Jön az országos kerékpárosbarát hétvége

Jön az országos kerékpárosbarát hétvége 

Szeptember 16-án és 17-én országszerte vehetünk részt a kerékpárosbarát hétvégén, ahol nem csak biciklisbarát szolgáltatásokat vehetünk igénybe és a szövetség annak, aki kerékpáros túrát szervez.
Több mint 545 ezer biciklit szállítottak a magyar vonatokon tavaly

Több mint 545 ezer biciklit szállítottak a magyar vonatokon tavaly 

A kerékpáros jegy- és bérleteladások száma 13,4 százalékkal nőtt egy év alatt, tavaly több mint 545 ezer biciklit szállítottak a vonatokon. A legtöbb bringás Győr és Mosonmagyaróvár között, Budapest és a Velencei-tó menti állomások, illetve Siófok között utazik; a Dunakanyar felé a szobi és a köztes váci, dunakeszi és felsőgödi állomások is népszerű úti célok. 
Biztonságos bécsi biciklizésben bízva

Biztonságos bécsi biciklizésben bízva 

2021-től biciklis játszótéren gyakorolhatják a biztonságos bringázást a bécsi gyerekek. A különböző pályákon olyan akadályokon kell átkerekezniük, amelyekkel a való életben is találkoznak: kockakövön, villamossínen, járdaszegélyen. Gyakorolhatnak a saját biciklijükkel, de kölcsönözhetnek is bringát.
Mi kell a kerékpárosoknak?

Mi kell a kerékpárosoknak? 

Egy kerékpáros számára fontos, hogy útja során legyenek megállópontok, WC-k, árnyékot, vagy az esőtől védelmet adó pihenőhelyek, szervizpontok, ahol vizet tud venni. Ennek a rendszernek a kiépítése egy négy lépcsős kétmilliárd forint keretösszegű fejlesztés során fog megvalósulni. A Magyar Turisztikai Szövetség zártkörű sajtóreggelijén jártunk.
A kerékpársport, a turizmus és az országmárka kapcsolata

A kerékpársport, a turizmus és az országmárka kapcsolata 

A biciklisek jól költő turisták, viszonylag kevés dolgot hordanak magukkal, amire szükségük van, azt megvásárolják. Hogyan hatnak a turizmusra és hogyan lehet számukra számára megfelelő szolgáltatásokat nyújtani? A többi között ezekről beszélgettük a Magyar Turisztikai Szövetség zártkörű sajtóreggelijén. 

Kerékpárszállítási próbaüzem 

Jelenleg Budapesten a HÉV vonalakon, a fogaskerekűn (60-as villamoson), a 65-ös, 165-ös és 212-es autóbuszon, a 77-es trolibuszon, valamint az 56-os, 59-es és 61-es villamoson, továbbá a Dunai hajókon (D11, 12) és kompon (D14) lehet kerékpárt szállítani. A budapesti közösségi közlekedési járatokon eddig bevezetett kerékpárszállítási lehetőségek tovább bővülnek: európai példákhoz hasonlóan, a lifttel akadálymentesen elérhető M4-es metróban – kísérleti jelleggel – a BKK a BKV-val együttműködésben elindítja a kerékpárszállítás tesztelését.
Átadták a Fertő-Balaton kerékpáros túraútvonalat

Átadták a Fertő-Balaton kerékpáros túraútvonalat 

Révész Máriusz kerékpározásért és aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a Fertőd - Celldömölk - Hévíz - Keszthely kerékpáros túravonal avatásán beszédet mondott, majd el is indult a mintegy130 kilométeres távon - írta meg a kisalföld.hu.
Négymilliárd kerékpárútra

Négymilliárd kerékpárútra 

Négymilliárd forint keretösszeggel pályázati felhívás jelent meg kerékpárutak létesítésére, felújítására a Pest megyei önkormányzatoknak - közölte Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.
Átbringázná az ötödik kerületet?

Átbringázná az ötödik kerületet? 

A Magyar Kerékpárosklub megpróbál megoldást nyújtani a belváros lég- és zajszennyezettségére valamint  balesetveszélyességére. Ehhez a kerékpáros közlekedés népszerűsítésén túl a biciklisek érdekvédelméből is oroszlánrészt vállalnak. Ennek részeként tavasszal kerületi egyeztetés-sorozat indult, melynek legutóbbi találkozóján felvetődött, hogy a Váci utca keresztirányú biciklis átjárhatóvá tételével javuljna a Duna és a Kiskörút közti közlekedés. 
Forgalmi javaslatok a bulinegyedben

Forgalmi javaslatok a bulinegyedben 

A Magyar Kerékpárosklub egy, a Szimpla kertben tartott fórum után levelet írt a VII. kerület főépítészének, melyben komplex megoldást javasoltak Erzsébetváros legforgalmasabb területének élhetőbbé tételére.

Biciklisbarát fejlesztések Kiskunhalason 

Megkezdődnek Kiskunhalason, a TOP-3.1.1-16-BK1-2017-00013 azonosító számú, „Komplex közlekedésfejlesztési intézkedések Kiskunhalason” projekt keretében történő útfelújítások. Kerékpárosbarát fejlesztési intézkedések keretében 2 településrész közlekedési úthálózatának kerékpárosbarát alakítása történik kerékpárforgalmi létesítmény építésével.

4 híd, 2 rakpart és az Andrássy út. Mi lehet ez? 

Április 22-én a tabánból indul az I Bike Budapest bringás felvonulás, ami örömtekerés a város legszebb részein, egyben demonstráció a belváros forgalomcsillapításáért, a rakpartok és a hidak bringázhatóbbá tételéért, a Városligetben pedig az Olof Palme sétány megmentéséért. 

„A kerékpársport fel tud zárkózni" 

Ahogyan a múlt héten megírtuk, egy március elején megjelent kormányhatározat szerint, idén a Magyar Kerékpáros Szövetség fejlesztési céljainak megvalósítására a költségvetésből 200 millió forint többlet támogatás jut. Az MKSZ a támogatást nem fordíthatja a napi működésre, hanem csak a szövetség sportágfejlesztési stratégiájában meghatározott célokra. Ilyen cél a hazai versenyek színvonalának emelése, az utánpótlás-nevelés, az edző- és sportszakember képzés fejlesztése vagy a kommunikáció javítása. Az infrastruktúra fejlesztése, a pályák építése és színvonalának javítása másik forrásból várható. A támogatás kapcsán dr. Princzinger Péterrel, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnökével beszélgettünk. Ez egy rövid kedvcsináló, a teljes cikket ne felejtse el elolvasni a Turizmus & Vendég áprilisi számában!

Mostantól ingyen teherbiciklizhet Bécsben 

Bécsben mostantól bárki ingyen kölcsönözhet magának teherbiciklit. Egyelőre hét cargobike áll a lakosok rendelkezésére, de szeptembertől tizenegy teherbringából áll majd a flotta. 

Itt épülhetnek új kerékpárutak az országban 

Két év alatt 473 kilométernyi kerékpárút épülhet körülbelül 23,81 milliárd forintból.

Bejött a közbringarendszer a vidéki városoknak 

Egyre népszerűbb vidéken a közösségi kerékpáros közlekedés, a legrégebbi az esztergomi, a legnagyobb pedig Győrben működik, de a kölcsönzési díjak, a hozzáférési lehetőségek és az informatikai rendszerek országszerte különböznek.

Ingyen adnak biciklit Londonban 

Látszólag a bicikli nem a legjobb hirdetési felület, hacsak nincs egy megfelelő méretű sárhányó rajta.

A videójáték és a bicikli ihlette az első két hazai ibis Styles szállodát 

Az ibis Styles hivatalosan is megnyitotta első két szállodáját Magyarországon: az egyik ház dizájnja a retró videójátékok jegyében fogant, a másikban minden a kerékpározás körül forog. Az ünnepélyes megnyitón a finom falatok mellett biciklis akrobaták bemutatóját is élvezhettük.    

Több száz kilométernyi kerékpárutat hoz az új uniós ciklus 

A 2014-2020-as uniós ciklusban mintegy 760 kilométernyi kerékpározással összefüggő fejlesztés lesz - mondta  Becsey Zsolt közlekedésért felelős helyettes államtitkár az idei Balatonkör rendezvényén szombaton a kormány.hu tudósítása szerint.

A szerb határig vezet Románia leghosszabb kerékpárútja 

Temesváron megnyitották a kerékpárosok előtt Románia leghosszabb kerékpárútját, amely a Bega csatorna töltésén vezet a bánsági várostól Románia és Szerbia határáig - közölte szerdán az Agerpres hírügynökség.

Levegőből víz biciklivel 

Bár a sport és a víz „elválaszthatatlan jóbarátok”, a nagy ismeretlenben töltött kalandozások során kiüresedőfélben lévő palackunk utántöltése olykor vesződséggel járhat – olvasható a Foodbeast cikkében. Kristof Retezar, a bécsi Iparművészeti Egyetem formatervező hallgatója éppen emiatt állt elő a „biciklimeghajtású önfeltöltő vizespalack” ötletével.

A tengerben és kukákban is búvárkodik a világjáró magyar házaspár 

30 ezer biciklizett kilométer és 30 ország közel 3 és fél év alatt. Ez Zita és Árpád eddigi mérlege, akik 2011-ben a fejükbe vették, hogy körbekerékpározzák a világot.

Új kerékpártárolók országszerte a vasútállomásokon 

A kiegészítő vasúti szolgáltatások bővítésével és a bringázás növekvő népszerűségével a budapesti pályaudvarokon is előtérbe került a kerékpártárolók kiépítése. Húsz új bringatámasz szolgálja a biciklivel érkező és továbbinduló utasokat immár a Keleti pályaudvaron is. A fővárosban tavasszal a Déli, a Nyugati és a kelenföldi pályaudvaron épültek kerékpártárolók.

Önmagát lakatolja le az ellophatatlan kerékpár 

Három chilei mérnökhallgató kalapoz pénzt a Kickstarteren, hogy megalkothassák az ellophatatlan biciklit - írja az Adweek.

Népszerű a nyilvános BuBitesztelés 

Annyira, hogy két óra alatt betelt az ezer tesztelői hely.

Hosszabb útvonalon tekerhetünk 

Csaknem nyolc kilométer hosszú szakasszal bővült Nyíregyháza kerékpárút-hálózata, a fejlesztéssel ötven kilométerre nőtt a hálózat teljes hossza a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen - közölte a nyírségi nagyváros polgármesteri hivatalának sajtófőnöke kedden az MTI-vel.

Így játszhatja ki a bringatolvajokat 

Fontos a lakattípus és a helyszínválasztás, de az sem mindegy, hogy otthonunkban hol és hogyan tároljuk a kerékpárt.

Bringázz a barokkba! 

Tárlatvezetés, bringás fotózás és barokk zene várja mindazokat, akik szombat este csatlakoznak a Budapesti Fesztiválzenekar, a Néprajzi Múzeum és a Hungarian Cycle Chic rendhagyó, két helyszínes, Bringázz a barokkba! elnevezésű programjához.

Ráültek a márkák a bringadivatra 

Egyre divatosabb a biciklizés, ezért az underground divatmárkák mellett a nagy cégek is megpróbálnak ráülni a hullámra. Ki, mit tesz, hogy bicajosabb legyen?

Kötelező lehet a biciklirendszám Ausztriában 

A javaslatot ellenzők felvetik azt is, hogy nem kellene mindenkit pluszkiadással sújtani, amiért néhány kerékpáros nem tud viselkedni és túl vadul teker.

91 nap alatt a Föld körül – kerékpárral! 

Új világrekord született: 91 nap és 18 alatt körbetekerte a világot egy brit biciklista!

Kerekezze körbe Makót Szentpéteri Csillával! 

Az Utazás kiállításon debütált Makó város új reklámfilmje, melyen a település szülötte, Szentpéteri Csilla zongoraművésznő mutatja be a látnivalókat - biciklivel. 

Besokalltak a pesti bringások 

Már a napjára sem emlékszem, mikor kezdődött a felújítás a Margit-hídon. A munka most is gőzerővel folyik, de közben mind a gyalogos, mind a kerékpáros-közlekedés problémás a hídon. A Magyar Kerékpárosklub besokallt, holnap demonstrálnak.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!