Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban

Minden országnak megvan a saját borravaló szokása és kultúrája. Míg bizonyos országokban méltányolják, sőt elvárják a borravalót, máshol egyáltalán nem olyan automatikus. A megfelelő összeg sok tényezőtől függ, de van néhány általános irányelv, amelyet érdemes figyelembe venni, ha nyaralni indulunk.

A borravaló megítélése kultúránként és nemzetenként változó: ami az egyes országokban szokás, az egy másikban akár sértés is lehet. 

Borravalót először a 17. századi Anglia kocsmáiban adtak, amikor a vendégek pénzt csúsztattak a pincérnek „gyorsaságuk biztosítására” (angolul: to insure promptitude) azaz röviden T.I.P.- innen ered az angol megnevezés.  Aztán az 1890-es évek végén megjelentek az Egyesült Államokban a borravalók elleni mozgalmak, sokan ugyanis úgy gondolták, hogy a borravaló ellenkezik az ország eszméivel és hozzájárul a pénzügyileg magasabb osztálytól függő "szolga" osztály kialakulásához. 

Azóta mindenesetre eltelt pár év. Az USA-ban például teljesen általánossá vált az intézmény, a mediterrán országok éttermeiben szervíz díj kerül felszámításra (olaszul servizio, franciául service, spanyolul servicio), ami általában benne van az árban, míg Európa északi és keleti részén a számla kevésbé valószínű, hogy tartalmazza.

Sok mindentől függ a borravaló mértéke
Sok mindentől függ a borravaló mértéke
Fotó: depostiphotos

A borravaló mértéke függ a szolgáltatás minőségétől, a hely árfekvésétől, a számla nagyságától.

Hazánkban az a szokás, hogy a számla 10%-át hagyjuk ott borravalóként, a szomszédos és a nyaralók körében igen népszerű Horvátországban viszont ennél többet szokás adni, akár 15%-ot, és ha bankkártyával fizetünk, akkor is illik készpénzben borravalót adni.

Franciaországban általában 15% a borravaló mértéke és távozáskor szokták ott hagyni az asztalon, Görögországban a nálunk is szokásos 10%, de ők a számla fizetésekor adják, olvasható a Blikk idevonatkozó cikkében. 

Mint írják, Olaszországban az általánosan elfogadott 5-10% szervízdíjként a számla végösszege tartalmazza. Spanyolországban és Portugáliában szintén 5-10% körül szokás adni.

 

 


Kiderült, mikor érdemes repülőjegyet venni

Kiderült, mikor érdemes repülőjegyet venni 

Ha tavasszal szeretnénk utazni, akkor közeli úti célra még vehetünk kedvező árú repülőjegyet.
Ausztria 2024-es turisztikai eredményei

Ausztria 2024-es turisztikai eredményei 

Ausztria számára 2024 különösen sikeres év volt a közép-kelet-európai piacokon.
Utazás Kiállítás 2025: Ciprus, ahol a kultúra és a természet találkozik

Utazás Kiállítás 2025: Ciprus, ahol a kultúra és a természet találkozik 

Mutatós vendégszámok, az igazi profik ősszel indulnak a szigetre.
Járatlan utakon: felfedezésre váró úti célok Franciaországban

Járatlan utakon: felfedezésre váró úti célok Franciaországban 

Vajon szüksége van marketingre a világ egyik leglátogatottabb országának, amely több esetben az overtourismmal is küzd?
Túlzsúfoltság a velencei karneválon

Túlzsúfoltság a velencei karneválon 

Valentin nap hétvégéjén hatalmas tömegű turista áradat lepte el a velencei utcákat és hidakat újabb aggodalmakat keltve a helyiekben.
Jelentős vásárok Brnó-ban a világ szakembereinek

Jelentős vásárok Brnó-ban a világ szakembereinek 

A 2025-ös év ismét gazdagá vásárprogramot hoz a brnó-i vásárterületre, tele nagy jelentőségű eseményekkel különöző iparágak és egyéb szakterületek számára.
Kultúrális központ lehet a spanyol festő szülőháza Sevillában

Kultúrális központ lehet a spanyol festő szülőháza Sevillában 

Kulturális központtá alakítaná Diego Velázquez (1599-1660) világhírű spanyol festő sevillai szülőházát az épületet megvásároló befektetői csoport.
Melyik a jó választás? –10 °C-ban fagyoskodni vagy +16 °C-ban napfürdőzni?

Melyik a jó választás? –10 °C-ban fagyoskodni vagy +16 °C-ban napfürdőzni? 

Az elsőt Budapesten mérik, a második pedig Málta szigetén a most jellemző hőmérséklet.
A jövő fesztiválja Bécsben

A jövő fesztiválja Bécsben 

Áprilisban Bécs ad otthont Európa legnagyobb, a jövő munkahelyeivel foglalkozó rendezvényének.
Rakonczay Gábor 1300 kilométerre a céltól az óceán-átkenuzáson

Rakonczay Gábor 1300 kilométerre a céltól az óceán-átkenuzáson 

A 44 éves magyar sportoló közösségi oldalán ad mindennap helyzetjelentést, de az érdeklődők online is nyomon tudják követni a hajóját.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.