Csirkehúst adott el SZÉP-kártyára, megbüntették érte

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) gyakran büntet meg vállalkozókat azért, mert nem a szabályoknak megfelelően fogadnak el SZÉP-kártyát. Egy miskolci húsboltban csirkehúst adtak el az ellenőröknek SZÉP-kártyára – és ez nem egyedi eset.

Az MKEH honlapjára felkerült határozat szerint tavaly novemberben szálltak ki az ellenőrök egy miskolci húsüzletbe, ahol a „vállalkozó a helyszíni vizsgálat során, jegyzőkönyvbe rögzítve akként nyilatkozott, hogy lehetőséget biztosít SZÉP-kártya elfogadására üzlethelységében fellelhető bármely termék (tőkehús, nyers hús) megvásárlásakor”. Hasonló eset történt ugyanakkor egy másik miskolci húsüzletben és számos más helyen is az országban, de erről később majd bővebben.

Visszatérve a miskolci esetre, a vállalkozó nyilatkozata nyilvánvalóan nem egyezik az érvényes előírásokkal, melyek értelmében csak melegkonyhás étkezés esetén lehet igénybe venni fizetésre a SZÉP-kártyát, a vendéglátás alszámla terhére. Tény, hogy a húsboltos rendelkezett melegkonyhás vendéglátásra vonatkozó engedéllyel, tehát ha ott fogyasztott volna el az ellenőr egy szál sült kolbászt kovászos uborkával és puha kenyérrel, és azt SZÉP-kártyával fizette volna, akkor minden rendben is lett volna. Ugyanakkor a nyers hús értékesítése nem minősül vendéglátásnak, ezért végül 102.500 forint bírság megfizetésére kötelezték a vállalkozót. A teljes határozat az MKEH honlapján érhető el.

Értesüléseink szerint egyes húsüzletek évente több tízmillió forintos SZÉP-kártya-forgalmat is bonyolítanak, így nem csoda, hogy ez szemet szúrt a területet vizsgáló ellenőröknek. Az esettel kapcsolatban azt is megtudtuk, hogy a tavalyi év második felében az ország különböző pontjain végzett hús- hentesárú boltok ellenőrzése minden egyes esetben jogszerűtlen kártyaelfogadással zárult (közel 40-50 húsbolt volt a kiadott tervben). Egyes esetekben volt grillpult, míg egyes esetekben még az sem, tehát esély nem lehetett volna SZÉP Kártya elfogadásra (pl. piaci hús- hentesárú boltok kiadó ablakkal, amelyeknél ez egyáltalán nem jellemző). Csak ott nem tapasztaltak jogszerűtlen elfogadást, amely húsbolt másik egysége korábban más településen vizsgálva és elmarasztalva lett.

Az ellenőrzés egyébként "próbavásárlásnak" is nevezhető, tudtuk meg, hisz tényleges tranzakció történik az ellenőrök által használt, erre a célra rendszeresített SZÉP Kártyával, így a kereskedelmi egység "beismerése" a jegyzőkönyvben nem meglepő, különösen mivel a szerződött kártyakibocsátókat előzetesen az egység forgalmi adatai kapcsán megkeresik.

Amennyiben a cafeteriarendszer jövőre tervezett átalakításával tényleg megszűnik az egész SZÉP-kártya-rendszer, akkor vélhetően büntetésre se lesz majd szükség, de ez még a jövő zenéje.


Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények

Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények 

Az idei évben különös figyelmet kap a Balaton négyévszakos turizmusa, míg a nemzetközi vendégek közül Szlovákia mutatkozik be különleges gasztronómiájával és kulturális örökségével.
 Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon

Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon 

Látványos nemzetközi snowboard-verseny, tökéletes hó és minden pályán zavartalan nyitvatartás várja a sízőket a hétvégén Mátraszentistvánon.
Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban

Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban 

Egy nappal hosszabb lesz a STRAND Fesztivál.
NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés

NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés 

Visszavonják a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet, amely a szálláshely-minősítési tevékenységhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak szabályozását célozta.
Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen 

A Skanzen házaiba ugyan még nem térhetünkk be, de sétálhatunk, túrázhatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó 75 hektáros területen.
Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából

Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet

Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet 

Az Utazás kiállítás szakmai napján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében megrendezésre kerülő konferencián a hazai turizmus szereplői osztották meg tapasztalataikat.
Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban

Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban 

A Mezőgazdasági Múzeum szervezői egyedülálló farsangi kalandra hívják a családokat 2025. március 1-jén a Vajdahunyad várába. Egy napra gyermekeinkből lehet tehenész, lovász, gabonatermesztő vagy szatócsboltos.
PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások

PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások 

A hazai cégvezetők 70 százaléka számít globális gazdaság gyorsulására, 60 százalék a hazai gazdasággal kapcsolatban is optimistán nyilatkozott, míg saját vállalata növekedésében mindössze 39 százalék bízik.
Így zajlott a jubileumi BCEFW

Így zajlott a jubileumi BCEFW 

A Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) az elmúlt években a régió egyik legjelentősebb divateseményévé vált, a 15. szezon pedig minden eddiginél színesebb programmal és új nemzetközi együttműködésekkel ünnepelte a közép-európai divatot február 10-16. között.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.