Kapják a százezres bírságokat a turistabuszok

Kapják a százezres bírságokat a turistabuszok 

Pluszforrás a főváros I. kerülete számára, különösen nyáron, hogy a turistabuszok csak a kerületi kasszába befizetett pénzért időzhetnek a budai Vár várakozási övezetében.
Bécs vezetése figyel a közösségi közlekedés zavartalanságára

Bécs vezetése figyel a közösségi közlekedés zavartalanságára 

Egy éves bérlet árát fizetheti ki szeptember közepétől az, aki úgy parkolja le az autóját Bécsben, hogy akadályozza a buszt vagy a villamost.
Engedély nélkül működő pénzváltót bírságolt a jegybank

Engedély nélkül működő pénzváltót bírságolt a jegybank 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vizsgálata után 12,5 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Jolly Joker Kft.-re annak jogosulatlan kiegészítő pénzügyi tevékenysége miatt. A társaság korábban jogszerűen működött, később azonban - miután a kiemelt közvetítői jogviszonya megszűnt - engedély nélkül folytatta a pénzváltási tevékenységét - közölte a jegybank az MTI-vel csütörtökön.
Nem kell megabírságot fizetnie a Ryanair-nek

Nem kell megabírságot fizetnie a Ryanair-nek 

Közleményben üdvözölte a Ryanair a döntést, amelynek értelmében a Fővárosi Törvényszék megsemmisítette az ír fapados légitársaságra tavaly augusztusban kiszabott 736 ezer eurós bírságot. A 300 millió forintos büntetést a fogyasztóvédelmi hatóság szabta ki, miután a Ryanair bevezette azt az intézkedést, hogy a 2022 júliusától utasonként 10 eurós különadót az utasokra terheli.  
A Ryanair fizethet, mint a katonatiszt

A Ryanair fizethet, mint a katonatiszt 

Az ír fapadosnak be kell fizetnie a többszáz milliós fogyasztóvédelmi bírságot.
Mostantól büntetik a szabálytalanul parkolókat Ferencvárosban

Mostantól büntetik a szabálytalanul parkolókat Ferencvárosban 

Hétfőtől 10 ezer forint szabálysértési bírsággal bünteti a ferencvárosi közterület-felügyelet azokat az autósokat, akik lakossági engedély nélkül este 6 és reggel 7 között a kizárólagos lakossági parkolóhelyeken hagyják autóikat a IX. kerületben - közölte az Ferencvárosi Önkormányzat az MTI-vel.
Megabüntetés a Ryanairnek

Megabüntetés a Ryanairnek 

FRISSÍTVE  Budapest Főváros Kormányhivatala 300 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Ryanair légitársaságra, adta hírül közösségi oldalán Varga Judit igazságügyi miniszter. Az ír fapados már reagált is a büntetés kapcsán.
Kétmillió eurós büntetést kapott járattörlésekért ez a légitársaság

Kétmillió eurós büntetést kapott járattörlésekért ez a légitársaság 

A román fogyasztóvédelmi hatóság példátlanul magas, 2 millió euró (818 millió forint) bírságot rótt ki a Blue Air román tulajdonban levő diszkont légitársaságra, amely egy év alatt több mint 11 ezer járatot törölt - közölte csütörtökön a hatóság.
Durva bírságokkal találkozhatnak a turisták Spanyolországban

Durva bírságokkal találkozhatnak a turisták Spanyolországban 

Országszerte büntethetőek a strandon kívül a félmeztelen és bikinis turisták. Vigo városa közel 300 ezer forintos bírsággal sújtaná a tengerbe vizelőket. A Baleár-szigeteken az all-inclusive italkorlátozással fognák vissza bulituristákat. 
Eldőlt: bírság jár a szabálytalanul parkoló bérrollerek után

Eldőlt: bírság jár a szabálytalanul parkoló bérrollerek után 

Bírságot szabhatnak ki nyártól Budapest több belső kerületében a nem kijelölt helyeken parkoló mikromobilitási eszközök, így a kölcsönzött kerékpárok, elektromos rollerek után - döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán a közterület-használatra vonatkozó egyes szabályok módosításával.

Nyártól bírság sújtja az e-rollereket széthagyókat 

Június 1-jétől pénzbírságot szab ki a főváros a tetszőlegesen leparkolt kölcsönzési célú mikromobilitási eszközökre – derül ki az április 27-i Fővárosi Közgyűlés napirendjéből.

Megbírságolták Belgium két legnagyobb nemzetközi repülőterét 

Az adatvédelmi szabályok megsértése miatt a belga illetékes hatóság bírságot szabott ki a brüsszeli Zaventem, valamint charleroi-i repülőtérre, amiért a koronavírus-járvány elleni küzdelem részeként hőmérsékletellenőrzést végeztek a váróhelyiségbe érkező utasokon - jelentette a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap kedden.

40 milliós bírság egy panamai cégnek 

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 40 milliós bírságot szabott ki egy panamai vállalkozásra, amiért nem igazolta megfelelően, hogy eleget tett a versenyhatóság korábbi határozatának. A Versenyhivatal – ahogy minden esetben – ezúttal is biztosította a fogyasztókat megtévesztő gyakorlat felszámolását, a cég együttműködésének hiányától függetlenül. 

Hétfőtől pénzbírság vár a Nagy-Britanniából szabadidős céllal kiutazókra  

A brit kormány kedden ismertetett tervezete szerint jövő hétfőtől akár 2,2 millió forintnak megfelelő pénzbírsággal sújthatók mindazok, akik nyomós indok nélkül próbálnak Angliából külföldre utazni.

Negyven millió forintra büntette a versenyhivatal az Airbnb-t 

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 40 millió forintos bírságot szabott ki az Airbnb-re, amiért a cég nem tartotta be maradéktalanul a hatóság felé vállalt módosításait a fogyasztóknak nyújtott tájékoztatásaiban.

Olaszországban ne feledkezzen meg a szájmaszkról! 

Szigorúan ellenőrzik a koronavírus-járvány miatt elrendelt óvintézkedések betartását. A szabályok megszegői 400 és 1000 euró közötti bírságra számíthatnak.

A Booking önként befizette a milliárdos bírságot 

A Booking.com határidőben, önként befizette a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2,5 milliárd forintos bírságát, de a cég a bíróságon vitatja a GVH döntését - mondta a Növekedés.hu portálon szerdán megjelent interjúban a GVH elnöke.

176 mélyalvási bírság a Ferihegy fölött repülőknek 

Néhány hónapja bírságot szabnak ki azokra a társaságokra, akik éjfél és hajnali öt között repülnek a főváros felett. Már 12 millió forint jött össze, ami a lakók zajszigetelésére megy majd.

Emukat sétáltató turistákat bírságoltak Velencében 

Megbírságoltak két szlovén férfit az olasz hatóságok Velencében, mert két emuval sétálgattak a város szűk utcáin.

Facebook: a GVH 1,2 milliárdra bírságolná 

„A GVH megállapította, hogy a Facebook Ireland Ltd. jogsértést követett el, amikor ingyenesként hirdette szolgáltatását nyitóoldalán és Súgóközpontjában: a fogyasztóknak ugyan valóban nem kellett díjat fizetniük a szolgáltatás igénybevételéért, de felhasználói aktivitásukkal és adataikkal üzleti hasznot hajtottak a vállalkozásnak és így fizettek a szolgáltatásért. A GVH történetének legnagyobb, fogyasztóvédelmi ügyben kiszabott bírságát, 1,2 milliárd forintot szabott ki a vállalkozásra" – áll a GVH közleményében.

115 milliós bírságot ért a balatoni szabálysértés 

Csaknem minden negyedik vállalkozásnál talált valami szabálytalanságot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) balatoni ellenőrzéssorozatán, a kiszabott mulasztási bírság pedig megközelíti a 115 millió forintot.

Lejárt a türelmi idő, jönnek a GPDR bírságok 

Lejárt a GPDR szabályozással kapcsolatos türelmi idő, adatvédelmi incidens után jóhetnek a bírságok Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke szerint.

Javaslat a jogosulatlan idegenvezetés visszaszorítására 

Turisztikai berkekben egyre gyakrabban merül fel a jogosulatlan idegenvezetés témaköre. Mit takar ez pontosan? Mik a veszélyei? Ötvenezer forint vagy hatvanezer euró a megoldás? Nem ilyen egyszerű. 

125 milliónyi bírsággal sújtotta a Ryanairt és a Wizz Airt 

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt összesen 125 millió forint bírságot szabott ki Budapest Főváros Kormányhivatala a Ryanair és Wizz Air diszkont légitársaságokra - jelentette be György István fővárosi kormánymegbízott kedden újságíróknak nyilatkozva.

Jogsértő tájékoztatás miatt kaptak bírságot 

Jogsértő tájékoztatás miatt több mint 85 millió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal az Orangeways márkanév alatt autóbuszos személyszállítási tevékenységet végző két cégre, a PIVOT-CONSULTING Kft.-re és a RÁ-BA Projektmenedzsment Zrt.-re.  

Utaztatókat bírságolt és tiltott el a kormányhivatal 

Budapest Főváros Kormányhivatala (BFHK) Kereskedelmi, Haditechnikai, Exportellenőrzési és Nemesfémhitelesítési Főosztály Idegenforgalmi és Közraktározás-felügyeleti Osztálya az utóbbi két hónapban több határozatot hozott, amelyben utazási irodákat bírságolt vagy tiltott el a tevékenység végzésétől.

Üdülési jogok miatt 9 millióra bírságoltak egy céget 

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint a Light in the Barter LLC. Magyarországi Fióktelepe (LIB Magyarország) megtévesztette a fogyasztókat üdülési jogok eladásáról szóló ajánlatával, és megsértette a szakmai gondosság követelményét is. A jogsértésért 8.900.000 forint bírságot szabott ki a GVH. 

Összesen 16 milliós bírság üdülési jogok miatt 

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) egyik vonatkozó döntése a HuPont Kft.-t, a Dial Tone Kft.-t, a Well4U Kft.-t és az Electronic Exchange and Earnings LLC-t (HuPont Kft.-t és társait), másik döntése a Bindsystem Hungary Kft.-t és a SOLARPOLAR-ENERGETIKA 2020 Kft.-t érinti. A fent említett cégek megtévesztették a fogyasztókat üdülési jogok eladásával összefüggő ajánlataikkal. A GVH a jogsértésekért a két eljárásban összesen 16.346.300 forint bírságot szabott ki a vállalkozásokra, és megtiltotta jogsértő magatartásuk folytatását.

10 millió forintra büntették az üdülési jogot értékesítő céget 

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint a Proholiday Kft. megtévesztette a fogyasztókat az üdülési jogok eladásával összefüggő ajánlatával, a jogsértésért 10,3 millió forint bírságot szabtak ki a cégre.

Csirkehúst adott el SZÉP-kártyára, megbüntették érte 

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) gyakran büntet meg vállalkozókat azért, mert nem a szabályoknak megfelelően fogadnak el SZÉP-kártyát. Egy miskolci húsboltban csirkehúst adtak el az ellenőröknek SZÉP-kártyára – és ez nem egyedi eset.

Utazásszervezőket bírságolt az MKEH 

A nyári ellenőrzéseket követően két esetben bírságolt utazásszervezéssel foglalkozó cégeket a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal.

Több vállalkozást is megbírságoltak jogosulatlan SZÉP-kártya-használat miatt 

Az elmúlt időszak helyszíni ellenőrzéseit követően számos esetben bírságolt a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal jogosulatlan SZÉP-kártya-használat miatt.

Újabb cukrászüzemet leplezett le a NÉBIH 

Folytatta a cukrászüzemek célellenőrzését a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜI). Ezúttal egy Pest megyei üzemnek függesztették fel azonnali hatállyal a működését az ott tapasztalt súlyos higiéniai problémák miatt. Az eljárás még tart, az egység tulajdonosa több százezer forintos bírságra számíthat - olvasható a NÉBIH oldalán.

Hatszázezer forintra is büntethetik az Uber-sofőröket 

Az Uber sofőrjei is számíthatnak taxiellenőrzésre, és ha valami nincs rendben, akár 600 ezer forint is lehet a büntetés. 

MUISZ tájékoztatása a Fogyasztóvédelmi Törvény változásáról 

Akár több százezer forintos bírság is jöhet.

900 milliót kell fizetnie Esztergomnak az élményfürdő miatt zajló perben 

Esztergomnak több mint 900 millió forintot kell megfizetni az élményfürdő építésével kapcsolatos per részítélete alapján. Az önkormányzatot képviselő ügyvédi iroda a város fellebbezését egy nap késedelemmel nyújtotta be, így a végzés jogerőre emelkedett - közölte a polgármester pénteken az MTI-vel.

Veszprémi magánszemélyt büntetett a hivatal feketeszervezés miatt 

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Kereskedelmi Hatóság (MKEH) Idegenforgalmi Osztálya pénzbírságot szabott ki egy veszprémi férfira.

Súlyos bírságot kapott a sportrepülőtér kezelője 

A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség 155 millió forintos hulladékgazdálkodási bírságot szabott ki a Hármashatárhegyi sportrepülőtér vagyonkezelőjére, a Műegyetemi Sportrepülő Egyesületre - közölte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. hétfőn az MTI-vel.

Megbírságolták a marosvásárhelyi polgármestert 

Megbírságolta a román diszkriminációellenes tanács Dorin Florea marosvásárhelyi polgármestert, amiért nem engedélyezte, hogy a város központjában rendezzék meg nyáron a Vásárhelyi Forgatag elnevezésű magyar kulturális napokat.

Pénztárgépek: Lejárt a türelmi idő 

Összesítve több millió forintos bírságot szabott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azokra a kereskedőkre, akik még nem rendelték meg az online pénztárgépet - közölte az adóhatóság szerdán.

1100 vendéglátóhely kaphatott a mocsadék étolajból 

Egyetlen vonatkozó jogszabálynak sem felelt meg az az étolaj csomagoló üzem, amelyre ma a kora reggeli órákban csaptak le a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatóságának munkatársai.

Kocsmaadó helyett utólagos pénzbírság? 

Schmidt Jenő felügyeleti díj helyett három kategóriába - százezer, félmillió, egymillió - sorolt utólagos szankcióval sújtaná az érintett egységeket.

Piramisjáték miatt büntetett a GVH 

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálata során megállapította, hogy az MKK Magyar Kedvezménykártya Kft. megtévesztette a fogyasztókat az általa működtetett piramisjátékkal.

Jelöletlen húst foglalt le a Nébih 

Mintegy 1,4 tonna jelöletlen, illetve tiltott módon, helyben fagyasztott húst foglalt le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Kiemelt Ügyek Igazgatósága Nagykanizsán.

Bírságot kapott az Orangeways 

Hírlevelében kínált akciós bécsi buszjegyekkel tévesztette meg a fogyasztókat az Orangeways, állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal, ezért 4,45 millió forintos bírságot szabott ki a cég jogutódjaira.

E-útdíj: közzétették a tarifákat 

A nemzeti fejlesztési miniszter közzétette a használatarányos útdíj - e-útdíj - tarifáját, valamint azoknak az utaknak a jegyzékét, amelyek július 1-től használatarányosan lesznek fizetősek a 3,5 tonnánál nagyobb megengedett legnagyobb össztömegű, tehergépkocsik számára. A rendeletből az is kiderül, hogy mennyibe kerül majd a szabálytalankodás a nemfizetőknek.

Többmilliós bírságot is kaphatnak a buszos szolgáltatók 

A vasúti személyszállítók után az autóbuszos személyszállítási szolgáltatók is bírságolhatók, ha megsértik az utasok jogait. A kormány erről fogadott el rendeletet, közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium csütörtökön az MTI-vel.

Sokan szegik meg a hidegben a dohányzási szabályokat 

A hideg idő beköszöntével novemberben, egy hét alatt, csaknem negyedmillió forint bírságot szabtak ki a közegészségügyi felügyelők a dohányzási szabályok megsértése miatt - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) hétfőn az MTI-vel.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!