Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban

Minden országnak megvan a saját borravaló szokása és kultúrája. Míg bizonyos országokban méltányolják, sőt elvárják a borravalót, máshol egyáltalán nem olyan automatikus. A megfelelő összeg sok tényezőtől függ, de van néhány általános irányelv, amelyet érdemes figyelembe venni, ha nyaralni indulunk.

A borravaló megítélése kultúránként és nemzetenként változó: ami az egyes országokban szokás, az egy másikban akár sértés is lehet. 

Borravalót először a 17. századi Anglia kocsmáiban adtak, amikor a vendégek pénzt csúsztattak a pincérnek „gyorsaságuk biztosítására” (angolul: to insure promptitude) azaz röviden T.I.P.- innen ered az angol megnevezés.  Aztán az 1890-es évek végén megjelentek az Egyesült Államokban a borravalók elleni mozgalmak, sokan ugyanis úgy gondolták, hogy a borravaló ellenkezik az ország eszméivel és hozzájárul a pénzügyileg magasabb osztálytól függő "szolga" osztály kialakulásához. 

Azóta mindenesetre eltelt pár év. Az USA-ban például teljesen általánossá vált az intézmény, a mediterrán országok éttermeiben szervíz díj kerül felszámításra (olaszul servizio, franciául service, spanyolul servicio), ami általában benne van az árban, míg Európa északi és keleti részén a számla kevésbé valószínű, hogy tartalmazza.

Sok mindentől függ a borravaló mértéke
Sok mindentől függ a borravaló mértéke
Fotó: depostiphotos

A borravaló mértéke függ a szolgáltatás minőségétől, a hely árfekvésétől, a számla nagyságától.

Hazánkban az a szokás, hogy a számla 10%-át hagyjuk ott borravalóként, a szomszédos és a nyaralók körében igen népszerű Horvátországban viszont ennél többet szokás adni, akár 15%-ot, és ha bankkártyával fizetünk, akkor is illik készpénzben borravalót adni.

Franciaországban általában 15% a borravaló mértéke és távozáskor szokták ott hagyni az asztalon, Görögországban a nálunk is szokásos 10%, de ők a számla fizetésekor adják, olvasható a Blikk idevonatkozó cikkében. 

Mint írják, Olaszországban az általánosan elfogadott 5-10% szervízdíjként a számla végösszege tartalmazza. Spanyolországban és Portugáliában szintén 5-10% körül szokás adni.

 

 


Elsüllyedt Hurghada partjainál egy turistákat szállító tengeralattjáró

Elsüllyedt Hurghada partjainál egy turistákat szállító tengeralattjáró 

Egyiptomban történt a baleset, hatan meghaltak a jelentések szerint.
Szlovák-magyar határátkelők lezárása

Szlovák-magyar határátkelők lezárása 

Szlovákia ideiglenesen lezárja a kisebb határátkelőket Magyarország felé.
Üzleti tárgyalás a síneken – különvonattal Kassára a MICE Express-szel

Üzleti tárgyalás a síneken – különvonattal Kassára a MICE Express-szel 

Ilyen még nem volt, pedig zseniális ötlet: üzleti találkozó a síneken!
Thaiföld szigorít a vízummentességen

Thaiföld szigorít a vízummentességen 

Egyre több külföldi végez illegális munkát vagy üzleti tevékenységet turistaként bejelentkezve.
Csalódást keltő turistalátványosságok – van köztük magyar

Csalódást keltő turistalátványosságok – van köztük magyar 

Egy friss kutatás szerint a világ legelismertebb turistalátványosságai közül több is messze elmarad a látogatók elvárásaitól.
Illegális turisztikai apartmanok Madridban

Illegális turisztikai apartmanok Madridban 

A szaktárca vizsgálata szerint a különböző online platformokon 16 335 apartmant hirdetnek turisztikai céllal, de csak 1131 rendelkezik engedéllyel.
Mi a közös pont a Maldív-szigetek és Szoboszlai Dominik csapatában?

Mi a közös pont a Maldív-szigetek és Szoboszlai Dominik csapatában? 

A Visit Maldives beszállt a az elitfutball világába.
Napi látogatói limit Comino szigetén

Napi látogatói limit Comino szigetén 

Málta apró szigete, Comino már jó ideje a túlturizmus áldozata. A hatóságok most lépnek az ügyben.
A macska, „aki” megmentett egy japán vasútállomást

A macska, „aki” megmentett egy japán vasútállomást 

2007-ben a Wakayama Vasúttársaság vezetői úgy döntöttek, hogy egy macskát neveznek ki a Kishi állomás segédállomásfőnökévé, amely zseniális üzleti húzásnak bizonyult.
Életre szóló kaland Új-Zélandon

Életre szóló kaland Új-Zélandon 

A pályázatok benyújtására idén áprilisban nyílik ismét lehetőség.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.