelent Ausztria síkalauza 

Több mint 200 síterülettel, aktuális árakkal és tippekkel.
Mesterséges Intelligencia a gyakorlatban – podcastban elmesélve

Mesterséges Intelligencia a gyakorlatban – podcastban elmesélve 

Novemberben egy kísérleti jellegű adással jelentkezett a népszerű Dunakavicsok turisztikai podcast.
Föld alatti bunkervilág,  kommunista építészeti emlékek és mediterrán gasztronómia

Föld alatti bunkervilág, kommunista építészeti emlékek és mediterrán gasztronómia 

íme, mindezeket rejti az egykori kommunista ország fővárosa, Tirana.
Bécs köszöni, de nem kér a Black Friday-őrületből

Bécs köszöni, de nem kér a Black Friday-őrületből 

Narancshét vs. Black Friday – ez Bécs fenntartható válasza a vásárlási lázra.
 Firenze betiltja a kulcsdobozokat és  az idegenvezetők hangszóróit

Firenze betiltja a kulcsdobozokat és az idegenvezetők hangszóróit  

Firenze is lépéseket tesz a túlturizmus visszaszorítására, és olyan intézkedéseket vezet be, mint például a rövid távú bérbeadók által használt kulcsdobozok és az idegenvezetők hangszóróinak betiltása.
Vendée Globe: Weöres Szabolcs megjavította a vitorláját, folytatja a versenyt

Vendée Globe: Weöres Szabolcs megjavította a vitorláját, folytatja a versenyt 

A magyar versenyzőnek sikerült megjavítania sérült vitorláját, és folytatja a földkerülő vitorlásversenyt.
Közép-Európa legszebb karácsonyi vásárainak kaleidoszkópja

Közép-Európa legszebb karácsonyi vásárainak kaleidoszkópja 

Közép-Európa legszebb adventi vásárai idén is megnyitják kapuikat, hogy ízekkel, illatokkal, zenével és különleges programokkal varázsolják el az oda látogatókat.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.